Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Mangové mochi pro Áňu. Jednoduchou verzi japonské speciality uděláte v mikrovlnce jen ze tři ingrediencí
Zdroj: Hana Malénková, koláž Toprecepty

Jedním z nejoblíbenějších moučníků naší dcery Aničky, která má celiakii, jsou mochi. Tyto japonské koláčky si přímo zamilovala a vždy, když je někde vidí, tak se jich dožaduje. Teď ale své požadavky zvýšila a chtěla je vyrobit doma. A tak jsme se do toho společně pustily.

Slavné japonské mochi

Předností tradičního japonského dezertu je, že je přirozeně bezlepkový, a takových moc není. A naše desetiletá Áňa si občas nějakou sladkou dobrůtků moc ráda dá. Když jí před více než dvěma lety zjistili celaikii, museli jsme ale začít pátrat, co vše může a nemůže.

A tak nás celkem nemile překvapilo, že se lepek ukrývá i ve zdánlivě bezlepkových potravinách (tedy v těch, které by mouku prostě obsahovat neměly), jako jsou gumové bonbóny nebo třeba některé čokoládové tyčinky.

Samozřejmě kupujeme bezlepkové varianty běžného pečiva a i já peču doma z bezlepkové mouky, ale ta chuť zkrátka není úplně stejná. Navíc bezlepkové mouky nereagují úplně stejně jako ty lepkové, proto i konzistence moučníků bývá jiná.

Dezert z rýžové mouky

A tak je fajn, když člověk najde dezert, který již rovnou od počátku obsahuje mouku, která je bezlepková, jako je třeba ta rýžová, z níž se dělají mochi. V jejich případě se používá speciální mouka z lepkavé neboli lepivé rýže, tzv. glutinous rice flour.

Úplně nejlepší je použít speciální mouku mochiko, která se dělá z japonské krátkozrnné lepivé rýže a na mochi je nejvhodnější. Klidně ji ale můžete nahradit lépe dostupnou běžnou lepivou rýžovou moukou. Právě tato mouka dodává mochi typickou žvýkovou konzistenci, kvůli níž lidé delikatesu zbožňují. 

Mochi mohou být i se zmrzlinou

Mochi mají obvykle podobu malých bochánků s náplní. V originále se do rýžového těstíčka dává pasta z červených fazolí, dnes se ale můžete setkat i s mochi s jinými náplněmi – u nás třeba můžete čím dál tím častěji narazit na ty plněné zmrzlinou. Ty Anička miluje úplně nejvíc, a když vyslovila myšlenku, že by chtěla udělat mochi doma, představovala si, že to budou ty se zmrzlinou

Nejlepší jsou podle Áni mangové

Mochi se také dělají v mnoha příchutích, hlavně ovocných, oblíbené jsou ale i ty se zeleným čajovým práškem matcha nebo třeba s černým sezamem. Áňa nejvíc miluje mangové, ovšem fazolovou náplň moc nemusí.

Naštěstí na sociálních sítích koluje spousta receptů na jednoduché mochi bez náplně, kdy uděláte jen těstíčko, které pak buď nakrájíte na kousíčky nebo z něj vytvarujete klasické mochi bochánky.  A tak jsme je s Aničkou zkusily udělat.

Mochi bez náplně

Příprava těchto mochi je neskutečně jednoduchá a potřebujete na ně vlastně jen tři hlavní ingredience – pyré z ovoce, lepkavou mouku a nějakou tekutinu. Já použila mléko. Mochi můžete nechat oslazené jen ovocem, ale my jsme přidaly i trochu cukru, neboť jsme neměly moc sladké mango.

Nejvíc však Áňu bavila samotná příprava těstíčka, které se dělá jen v mikrovlnce, kde se jako zázrakem promění v lepivou hmotu, která se táhne jako žvýkačka, pro mochi typickou. Mochi sice nevypadá jako to pravé japonské, ale chutná skvěle. A třeba příště zkusím i tu verzi se zmrzlinou nebo s náplní z čerstvého manga jako v následujícím video receptu.

Jak na snadné mochi z mikrovlnky?

Pokud byste chtěli tuto zjednodušenou verzi mochi také zkusit, máme pro vás recept podle nějž jsme mochi dělaly my. A místo manga můžete použít jakékoliv jiné ovoce. To už záleží jen na vás. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 300 g manga, 60 g třtinového cukru, 4 lžíce mléka, špetku soli, 200 g lepkavé rýže (k dostání v obchodech s asijskými potravinami nebo na eshopech, např. Asiafood.cz), kukuřičný škrob na obalení. 

  1. Mango omyjte, oloupejte, nakrájejte na kousky a rozmixujte na jemné pyré. To dejte do mísy, přidejte cukr, sůl, mléko a mouku a vypracujte těstíčko. Zakryjte misku potravinovou fólií a na několika místech propíchejte.
  2. Vložte do mikrovlnky a zapněte na 1 minutu. Poté těstíčko promíchejte a opět vraťte na minutu do mikrovlnné trouby. Zase vyjměte, promíchejte a ještě dejte na další minutu do mikrovlnky.  Měla by vám vzniknout lepivá hmota. Pokud by bylo těsto stále tekuté, přidejte ještě 1 nebo 2 lžíce mouky a opět vložte na chvíli do mikrovlnné trouby.
  3. Misku vyjměte a lepivě těstíčko stěrkou propracujte. Pak je přendejte na plochu poprášenou kukuřičným škrobem, vyválejte z těstíčka hada a toho nakrájejte na malé kousky. Mochi je nejlepší sníst hned, pokud by vám ale zůstalo do druhého dne a ztvrdlo, můžete je na pár sekund (cca 20) ohřát v mikrovlnné troubě. Bude opět měkké a žvýkavé. 

Náš tip: Máte-li rádi rýži, ale nepotrpíte si na exotiku, můžete z ní udělat třeba tento rýžový nákyp podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

 

Recepty k tomuto článku