Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé květákové placičky: Na povrchu jsou krásně křupavé, uvnitř jemné a plné chuti, důležité je správně uvařit květák
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Dostali jste chuť na výborný květák? Zjistěte, jak připravit dokonalé květákové placičky, které budou vždy křupavé a lahodné. Naučte se správné techniky přípravy, smažení i pečení a přečtěte si, jak placičky dochutit.

Dokonalé květákové placičky

Nevíte, co s květákem? Květákové placičky jsou oblíbenou volbou pro lehký oběd, zdravou večeři nebo výbornou svačinku. Pokud jste ale někdy bojovali s tím, že se rozpadaly, byly příliš vlhké nebo naopak suché, máme pro vás několik tipů, jak je dovést k dokonalosti. Budou krásně křupavé na povrchu, jemné uvnitř a plné chuti.

Jak správně připravit květák

Základ úspěchu spočívá v přípravě květáku. Nejlepší volbou je květák krátce povařit ve vroucí osolené vodě (na křupavější podobu zhruba 5-7 minut, měkčí bude asi za 10 minut) nebo spařit a poté ho nechat dobře vykapat. Pokud květák necháme příliš mokrý, placičky nebudou držet pohromadě.

Jakou konzistenci má mít těsto na květákové placičky

Na placičky by mělo být hutné, ale ne příliš suché. Klíčem k dokonalé konzistenci je správný poměr surovin. Kromě květáku přidáváme vejce jako pojivo, strouhanku nebo mleté ovesné vločky pro zpevnění a hodí se i sýr pro chuť.

Čím ochutit květákové placičky

Samotný květák má jemnou chuť, proto můžeme experimentovat s kořením. Výraznější chuť mu dodá česnek, muškátový oříšek, římský kmín nebo také uzená paprika. Hodí se také využít čerstvé bylinky, například petrželka, pažitka nebo i koriandr. Dodají placičkám svěžest.

Jak smažit květákové placičky

Pokud placičky smažíme na pánvi, důležité je použít dostatek tuku a dobře rozehřátou pánev. Placičky opékáme pozvolna na středním plameni, aby se uvnitř dobře propekly, ale na povrchu nespálily.

Květákové placičky můžeme i opéct v troubě, získáme tak zdravější variantu. Pečeme je na pečicím papíře při teplotě zhruba 200 °C, asi 20 minut. Po 10 minutách je třeba placičky otočit. Nebudou mastné, ale stále křupavé.

S čím podávat květákové placičky

Květákové placičky skvěle chutnají s jogurtovým dipem, zakysanou smetanou nebo domácím dresinkem. Můžeme je podávat i s čerstvým salátem nebo jako přílohu k masu.

Jak připravit dokonalé květákové placičky

Pro čtyři osoby budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, trochu mléka, 4 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, trochu strouhanky dle potřeby, pažitku, muškátový oříšek a sůl.

Jak na to? Květák uvařte v osolené vodě a po vychladnutí ho rozšťouchejte. K tomu rozklepněte dvě vejce, přilijte trochu mléka, přidejte čtyři lžíce polohrubé mouky a trochu strouhanky. Na závěr přidejte nakrájenou pažitku a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové květákové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.

Náš tip: Připravte si květákové karbanátky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku