Jak na netradiční „plátkový smažák“ z horkovzdušné fritézy: Snadno se dělá a se šunkou chutná fantasticky
4. 2. 2025 Vaření
Smažený sýr byl, je a bude populárním doplňkem jídelníčku většiny českých domácností. Jde totiž o sytý, na přípravu nenáročný pokrm, který je navíc smažený, což mají našinci rádi. Vězte, že i tak „nezdravé jídlo“ se dá připravit v odlehčené verzi, aniž by byl poznat chuťový rozdíl. Navíc stačí, když máte doma pouze plátkový sýr.
Milovaný i proklínaný
Smažený sýr je v Česku jakýmsi gastronomickým evergreenem. Proč? Je to rychlé, chutné a hlavně, kdo by odolal křupavé krustě a vláčnému sýru uvnitř. Navíc je to pokrm, který nemá složitý recept a nic u něj není zakázáno. Každý si ho může upravit podle svého gusta, a právě díky této variabilitě ho Češi milují, i když se najdou i jedinci, kteří jeho existenci proklínají.
Mohlo by vás zajímat
Problém s tukem
Někomu vadí, že je klasický smažák připravován buď ve fritéze nebo ve velkém množství tuku na pánvi. Ani to ovšem s dnešními technologiemi není nutné. Připravit si obalovaný sýr totiž dneska můžete třeba i v horkovzdušné fritéze a jen z lžičkou oleje.
Dokazuje to i příspěvek na Instagramu od uživatele vilgainrecepty, který svůj smažák nejen dokázal osmažit s minimem tuku, ale navíc použil plátkový sýr místo klasického bločku.
Vyzkoušeno
Protože se nám recept zdál až příliš snadný na to, aby výsledek obstál i chuťově, rozhodli jsme se v redakci vyzkoušet, zda je příprava „plátkového smažáku“ skutečně tak jednoduchá. Z ingrediencí za pár korun se totiž zprvu zdálo, že pokrm nemůže chutnat jako klasika.
Spojení balení plátkového sýra, čtyř plátků šunky, jednoho vejce a trochy panko strouhanky nás ovšem překvapilo. Nejen, že bylo rychle hotovo, ale výsledek stojí za ocenění. Pár drobností si je však třeba říci.
Pozor na sýr
Například výběr sýra není nutné nijak přehánět. Ačkoliv na klasický smažák je lepší tučnější sýr, tedy alespoň 35 %, v této verzi vám bude zcela stačit plátkový třicetiprocentní. Šunku je lepší zvolit s vyšším obsahem masa, více si pochutnáte. Panko strouhanku můžete také zaměnit za klasickou, ale pokud máte doma obě, určitě sáhněte po té lepší.
Důležitým krokem při obalování je příprava samotného sýra. Ne, že by snad hrozilo, že by vám vytekl do horkovzdušné fritézy, ale pokud ho po otevření rozdělíte na plátky, bude se vám při obalování ve vajíčku rozjíždět a nebude držet tvar.
Stačí tedy vyndat všechny plátky z obalu, z jedné i druhé strany přidat dva plátky šunky a rovnou obalovat. Vyplatí se obalovaný sýr obalit nadvakrát, jako se to ostatně doporučuje i u klasického smažáku.
V horkovzdušné fritéze pak stačí 5 minut z každé strany při teplotě 200 stupňů a máte smažák, který lehce předčí všechny polotovary, které nabízí naše obchody.
Smažený plátkový sýr se šunkou
Na přípravu netradičního smažáku budete potřebovat: 100 g plátkového sýra, 4 plátky šunky, 1 vejce, panko strouhanku a olivový olej ve spreji (můžete použít i řepkový).
Jak na to?
- Plátky sýra „obalte“ z každé strany dvěma plátky šunky.
- Do hlubokého talíře si rozklepněte vejce a rozšlehejte ho. V něm obalte sýr se šunkou.
- Na talíř nasypte panko strouhanku a v ní obalte sýr se šunkou. Znovu obalte ve vejci a ještě jednou ve strouhance. V každém obale tak bude dvakrát.
- Do horkovzdušné fritézy, rozehřáté na 200 stupňů dejte sýr, postříkejte ho olejem ve spreji a smažte 10 minut. V půlce smažení jej otočte.
- Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, hranolky a tatarku.
Něco navíc: Pokud chcete, můžete pro jistotu napřed obalit sýr v mouce a až pak ve vajíčku. Získáte tak klasický trojobal. Nicméně i bez mouky drží obal skvěle a sýr nevyteče.
Jak probíhala příprava smaženého sýru se dozvíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Jak si správně připravit domácí smažený sýr, se dozvíte v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Těhotnej kuchař poradil, jak na nejlepší domácí hranolky z horkovzdušné fritézy: Dvě finty zaručí dokonalý výsledek
Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
Pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den: Připravte si k rychlé svačině či večeři tuňákovou, avokádovou nebo česnekovou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na netradiční „plátkový smažák“ z horkovzdušné fritézy: Snadno se dělá a se šunkou chutná fantasticky
Domácí kmínový chleba: Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a úžasně voní. Z droždí je snazší na přípravu než z kvásku
Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař