Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakkikastike aneb Párečková omáčka. Finská verze buřtguláše je jemná a krémová a je ideální rychlou večeří
Zdroj: Toprecepty

Omáčka, jejíž hlavní ingrediencí jsou párky, je ve Finsku jedním z tradičních pokrmů, který zbožňují snad všechny finské děti. Na severu ji podávají s vařenými brambory, ale jako rychlé jídlo si ji můžete dát třeba i jen s chlebem. A navíc jde o výbornou možnost, jak si vychutnat párky jinak než s kečupem či hořčicí. 

Co se jí ve Finsku?

Finská kuchyně je u nás poměrně neznámá, hodně se ale podobá té švédské, s níž jsme docela dobře seznámeni díky jistému obchodu s nábytkem. I když stejně jako pro jiné kuchyně severských zemí jsou pro Finsko typické hlavně ryby, mají i spoustu dalších specialit. A jednou z nich je i tato omáčka s párky známá jako nakkikastike, což v překladu jednoduše znamená párková omáčka

Oblíbená dětská specialita

Nakkikastike je pokrm, který má spousta Finů spojený s dětstvím, a jde i o tradiční pokrm školních jídelen. Jde o levné jídlo, které vzniklo zřejmě v dobách nouze. Připravuje se z ingrediencí, které má každý Fin doma, a to jsou párky, kečup, hořčice, cibule a smetana. V některých receptech na nakkikastike najdete i mléko, ale se smetanou je omáčka lepší a krémovější.

Důležitou surovinou v pokrmu je hořčice – ta se používá nejčastěji značky Turun Sinappia, což je finská nejslavnější hořčice, můžete však místo ní použít jakoukoliv jemnější hořčici. Někdy se do omáčky navíc přidává i mrkev, houby nebo různé bylinky.

Recept na nakkikastike

Finská párková omáčka trochu připomíná naši frankfurtskou polévku, je ale hustší a krémovější a nedává se do ní paprika. Předností této finské speciality je, že je to opravdu rychlovka, kterou připravíte do 30 minut. Na rychlý oběd či večeři je zkrátka nakkikastike jako dělaná. A jak tedy finskou párkovou omáčku uděláte?

Budete potřebovat: 3 lžíce másla, 1 středně velkou žlutou cibuli, asi 450 g kvalitních párků (ve Finsku se běžně používají obyčejné párky na hot dogy, ale použít můžete třeba i vídeňské), 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/4 lžičky nového koření, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3/4 šálku hovězího nebo kuřecího vývaru, 1 šálek plnotučného mléka nebo smetany na vaření, 1 lžíci hořčice, případně 1 stroužek česneku, bylinky (petrželka či pažitka) na ozdobu.

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.  Párky nakrájejte na kolečka. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji asi 3-5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí. Přidejte kolečka párků a orestujte je dozlatova. 
  2. Pak vmíchejte rajčatový protlak, nové koření, sůl, pepř a případně prolisovaný stroužek česneku. Promíchejte a ještě opékejte, aby rajčatová pasta lehce zkaramelizovala.
  3. Vše zaprašte moukou a míchejte, dokud se vše zcela nespojí. Za stálého míchání pomalu přilévejte studený vývar. Pak přidejte mléko a hořčici. Vařte, dokud omáčka nezhoustne a mírně se nezredukuje. Případně ještě podle chuti dokořeňte.
  4. Hotový pokrm podávejte s vařenými či šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší a ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Ve Finsku si k němu s oblibou dávají i kyselé okurky – kvašáky, jimž se říká suolakurkut. 

Náš tip: Z párků můžete udělat i tento jednoduchý pokrm podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jamilghar.com: Easy Nakkikastike (Finnish Hot Dog Sauce)
Sisuhomemaker.com: Finnish Hot Dog Sauce (Nakkikastike)
Craftaliciousme.com: Nakkikasttike – Finnish Hot Dog Sauce and Potatoes

Recepty k tomuto článku