Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den: Připravte si k rychlé svačině či večeři tuňákovou, avokádovou nebo česnekovou
Zdroj: Toprecepty, isindy

Potřebujete nápady na rychlou svačinku či večeři? Máme pro vás pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den, které strávníci nejvíce milují. Nechte se zlákat jejich chutí.

Nejoblíbenější pomazánka na každý den

Pomazánky patří mezi rychlé a snadno připravené pokrmy, které si můžeme dopřát k snídani, svačině nebo večeři. Každý má své oblíbené chutě, ale některé pomazánky se těší obzvláště velké popularitě a rádi si je chystáme častěji.

Můžeme si je třeba s voňavým pečivem vzít do práce či do školy a lépe si vychutnat den, ale také si je po návratu dát k večeři. Jaké jsou ty nejlepší?

1. Česneková pomazánka

Česneková pomazánka je skvělou volbou pro milovníky výrazných chutí a na stolech se objevuje snad nejčastěji. Základem je tvaroh (lučina, pomazánkové máslo, případně smetanový sýr), k tomu se může přidat zakysaná smetana nebo majonéza. Výraznou podobu pomazánce dodá česnek a sůl, někdy na dochucení můžeme využít i bylinky (pažitka, petrželka, celerové listy, jarní cibulka). 

Náš tip: Přichystejte si česnekovo-sýrovou pomazánku.

2. Tvarohová pomazánka

Tvarohové pomazánky jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehčí variantu. Lze je dochutit podle libosti – nasladko s medem a ovocem, nebo naslano s bylinkami, česnekem a ředkvičkami. Tvaroh je bohatý na vápník a bílkoviny, takže prospívá nejen chuťovým buňkám, ale i zdraví.

Náš tip: Přichystejte si oblíbenou hradeckou pomazánku s cibulí, šunkou a okurkou.

3. Tuňáková pomazánka

Pro milovníky ryb je tuňáková pomazánka tou pravou volbou. Kombinuje v sobě chuť moře s jemností pomazánky a lze ji skvěle dochutit citronem, jarní cibulkou a kapary. Je obzvláště oblíbená pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a mozek.

Na pomazánku budete potřebovat: 160 g tuňáka ve vlastní šťávě (2 plechovky), 150 g Lučiny, 10 g másla, 2 vejce, 1 malou cibuli, pár kapek citronové šťávy, sůl (na dochucení) a zelenou petrželku (na přizdobení).

Jak na to? Vejce uvařte ve vroucí vodě natvrdo. Poté je prudce zchlaďte. Vejce a cibuli oloupejte. Vejce rozpulte, žloutky dejte stranou a bílky a cibuli drobně nasekejte.

Do vyšší nádobky dejte Lučinu, máslo pokojové teploty, žloutky a cibuli a ručním elektrickým šlehačem ušlehejte do směsi. Konzervu tuňáka slijte a přidejte s nasekanými bílky k ušlehané směsi. Šlehač zapněte na 1. stupeň a párkrát lehce prošlehejte. Podle potřeby dochuťte solí, citronovou šťávou a stěrkou promíchejte. Podávejte na pečivu přizdobené zelenou petrželkou.

4. Avokádová pomazánka

Avokádo je hit moderní gastronomie a v podobě pomazánky je nejen chutné, ale i zdravé. V základní podobě s ním nemáme moc práce. Stačí ho rozmačkat, ochutit solí, pepřem, citronovou šťávou a přídavkem česneku nebo chilli. Tato pomazánka je oblíbená pro svou jemnou strukturu a možnost kombinace s mnoha dalšími ingrediencemi.

Náš tip: Přichystejte si lahodnou a jemnou avokádovou pomazánku.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

5. Vaječná pomazánka

Vaječná pomazánka je klasikou, která nikdy nezklame. Je krémová, jemná a zároveň výrazná. K její přípravě stačí vejce natvrdo, majonéza nebo jogurt a trocha hořčice. Většinou přidáváme cibuli a sterilované okurky. Vaječná pomazánka je oblíbená nejen pro svou výbornou chuť, ale také pro vysoký obsah bílkovin, které nás zasytí na dlouhou dobu.

Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu jednoduchou výbornou vaječnou pomazánku:

Recepty k tomuto článku