Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zabijačkové knedlíky jako netradiční masopustní specialita: Vynikající jsou plněné jelitem i jitrnicí
Zdroj: Toprecepty

Patří k vašim oblíbeným jídlům plněné knedlíky? A nejraději máte ty slané plněné uzeným? V tom případě vám určitě zachutnají i zabijačkové. Na rozdíl od těch známějších se neplní uzeným, ale jitrnicí, jelitem či prejtem, jde proto o vynikající způsob, jak oblíbené zabijačkové pochutiny využít. 

Čas zabijačkových dobrot

Měsíc únor je časem masopustních oslav a k nim neoddělitelně patří zabijačky. Tento měsíc je díky tomu zasvěcen zabijačkovým specialitám, jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka, klobásky a podobně. A právě nyní je ideální čas si na těchto dobrotách z vepříka pochutnat.

Zabijačkových jídel existuje celá řada. Kromě těch nejznámějších specialit  můžete vyzkoušet i ty méně známé, které vás svou chutí příjemně překvapí. Jedním z takových pokrmů jsou právě zabijačkové knedlíky. 

Jitrnice jelita - dokonalá náplň

Tyto speciální knedlíky jsou vynikající možností, jak využít prejt ze zabijačky. Jako prejt se označuje náplň do jitrnic a jelit, která se ovšem nemusí nutně plnit do střívek, ale můžete ji upéct zvlášť. Tato masová směs zahuštěná pečivem nebo kroupami, ochucená česnekem a majoránkou, a v případě jelit vylepšená o vepřovou krev, která jí dodává tmavou barvu, se připravuje na každé správné zabijačce.

Pokud si jej vychutnáváme samotný, podává se k němu většinou chléb nebo šťouchané brambory se zelím známé jako lepenice. Klidně ale může posloužit i jako náplň do knedlíků místo uzeného. Vznikne vám tak aspoň méně tradiční masopustní specialita.

Vynikající zabijačkové knedlíky

Zabijačkové knedlíky lze dělat stejně jako ty s uzeným z bramborového těsta, ještě lépe ale náplň chutná v nadýchaném kynutém těstě. Předností knedlíků je, že do nich aspoň využijete zbylý prejt, nemusíte řešit přílohu a získáte tak vlastně pokrm dva v jednom.

Do knedlíků lze použít samotný prejt, který si můžete připravit podle receptu v našem starším článku, ale i náplň vymačkanou z jitrnic či jelit. Knedlíky jsou vynikající samy o sobě, třeba jen posypané opečenou cibulkou, ale můžete je podávat i s dušeným kysaným zelím. A jak je tedy připravíte?

Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 0,5 kostky droždí, špetku cukru krupice, sůl, cca 250 ml vlažné vody. Na náplň si připravte: jitrnice, jelita nebo světlý či tmavý prejt. 

  1. Do mísy nasypejte mouku a udělejte do ní důlek. Do důlku rozdrobte droždí, posypejte je cukrem a zalijte polovinou vody. Trochu promíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte sůl, zbylou vodu (dle potřeby) a vypracujte vláčné těsto, které nechte v teple pod utěrkou nakynout.
  2. Pak těsto opět propracujte a rozdělte na několik stejně velkých bochánků, ty na pomoučněném stole trochu zploštěte a naplňte kouskem prejtu, jitrnice nebo jelita. Knedlíky pevně uzavřete, položte na pomoučněný vál spojem dolů a nechte ještě cca 10 minut kynout.
  3. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Knedlíky vložte do vody a za občasného promíchání vařte cca 5-6 minut - dle velikosti a tloušťky knedlíků. Nejlepší je zkusit jeden knedlík vyndat, roztrhnout kousek těsta a zkontrolovat, zda už je hotový. 
  4. Uvařené knedlíky vyjměte a ihned je propíchejte vidličkou nebo špejlí, aby pára vyšla ven a knedlíky se nesrazily.
  5. Podávejte s osmaženou cibulkou a s kysaným zelím. 

Náš tip: Klasické bramborové knedlíky plněné uzeným masem můžete udělat podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku