Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeský kočičák neboli lepenice podle Pepy Nemravy: Skvěle k němu pasuje pečená krkovice, říká kuchař
Zdroj: se souhlasem TV Nova/koláž Toprecepty

Víte, jaká je nejlepší příloha k masopustním specialitám, jako je uzené, krkovička, nebo opečené jelítko či jitrnice ze zabijačky? Přece kočičák. Vynikající šťouchané brambory se zelím si můžete připravit třeba podle receptu bývalého účastníka soutěže MasterChef Česko Pepy Nemravy. 

Šťouchané brambory se zelím

Kočičák je jedním ze skromných pokrmů staročeské kuchyně. Dřív se běžně podával jako hlavní jídlo posypaný dozlatova osmaženou cibulkou a zapíjel se kysaným mlékem. Dnes si tyto brambory se zelím dopřáváme spíš s nějakým masovým pokrmem.

Velmi dobře se hodí k různým zabijačkovým pochutinám a často se tak právě podává jako příloha k různým pokrmům připravovaným v čase masopustu, který teď právě máme. 

Specialita z jihu Čech

Kočičák neboli lepenice jsou vlastně jen obyčejné uvařené šťouchané brambory doplněné o kysané zelí, které jim dodá lepší a svěží chuť a také nějaké živiny navíc. I když se lepenice v současnosti připravuje všude, původně jde o specialitu jižních Čech, kde se jí častěji říká právě kočičák.

Z jižních Čech pochází i účastník čtvrté řady soutěže MasterChef Česko z roku 2022 Josef Nemrava, který i na svůj profil na Instagramu dává nejčastěji recepty jihočeské kuchyně, jako je právě kočičák

Chuť dodá špek i cibulka

Pepa Nemrava na svém Instagramu říká, že se ke kočičáku musel projíst, ale dnes ho miluje. Když si ho tedy připravíte podle jeho vychytaného receptu, je to sázka na jistotu. Oblíbený kuchař do něj přidává navíc orestovaný špek a samozřejmě cibulku. Na tomto základu se pak podusí vymačkané a překrájené zelí. „Zelí předtím opravdu dobře zarestujte, bude mít pak lepší chuť,“ doporučuje Pepa Nemrava

Kočičák podle Pepy Nemravy

On sám ke kočičáku podává pečenou krkovičku, na kterou rovněž najdete recept na jeho Instagramu, ale klidně si tuto přílohu můžete dopřát i třeba s jelítkem nebo i samotnou se smaženou cibulkou nebo škvarky. A jak tedy na kočičáka? 

Budete potřebovat: 800 g brambor, 1 cibuli, 500 g kysaného zelí, 100g uzeného špeku nebo slaniny, sůl, pepř, případně trochu kmínu, pokud nemáte nakládané zelí s kmínem.

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Na pánvi orestujte na kostičky nakrájený špek (pokud máte libovou slaninu přidejte trochu sádla), přidejte na kostičky pokrájenou cibuli a taky zarestujte.
  3. Ze zelí vymačkejte vodu a zlehka zelí pokrájejte, pak přidejte k cibulce a špeku a zarestujte (nebojte se ho pořádně opéct, chuť bude mnohem lepší).
  4. Do zelí vraťte vymačkanou šťávu, dochuťte solí, cukrem, pepřem, drceným kmínem, přiklopte pokličkou a nechte dusit tak 10 minut, aby zůstalo křupavé.
  5. Když máte zelí dušené, tak ho přidejte k vařeným scezeným bramborám, rozmačkejte, promíchejte a můžete podávat.

Náš tip: Ke kočičáku můžete podávat i krkovičku upečenou podle našeho video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku