Jihočeský kočičák neboli lepenice podle Pepy Nemravy: Skvěle k němu pasuje pečená krkovice, říká kuchař
31. 1. 2025 Vaření
Víte, jaká je nejlepší příloha k masopustním specialitám, jako je uzené, krkovička, nebo opečené jelítko či jitrnice ze zabijačky? Přece kočičák. Vynikající šťouchané brambory se zelím si můžete připravit třeba podle receptu bývalého účastníka soutěže MasterChef Česko Pepy Nemravy.
Šťouchané brambory se zelím
Kočičák je jedním ze skromných pokrmů staročeské kuchyně. Dřív se běžně podával jako hlavní jídlo posypaný dozlatova osmaženou cibulkou a zapíjel se kysaným mlékem. Dnes si tyto brambory se zelím dopřáváme spíš s nějakým masovým pokrmem.
Velmi dobře se hodí k různým zabijačkovým pochutinám a často se tak právě podává jako příloha k různým pokrmům připravovaným v čase masopustu, který teď právě máme.
Mohlo by vás zajímat
Specialita z jihu Čech
Kočičák neboli lepenice jsou vlastně jen obyčejné uvařené šťouchané brambory doplněné o kysané zelí, které jim dodá lepší a svěží chuť a také nějaké živiny navíc. I když se lepenice v současnosti připravuje všude, původně jde o specialitu jižních Čech, kde se jí častěji říká právě kočičák.
Z jižních Čech pochází i účastník čtvrté řady soutěže MasterChef Česko z roku 2022 Josef Nemrava, který i na svůj profil na Instagramu dává nejčastěji recepty jihočeské kuchyně, jako je právě kočičák.
Chuť dodá špek i cibulka
Pepa Nemrava na svém Instagramu říká, že se ke kočičáku musel projíst, ale dnes ho miluje. Když si ho tedy připravíte podle jeho vychytaného receptu, je to sázka na jistotu. Oblíbený kuchař do něj přidává navíc orestovaný špek a samozřejmě cibulku. Na tomto základu se pak podusí vymačkané a překrájené zelí. „Zelí předtím opravdu dobře zarestujte, bude mít pak lepší chuť,“ doporučuje Pepa Nemrava.
Kočičák podle Pepy Nemravy
On sám ke kočičáku podává pečenou krkovičku, na kterou rovněž najdete recept na jeho Instagramu, ale klidně si tuto přílohu můžete dopřát i třeba s jelítkem nebo i samotnou se smaženou cibulkou nebo škvarky. A jak tedy na kočičáka?
Budete potřebovat: 800 g brambor, 1 cibuli, 500 g kysaného zelí, 100g uzeného špeku nebo slaniny, sůl, pepř, případně trochu kmínu, pokud nemáte nakládané zelí s kmínem.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Na pánvi orestujte na kostičky nakrájený špek (pokud máte libovou slaninu přidejte trochu sádla), přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a taky zarestujte.
- Ze zelí vymačkejte vodu a zlehka zelí pokrájejte, pak přidejte k cibulce a špeku a zarestujte (nebojte se ho pořádně opéct, chuť bude mnohem lepší).
- Do zelí vraťte vymačkanou šťávu, dochuťte solí, cukrem, pepřem, drceným kmínem, přiklopte pokličkou a nechte dusit tak 10 minut, aby zůstalo křupavé.
- Když máte zelí dušené, tak ho přidejte k vařeným scezeným bramborám, rozmačkejte, promíchejte a můžete podávat.
Náš tip: Ke kočičáku můžete podávat i krkovičku upečenou podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
16 receptů na masopustní pokrmy: Víte, co se vaří a peče v době masopustu?
Domácí kmínový chleba: Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a úžasně voní. Z droždí je snazší na přípravu než z kvásku
Skromné vaření: Znáte kocmrdu? Levný staročeský pokrm z brambor překvapí úžasnou chutí. A vyjde jen na pár korun
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Šumavská topinka podle Pepy Nemravy: S česnekem a krémovými vejci je dokonalá, radí účastník MasterChef Česko
Kulajda s cibulí: Do jihočeské polévky patří houby a zakysaná smetana, typickou chuť a vůni dodá čerstvý kopr a směs koření