Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Usmažte si koblížky z tvarohu: Jsou nádherně vláčné, dokonale nadýchané a lehoučké, hotové jsou za chvíli
Zdroj: Toprecepty, Aneta13

Koblížky z tvarohu představují lehčí a nadýchanější verzi těch klasických z kynutého těsta. Právě díky tvarohu jsou krásně měkké a vláčné. Těsto je jednoduché a rychlé na přípravu.

Koblížky z tvarohu

Koblížky patří mezi oblíbené sladké pochoutky, které si dopřáváme nejen o masopustu, ale i během roku. Obvykle jde o kynutou variantu. My pro vás máme lehčí a nadýchanější verzi klasických smažených koblížků. Takové jsou právě z tvarohového těsta, i když v nich není tato ingredience příliš cítit. Jsou krásně měkké a nádherně vláčné. 

Oproti klasickému kynutému těstu, které vyžaduje čas na vykynutí, je tvarohové těsto připravené okamžitě a lze s ním hned pracovat. Využitím tvarohu jsou koblížky nadýchanější a méně hutné, což ocení nejen milovníci sladkého, ale i ti, kteří dávají přednost lehčím dezertům. A to se v masopustním období obzvlášť hodí. Také díky tvarohu jsou koblížky vláčné a měkké.

Na co si dát pozor při přípravě tvarohových koblížků

  • Těsto by nemělo být příliš řídké, aby koblížky držely tvar. Pokud je těsto lepivé, lze jej zahustit trochou mouky, ale s mírou, aby koblížky neztratily svou jemnost.
  • Ideální je použít měkký polotučný tvaroh. 
  • Tvarohové těsto je samo o sobě jemné, proto je důležité přidat vanilkový cukr, citronovou kůru nebo kapku rumu pro lepší chuť.
  • Do těsta se někdy přidává rum, a to proto, že koblihy při smažení tolik nenasáknou tukem.
  • Nepřehnat to s moukou – Nadměrné množství mouky může způsobit, že koblížky budou tuhé a ne tak nadýchané, jak bychom chtěli.
  • Než dáme koblížky smažit, je potřeba, aby byl olej dobře rozpálený. Pokud by byl studený, koblížky by nasákly olejem. Pokud by ale byl příliš rozpálený, mohou být spálené zvenku a syrové uvnitř.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak na koblížky z tvarohu

Na zhruba 34 ks budete potřebovat: 250 g tvarohu, 3 vejce, 3 lžíce rumu, 6 lžic mléka, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva a moučkový cukr (na obalení).

Jak na to? Všechny suroviny kromě moučkového cukru smíchejte dohromady a zpracujte do vláčného těsta. Lžící vykrajujte malé kousky, které smažte v rozpáleném oleji dozlatova. 

Usmažené koblížky vyndejte a odkládejte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Ještě teplé koblížky obalujte v moučkovém cukru.

Náš tip: Usmažte si tvarohové koblížky podle následujícího video receptu: 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku