Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba ve vajíčku patří ke klasikám české kuchyně, Viktorie ví, jak ho připravit úplně skvěle.
Zdroj: se souhlasem Viktorie Lipovčanové, Toprecepty, koláž Toprecepty

Když přijde na rychlou a chutnou snídani, svačinu nebo lehkou večeři, jen málokterý pokrm má takovou základnu fanoušků jako chleba ve vajíčku. Jednoduchý, cenově dostupný, a přitom tak univerzální. Není divu, že se tento pokrm těší oblibě napříč generacemi. V novém kabátě ho připravuje i bývalá účastnice MasterChef Česko Viktorie Lipovčanová.

Recept, který zvládne každý

Základní verze chleba ve vajíčku je tak jednoduchá, že ji zvládne připravit i kuchařský začátečník. Stačí vám jen pár surovin: plátky staršího chleba, vejce, sůl, pepř a trochu tuku na smažení. Vajíčka se rozšlehají s trochou soli, případně dalšími druhy koření, podle vaší chuti, a plátky chleba se do této směsi ponoří. Poté je jen opečete na pánvi dozlatova a máte na talíři rychlé, snadné a levné jídlo.

Jaký chleba je nejlepší?

Každý má na výběr chleba svůj názor. Někteří nedají dopustit na klasický bílý toustový chléb, který se díky své jemnosti snadno nasákne vajíčkem. Jiní preferují hutnější a rustikálnější chleby, jako je žitný nebo vícezrnný, které dodají pokrmu výraznější chuť.

Nejpodstatnější je ovšem stáří chleba. Ten, který máte doma již několik dní je totiž na přípravu ideální. Lehce oschlý chléb bude při smažené lépe držet pohromadě a nenasákne tolik tuku, navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat pečivo, které by jinak přišlo nazmar.

Jak smažit

Nejčastější způsob přípravy chleba ve vajíčku je na pánvi. Její horký povrch zaručí křupavou kůrku a měkké, vláčné vnitřky. Ale pokud chcete připravit více porcí najednou, můžete zkusit chléb zapéct v troubě. Stačí na plech rozložit ve vajíčku namočené krajíce a péct je při střední teplotě, dokud nezískají zlatavou barvu. A pro ty, kdo rádi experimentují, existují i recepty, kde se chleba smaží na grilu nebo v toustovači.

Zdravější verze

Pro někoho je chleba ve vajíčku symbolem tučného jídla, plného nechtěných kalorií. Ať už kvůli přípravě v oleji, nebo zdobení, které často obsahuje sladký kečup. Jak ovšem ukázala na svém instagramovém profilu food bloggerka a fitness trenérka Viktorie Lipovčanová, tato dobrota se dá připravit i zdravěji.  

Účastnice MasterChef Česko 2020 zvolila jen „kapku“ oleje a kečup vybrala bez cukru. V takovém případě se nemusí bát zařadit chleba ve vajíčku do svého jídelníčku ani dámy, které si dávají pozor na štíhlou linii.

Chleba ve vajíčku se sýrem

Na přípravu oblíbené pochoutky budete potřebovat: 2 plátky chleba, 1 větší vejce, 1 lžičku hořčice, 30 g strouhaného sýru, olej, kečup bez cukru, kyselé okurky, papriku a cibuli.  

Jak na to?

  1. V misce smíchejte vejce, hořčici, pepř a strouhaný sýr.
  2. V této směsi obalte plátky chleba a opečte na pánvi s kapkou oleje z obou stran.
  3. Opečený chleba potřete kečupem a přidejte zeleninu dle chuti.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit výborný domácí chleba.

Recepty k tomuto článku