Staročeské zelňáky: Na křupavé slané placky z kysaného zelí a brambor stačí jen pár ingrediencí a jsou snadné na přípravu
4. 2. 2025 Vaření
Staročeské zelňáky se původně pekly na kamnech, dnes v troubě nebo na pánvi. Upečte si placky z kysaného zelí a brambor a vychutnejte si je teplé nebo studené. Samotné či polité dipem.
Staročeské zelňáky
Staročeské zelňáky či zelníky jsou tradičním pokrmem české kuchyně, který se vyznačuje jednoduchostí, ale zároveň typickou chutí. Jde o slané placky připravované ze základních surovin, jako jsou kysané zelí, brambory a mouka. Tento pokrm má své kořeny na venkově, kde sloužil jako sytá a dostupná pochoutka pro každodenní stravu.
Nejlépe chutnají teplé, ale jsou výborné i studené. Lze je podávat samotné nebo například s česnekovým dipem či zakysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba pohlídat při přípravě staročeských zelňáků
Přestože recepty na zelňáky se mohou v různých regionech mírně lišit, existuje několik obecných zásad, které vám pomohou dosáhnout skvělého výsledku.
Zelňáky lze smažit na pánvi na sádle či oleji, což jim dodá křupavý povrch. Pro zdravější variantu je možné je péct v troubě na pečicím papíru, kde získají jemnější strukturu.
-
Základním prvkem chuti je správně kvašené kysané zelí, ideálně domácí. Pokud je příliš kyselé, lze ho lehce propláchnout vodou, ale zachování jeho přirozené chuti je klíčové.
-
Brambory dodávají placičkám jemnost a vláčnost, zatímco mouka je spojuje dohromady. Množství mouky je potřeba přizpůsobit podle konzistence těsta – nemělo by být příliš tuhé ani lepivé.
-
Sůl, pepř, kmín dáváme na ochucení. V některých receptech se přidává také škvarkové sádlo nebo uzenina pro výraznější chuť. Výborné jsou s anglickou slaninou.
-
Těsto by mělo být dostatečně hutné, aby drželo pohromadě, ale ne příliš suché. Pokud je příliš lepivé, pomůže lehké poprášení moukou.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak na staročeské zelňáky
Pro čtyři strávníky budete potřebovat: 6 větších brambor, 4 hrsti kysaného zelí, 2 vejce, 8 lžic solamylu (bramborového škrobu), sůl a olej na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Vymačkejte z nich většinu vody. Okapané kysané zelí překrájejte a přidejte k nastrouhaným bramborám. K tomu rozklepněte vejce, přisypte solamyl a sůl. Těsto pořádně promíchejte a na rozpáleném oleji zprudka smažte menší placičky dozlatova.
Můžete podávat samostatně nebo se zeleninou.
Náš tip: Připravte si výborné staročeské zelníky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chleba ve vajíčku podle Viktorie z MasterChefa: Přidejte strouhaný sýr a šetřete s olejem, výsledek vás ohromí
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Kysané zelí může vydržet i rok. Základem je správný výběr zelí, důsledná hygiena a důležitý fígl s vodou