Devět tipů, jak spotřebovat starší jablka: Můžete z nich připravit vláčnou bábovku, kompot, lahodné smoothie, ale také ocet
5. 2. 2025 Vaření
Ještě máte doma stará jablka? Možná nevypadají nejlépe. Jak dopotřebovat jablka? Máme pro vás návody, co udělat s jablky, která zbyla. Nevyhazujte je, možností je řada.
Co se starými jablky
Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji konzumovaných druhů ovoce, ale co dělat, když doma zbydou kusy, které už nevypadají nejlépe? Možná jsou trochu otlučená, změklá nebo mají vrásčitou slupku. Sice možná nemáme chuť se do nich zakousnout, to ale neznamená, že by měla skončit v koši. Existuje mnoho způsobů, jak tato jablka využít a proměnit je v chutné pokrmy či zdravé svačiny.
Nevzhledná jablka mohou mít stále příjemnou chuť a dobře tak posloužit pro různé recepty – od sladkých dezertů přes nápoje až po domácí dochucovadla. Využitím přebytečných jablek nejen ušetříme peníze, ale také snížíme množství potravinového odpadu. Jak zužitkovat nevzhledná jablka?
Mohlo by vás zajímat
1. Jablečný kompot
Jednoduchý a rychlý způsob, jak zužitkovat přebytečná jablka, je kompot. Mimochodem, ten teplý je vynikající obzvlášť v zimě. Stačí je oloupat, nakrájet, povařit s trochou cukru, skořicí a hřebíčkem a máme lahodný kompot ke svačině či jako dezert.
Náš tip: Uvařte si jablečný kompot s badyánem.
2. Domácí jablečná přesnídávka
Pokud máme děti, můžeme jim přichystat zdravou a chutnou jablečnou přesnídávku. Jablka povaříme s trochou vody, rozmixujeme je a podle chuti osladíme medem nebo přidáme vanilku. A můžeme ochutnat, přesnídávka je výborná v kterémkoliv věku.
Náš tip: Připravte si domácí jablečnou přesnídávku.
3. Pečená jablka
Nevzhledná jablka se také skvěle hodí na pečení. Stačí je vydlabat, naplnit ořechy, skořicí, medem či marmeládou a upéct v troubě.
Náš tip: Upečte si jablka se sýrem a zakysankou a provoňte medem a skořicí.
4. Jablečný koláč nebo bábovka
Jablka dodají vláčnost a sladkou chuť jakémukoliv koláči nebo bábovce. Protože není třeba, aby byla jablka extra krásná, můžeme s radostí přichystat třeba klasický jablečný závin, jablečnou bábovku nebo rychlou buchtu s jablky.
Náš tip: Upečte si jablečný strouhaný koláč.
5. Domácí jablečné pyré
Z jablek lze připravit výborné pyré, které lze použít jako základ do moučníků, palačinek nebo do jogurtu. Pokud ho ale chuťově doladíme a vylepšíme, můžeme získat vynikající dezert.
Náš tip: Přichystejte si jablečné pyré paní hraběnky.
6. Sušená jablka
Pokud máme sušičku nebo troubu, nakrájíme jablka na plátky a usušíme je v troubě nebo sušičce. Získáme zdravou a chutnou svačinu nebo dobrotu jen tak na uzobávání.
7. Jablečné smoothie
Variant na jablečné smoothie je spousta. Můžeme se nechat inspirovat fantazií, jablka se totiž hodí víceméně ke všemu. Přidáme třeba nakrájená jablka do smoothie spolu s banánem, jogurtem a skořicí. Vznikne lahodný a zdravý nápoj ideální ke snídani či svačině. Připravte si třeba následující variantu:
Na jednu smoothie lahev budete potřebovat: 2 jablka, 2 menší mrkve, citronovou šťávu z 1/2 citronu, 10 g zázvoru, 1 lžičku skořice a 1-2 hrnky vody.
Jak na to? Připravte si mixovací nádobu (mixér, smoothie maker...). Jablka nakrájejte na menší kousky a dejte je do nádoby. Přidejte nakrájenou mrkev, šťávu z poloviny citronu, 10 g zázvoru (můžete méně), lžičku skořice a vodu (podle toho, jakou chcete konzistenci) a vše rozmixujte dohladka.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
8. Jablečný ocet
Nevzhledná jablka můžete využít i na výrobu domácího jablečného octa, který bývá jemnější než klasický kvasný. Ale i ten je třeba ředit. Stačí je nakrájet, zalít vodou a nechat kvasit.
Náš tip: Připravte si jablečný ocet jen ze tří surovin.
9. Jablečné palačinky
Strouhaná jablka lze přidat do těsta na palačinky, čímž získají příjemnou chuť a vláčnost. Stačí je smíchat s moukou, mlékem, vejcem a trochou skořice. Jablečné palačinky jsou skvělou zimní variantou tohoto výborného dezertu.
Náš tip: Upečte si ze starých jablek třeba výborný jablečný křehký závin podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí jablečný ocet jen ze tří surovin: Recept podle návodu našich babiček zvládne každý, domácí ocet pak nemá chybu
Jak na nejlepší jablka v županu: Pod křehkou slupkou se ukrývá delikátní náplň
Smažený jablečný koláč na pánvi: Nepotřebujete ani troubu, a přesto si skvěle pochutnáte!
Přečtěte si Zobrazit více
Strouhaný jablečný koláč je krásně vláčný a má výbornou voňavou náplň. Křehké těsto nechte vychladit a pracujte s ním rychle
Výtečná jablečná bábovka: Krásně vláčný a šťavnatý moučník jde dobře vyklopit díky důkladné přípravě formy
Výborný rychlý jablečný štrúdl bez kynutí: Nadýchané těsto a šťavnatá náplň tvoří dohromady dokonalou dvojici