Dokonalé květákové placičky: Na povrchu jsou krásně křupavé, uvnitř jemné a plné chuti, důležité je správně uvařit květák
5. 2. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na výborný květák? Zjistěte, jak připravit dokonalé květákové placičky, které budou vždy křupavé a lahodné. Naučte se správné techniky přípravy, smažení i pečení a přečtěte si, jak placičky dochutit.
Dokonalé květákové placičky
Nevíte, co s květákem? Květákové placičky jsou oblíbenou volbou pro lehký oběd, zdravou večeři nebo výbornou svačinku. Pokud jste ale někdy bojovali s tím, že se rozpadaly, byly příliš vlhké nebo naopak suché, máme pro vás několik tipů, jak je dovést k dokonalosti. Budou krásně křupavé na povrchu, jemné uvnitř a plné chuti.
Jak správně připravit květák
Základ úspěchu spočívá v přípravě květáku. Nejlepší volbou je květák krátce povařit ve vroucí osolené vodě (na křupavější podobu zhruba 5-7 minut, měkčí bude asi za 10 minut) nebo spařit a poté ho nechat dobře vykapat. Pokud květák necháme příliš mokrý, placičky nebudou držet pohromadě.
Mohlo by vás zajímat
Jakou konzistenci má mít těsto na květákové placičky
Na placičky by mělo být hutné, ale ne příliš suché. Klíčem k dokonalé konzistenci je správný poměr surovin. Kromě květáku přidáváme vejce jako pojivo, strouhanku nebo mleté ovesné vločky pro zpevnění a hodí se i sýr pro chuť.
Čím ochutit květákové placičky
Samotný květák má jemnou chuť, proto můžeme experimentovat s kořením. Výraznější chuť mu dodá česnek, muškátový oříšek, římský kmín nebo také uzená paprika. Hodí se také využít čerstvé bylinky, například petrželka, pažitka nebo i koriandr. Dodají placičkám svěžest.
Jak smažit květákové placičky
Pokud placičky smažíme na pánvi, důležité je použít dostatek tuku a dobře rozehřátou pánev. Placičky opékáme pozvolna na středním plameni, aby se uvnitř dobře propekly, ale na povrchu nespálily.
Květákové placičky můžeme i opéct v troubě, získáme tak zdravější variantu. Pečeme je na pečicím papíře při teplotě zhruba 200 °C, asi 20 minut. Po 10 minutách je třeba placičky otočit. Nebudou mastné, ale stále křupavé.
S čím podávat květákové placičky
Květákové placičky skvěle chutnají s jogurtovým dipem, zakysanou smetanou nebo domácím dresinkem. Můžeme je podávat i s čerstvým salátem nebo jako přílohu k masu.
Jak připravit dokonalé květákové placičky
Pro čtyři osoby budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, trochu mléka, 4 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, trochu strouhanky dle potřeby, pažitku, muškátový oříšek a sůl.
Jak na to? Květák uvařte v osolené vodě a po vychladnutí ho rozšťouchejte. K tomu rozklepněte dvě vejce, přilijte trochu mléka, přidejte čtyři lžíce polohrubé mouky a trochu strouhanky. Na závěr přidejte nakrájenou pažitku a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové květákové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.
Náš tip: Připravte si květákové karbanátky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Květák v sýrové strouhance překvapí i gurmány. Díky pečení v troubě je nádherně křupavý a chuťově výrazný sýr mu dodá šmrnc