Chleba ve vajíčku podle Viktorie z MasterChefa: Přidejte strouhaný sýr a šetřete s olejem, výsledek vás ohromí
4. 2. 2025 Vaření
Když přijde na rychlou a chutnou snídani, svačinu nebo lehkou večeři, jen málokterý pokrm má takovou základnu fanoušků jako chleba ve vajíčku. Jednoduchý, cenově dostupný, a přitom tak univerzální. Není divu, že se tento pokrm těší oblibě napříč generacemi. V novém kabátě ho připravuje i bývalá účastnice MasterChef Česko Viktorie Lipovčanová.
Recept, který zvládne každý
Základní verze chleba ve vajíčku je tak jednoduchá, že ji zvládne připravit i kuchařský začátečník. Stačí vám jen pár surovin: plátky staršího chleba, vejce, sůl, pepř a trochu tuku na smažení. Vajíčka se rozšlehají s trochou soli, případně dalšími druhy koření, podle vaší chuti, a plátky chleba se do této směsi ponoří. Poté je jen opečete na pánvi dozlatova a máte na talíři rychlé, snadné a levné jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Jaký chleba je nejlepší?
Každý má na výběr chleba svůj názor. Někteří nedají dopustit na klasický bílý toustový chléb, který se díky své jemnosti snadno nasákne vajíčkem. Jiní preferují hutnější a rustikálnější chleby, jako je žitný nebo vícezrnný, které dodají pokrmu výraznější chuť.
Nejpodstatnější je ovšem stáří chleba. Ten, který máte doma již několik dní je totiž na přípravu ideální. Lehce oschlý chléb bude při smažené lépe držet pohromadě a nenasákne tolik tuku, navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat pečivo, které by jinak přišlo nazmar.
Jak smažit
Nejčastější způsob přípravy chleba ve vajíčku je na pánvi. Její horký povrch zaručí křupavou kůrku a měkké, vláčné vnitřky. Ale pokud chcete připravit více porcí najednou, můžete zkusit chléb zapéct v troubě. Stačí na plech rozložit ve vajíčku namočené krajíce a péct je při střední teplotě, dokud nezískají zlatavou barvu. A pro ty, kdo rádi experimentují, existují i recepty, kde se chleba smaží na grilu nebo v toustovači.
Zdravější verze
Pro někoho je chleba ve vajíčku symbolem tučného jídla, plného nechtěných kalorií. Ať už kvůli přípravě v oleji, nebo zdobení, které často obsahuje sladký kečup. Jak ovšem ukázala na svém instagramovém profilu food bloggerka a fitness trenérka Viktorie Lipovčanová, tato dobrota se dá připravit i zdravěji.
Účastnice MasterChef Česko 2020 zvolila jen „kapku“ oleje a kečup vybrala bez cukru. V takovém případě se nemusí bát zařadit chleba ve vajíčku do svého jídelníčku ani dámy, které si dávají pozor na štíhlou linii.
Chleba ve vajíčku se sýrem
Na přípravu oblíbené pochoutky budete potřebovat: 2 plátky chleba, 1 větší vejce, 1 lžičku hořčice, 30 g strouhaného sýru, olej, kečup bez cukru, kyselé okurky, papriku a cibuli.
Jak na to?
- V misce smíchejte vejce, hořčici, pepř a strouhaný sýr.
- V této směsi obalte plátky chleba a opečte na pánvi s kapkou oleje z obou stran.
- Opečený chleba potřete kečupem a přidejte zeleninu dle chuti.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit výborný domácí chleba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Domácí kmínový chleba: Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a úžasně voní. Z droždí je snazší na přípravu než z kvásku
Jak na nejlepší chleba ve vajíčku? Strouhaný sýr a bylinky z něj udělají luxusní jídlo, zdravější bude připravený v troubě
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den: Připravte si k rychlé svačině či večeři tuňákovou, avokádovou nebo česnekovou
Luxusní toustový chleba podle Josefa Maršálka: Použijte tvaroh, dodá nádhernou vláčnost, radí slavný cukrář