Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aneta Vignerová se umí v kuchyni otáčet. Například koprovka jí nedělá žádný problém.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Koprová omáčka, neboli jednoduše „koprovka“, je jedním z pokladů české kuchyně. Mnozí na ni vzpomínají jako na typické jídlo ze školních jídelen a někomu ji tam dokázali zprotivit. Ale pravdou je, že dobře připravená koprovka má své neodolatelné kouzlo. To si uvědomuje i modelka Aneta Vignerová, která nabídla recept na svou oblíbenou omáčku. Navíc i s domácím knedlíkem.

Jídlo mládí

Pro Čechy je koprovka typem jídla, které milujete nebo nenávidíte. Pro ty, kteří mají tuto klasickou omáčku rádi, v sobě nese kus tradice a domácí atmosféry, kterou si pamatujeme z návštěv u prarodičů nebo rodičů. Navíc je koprovka velmi jednoduchá na přípravu a cenově dostupná.

Kopr, smetana, pár základních surovin a můžete mít jídlo na stole. Navíc si můžete vybrat, zda zvolíte vejce natvrdo či hovězí maso, jako příloha zase mohou sloužit vařené brambory nebo houskový knedlík. 

Čerstvý nebo nakládaný kopr

Kopr je hlavní hvězdou tohoto jídla, a jeho výběr je proto klíčový. Čerstvý dodá omáčce svěží a aromatickou chuť, zatímco nakládaný kopr ji obohatí o jemnou kyselost. Pokud máte na výběr, raději sáhněte po čerstvém kopru, jeho vůně a chuť jsou nenahraditelné.

Nakládaný kopr je přijatelnou alternativou, zejména mimo sezónu. Lepší ovšem je, když si čerstvý kopr zamrazíte, abyste ho měli po ruce po celý rok. Stačí ho nasekat, uložit do sáčku a uskladnit v mrazáku.

Zdravější verze 

Pokud se snažíte jíst zdravěji, klasický recept na koprovku si můžete snadno upravit. Místo obyčejné mouky zkuste použít tu celozrnnou, která omáčce dodá více vlákniny. Smetanu lze nahradit rostlinným mlékem nebo jogurtem s nízkým obsahem tuku. A máslo v základu lze zase nahradit kvalitním rostlinným olejem.

Koprovka trochu jinak

Pokud se nebojíte experimentů, zkuste do koprovky přidat například trochu citronové šťávy místo octa. Omáčka získá jemnější kyselost. Další možností je přidat do základu trochu prolisovaného česneku, který omáčce dodá výraznější chuť. Koprovku můžete také servírovat jako omáčku k pečené rybě, což je zatím netradiční, ale velmi chutná varianta.

Omáčka od modelky

Mezi fanoušky koprovky patří i vítězka soutěže Miss České republiky 2009 Aneta Vignerová. Ta oblíbenou omáčku dokonce odprezentovala na svém facebookovém účtu, kde ukázala, že se k vaření umí postavit skvěle. Kromě koprovky navíc předvedla i jak připravit domácí hrnkový knedlík, který zvládne za pomoci mikrovlnné trouby každý.

Koprová omáčka s hrnkovým knedlíkem

Na přípravu koprové omáčky podle Anety Vignerové budete potřebovat: Na omáčku: máslo, 60 g hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 500 ml smetany ke šlehání, 1 hrst kopru, jablečný ocet (lák z okurek), cukr krupice, sůl a pepř. Na knedlík: 1 rohlík, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva a sůl, popřípadě sušené bylinky. Na vymazání hrnečků: olej nebo máslo.

Jak na to?

  1. Začněte knedlíkem. Do mísy dejte mouku, prášek do pečiva, mléko, vejce, sůl a na kostičky nakrájený rohlík. Vše promíchejte metlou. Přidat můžete sušené bylinky, jako je třeba petržel.
  2. Nyní se pusťte do koprovky. V hrnci si na másle připravte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a poté i smetanu. Za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Přidejte podle chuti cukr a ocet, popřípadě lák z okurek. Nakonec přidejte najemno nakrájený nebo nastříhaný čerstvý kopr.
  4. Mezitím, co se omáčka provařuje, připravte si knedlíky. Hrníčky vymažte tukem, následně do nich umístěte těsto, zhruba do 3/4 hrnků.
  5. Hrnky dejte do mikrovlnky na tři minuty, nebojte se, že těsto dost vyběhne. 
  6. Hotový knedlík nakrájejte na talíř, přidejte koprovku a třeba natvrdo uvařené vejce.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu také skvělou kulajdu.

Recepty k tomuto článku