Josef Maršálek ukázal, jak připravit luxusní trhanec: Voní rumem, jablky a potěší celou rodinu, říká slavný cukrář
3. 2. 2025 V kuchyni s VIP
Nová řada Buchet po ránu o víkendu odstartovala „vajíčkovým“ dílem. V něm cukrář Josef Maršálek ukázal, jak důležité je vejce, pokud chcete vytvořit třeba takovou lahůdku, jakou je světoznámý císařský trhanec.
Nepostradatelná ingredience
Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se vrátili na obrazovky České televize se svým populárním pořadem Buchty po ránu. Po dvacet nedělí budou opět ukazovat, jak snadné může být připravit si cukrářské skvosty, které známe, nebo i ty, o nichž jsme zatím ještě neslyšeli.
První díl byl inspirován vejci, bez nichž by se mnoho moučníků, dezertů a sladkostí neobešlo. Jak říká sám Josef Maršálek, vejce je cukrářův a pekařův nejlepší přítel, je skromné, ale nepostradatelné.
Mohlo by vás zajímat
Větší palačinka
Mezi recepty, které oblíbená dvojice moderátorů Buchet v neděli představila, byl i císařský trhanec. Jeden z moučníků, který podle pověstí vznikl zcela náhodně. „Když se podíváš na ten recept s nějakým odstupem, tak zjistíš, že jsou v něm totožné ingredience jako na francouzské clafoutis,“ vysvětlil své kolegyni Maršálek.
Podle jeho slov vlastně jde o palačinku pro celou rodinu, u jejíž výroby ovšem člověk nestráví celý den, jako kdyby připravoval originální palačinky pro více lidí. Známý cukrář také podotkl, že existuje mnoho verzí trhance, dokonce i takové, které se v jedné fázi připravují v troubě.
Žádný spěch
Moučník, který patří mezi oblíbené pokrmy Arnolda Schwarzeneggera, je snadný na přípravu, ovšem je nutné si dát pozor na několik věcí, jednou z nich je opékání. „Nesmí se uspěchat, protože by se trhanec připálil, hlavně v první fázi, kdy se neobrací,“ připomněla Tereza Bebarová. „Těsto se nejprve musí nechat zapéct a potom se nějakým udělátkem rozbije na cimprcampr,“ doplnil ji Maršálek.
Důležité je připravit si i rozinky s rumem, které přijdou na upečený trhanec. Pokud byste se rozhodli je chystat až před pečením, potřebovaly by podle cukráře zhruba 12 hodin, aby byly připravené, jak potřebujete. „Naše babičky měly celoročně rozinky naložené v rumu a stále tak byly připravené k použití. V Anglii se do nich přidává ještě černý čaj a trocha zázvoru,“ prozradil Maršálek.
Císařský trhanec
Na přípravu tradičního sladkého pokrmu budete potřebovat: Na trhanec: 120 g hladké mouky, 4 vejce velikosti M, 30 g rozpuštěného másla, 5 g vanilkového extraktu, 1 g soli, 25 g cukru krupice, 40 g másla a 240 g mléka. Na rozinky: hrst rozinek a 5 cl rumu. Na dozdobení: moučkový cukr a jablečnou přesnídávku.
Jak na to?
- Vejce si rozdělte na žloutky a bílky. Do mísy dejte mouku, přilijte mléko, vanilkový extrakt, žloutky, sůl a ne příliš horké rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte metlou.
- Cukr a bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
- Na pánev dejte 20 g másla a nechte zvolna rozpustit.
- Mezitím do mísy s těstem přidejte sníh a metlou ho patrně vmíchejte.
- Těsto nalijte na pánev s rozpuštěným máslem a pozvolna opékejte (zhruba na stupeň 6-7 na indukční plotně).
- Mezitím si připravte rozinky v rumu. Do hrnce nasypte rozinky, nalijte rum, přiveďte k varu a odstavte.
- Když těsto na pánvi zpevní, rozdělte ho například obracečkou na menší kousky. Ty posypte cukrem a obraťte. Nechte pomalu dopékat a přidejte druhých 20 g másla. Průběžně obracejte, aby se trhanec opekl dozlatova.
- Hned, jak je dopečený, servírujte trhanec posypaný moučkovým cukrem, rozinkami s rumem a zalitý jablečnou přesnídávkou.
Rada slavného cukráře:
- Když máte starší vajíčka, která jsou kyselá, můžete do sněhu přidat například kyselinu octovou nebo sůl. Tím vybalancujete pH a sníh se vám podaří vyšlehat bez problémů.
Na průběh natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Vyzkoušejte i dort z palačinek, který si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek ukázal, jak připravit luxusní trhanec: Voní rumem, jablky a potěší celou rodinu, říká slavný cukrář
Císařský trhanec paní Columbové z Hliněné bašty je vylepšený rozinkami a skvěle chutná s borůvkovým žahourem
Extra rychlé lívance bez kynutí: S hrníčkovým receptem budou nadýchané, vláčnost dodá mléko nebo podmáslí
Přečtěte si Zobrazit více
Zemlbába-žemlovka: Obyčejné jídlo provoněné rumovými rozinkami je dovedené k dokonalosti a chutná božsky
Hrnková buchta s tvarohem: Dokonale vláčný a jemně nadýchaný moučník voní kakaem a vanilkou, na přípravu je snadný
Milujete drobenku? Připravte si ji zásoby a podle jednoduchého návodu dobře zabalte a zamrazte. Vydrží až tři měsíce