Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulaté kynuté koláče jsou takovým sladkým pokladem naší kuchyně. Upéct je, aby chutnaly jako od babičky, není žádná legrace. Naštěstí existuje po Praze spousta pekařství, kam si pro koláč můžete zajít. Kde ale mají koláče nejlepší? Tři z pekařství jsme otestovali a zde je výsledek. 

Česká klasika mezi moučníky

Koláče z kynutého těsta s nějakou sladkou nádivkou jsou jedním z českých a moravských nejtradičnějších moučníků. Za starých časů se pekly během masopustu, posvícení, při příležitosti svateb a pohřbů a vlastně všech dalších výjimečných událostech.

Však jich také existovala celá řada. Nejznámější jsou malé kulaté koláčky. Pekly se však i koláče obdélníkové, vázané, s dvojí náplní nebo z dotenka vyváleného těsta a velké jako pizza - frgály

Různé tvary, různé náplně

Pro kynuté koláče jsou typické náplně podobné těm do buchet – tedy povidlová, maková nebo tvarohová. Často se dělají i s pudinkem nebo s různými druhy ovoce. Koláče různých tvarů i velikostí nabízejí v mnoha pražských pekárnách. Naše spolupracovnice Nikola navštívila tři z nich a místní koláče ochutnala. A kam tedy doporučuje na tuto sladkou klasiku zajít?

Antonínovo pekařství

První pekárnou, kam Nikola zamířila, bylo oblíbené Antonínovo pekařství, které má několik poboček po celé Praze (naše spolupracovnice zamířila do pobočky na Strossmayerově náměstí). Sortiment Antonínova pekařství je poměrně rozsáhlý a kromě kynutých koláčů nabízejí i loupáky, rohlíky, koláče na plech a samozřejmě různé druhy chlebů.

I koláče mají v mnoha příchutích. Nikola zkusila povidlový a meruňkový. „Vadilo mi celkem sušší těsto a kvalita je celkem průměrná,“ ohodnotila je. Cena je ale poměrně příznivá, koláč vyjde jen na 39 Kč

Kolacherie

Hned poté zamířile naše spolupracovnice do Kolacherie, kterou najdete v centru v Celetné ulici. Tento podnik se na koláče přímo specializuje. Koláče mají malé kulaté a se spoustou náplní, kromě klasiky s tvarohem, mákem nebo borůvkami, mají třeba i s jahodami a rebarborou a bílým mákem a pekanem.

Zajímavá je i jejich nabídka kynutých koláčů se slanou náplní (např. texaský pálivý, sýrový, s olivami a rajčaty nebo se šunkou a sýrem). Navíc nabízejí i koláče pro vegany. 

Nikola ochutnala právě koláč s bílým mákem a třešňový a byla nadšená: „Oba byly delikátní, tak čerstvé a vláčné, opravdu jsem byla spokojená,“ řekla. Kvalitě odpovídá i o trochu vyšší cena, jeden koláč tak vyjde na 60 Kč

Kus koláče

Poslední koláčovou zastávkou byla vyhlášená pekárna Kus koláče na Korunní ulici na Vinohradech, kde se ještě donedávna na koláče stávaly dlouhé fronty. V pekárně si potrpí na čerstvost a kvalitu, takže tu vždy napečou  várku, která se většinou velmi rychle vyprodá a pak se musí čekat, než se napeče další. V poslední době tu ale seženete koláče i bez čekání a v nabídce mají i další zákusky a buchty

Rozhodně ale stojí za to sem vyrazit právě na jejich poctivé koláče vonící máslem a rumem. Naše spolupracovnice si dala malinový a navíc ještě švestkovou buchtu. „Oboje bylo opět fantazie. Stejně nadýchané a vláčné jak v Kolacherii, takže tyhle dva podniky určitě navštívím znovu,“ uzavřela své hodnocení Nikola. A na kolik tu moučníky vyšly? Za koláč zaplatíte 88 Kč, buchta stojí 85 Kč

Na fotografie koláčů a jednotlivých pekáren se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Tradiční moravské koláčky s dvojí náplní známé jako dvojctihodné si můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku