Citronový chlebíček podle Míši Landové: Krásně nadýchaná a voňavá dobrota, kterou zvládne i méně zkušený pekař
6. 2. 2025 V kuchyni s VIP
Sladké chlebíčky získávají v posledních letech na popularitě především kvůli banánové verzi, která se stala hitem nejen díky využití staršího ovoce, ale především pro svou skvělou chuť. Skvělý chlebíček jde ovšem upéct například i s citronovou příchutí, jak dokazuje recept porotkyně soutěže Peče celá země Michaely Landové.
Možnosti přípravy
Oblíbenost sladkých chlebíčků tkví i v jejich možnosti přizpůsobení. Můžete je péct na Vánoce, Velikonoce, oslavy nebo jen tak na všední den. Hodí se jako rychlý moučník, který potěší každého. A co je skvělé? Každý si může najít svou oblíbenou příchuť.
Jejich kouzlo spočívá v jednoduchosti, časové a finanční nenáročnosti a mnoha možnostech zpracování. Navíc nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí obyčejná forma na chlebíček, pár základních surovin a trocha práce.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené příchutě
Jednou z největších výhod sladkých chlebíčků je možnost zvolit si jejich příchuť. Například banánový chlebíček je sladkou klasikou, která se hodí na snídani i svačinu, a navíc je ideálním způsobem, jak využít přezrálé banány. Čokoládový chlebíček s oříšky zase nabízí dokonalou kombinaci hluboké chuti čokolády a křupavých oříšků, která nikdy nezklame.
Mrkvový chlebíček překvapí svou přirozenou sladkostí díky cukru obsaženému v mrkvi, často bývá doplněný o ořechy a špetku skořice. Kokosový chlebíček s ananasem zase potěší svou exotickou chutí. A perníkový chlebíček, vonící po skořici, hřebíčku a medu, je perfektní volbou na podzimní a zimní dny.
Vyberte citrony jako profík
Míša Landová zvolila ve svém receptu jako surovinu, která dodá originání chuť, citrony. Při jejich výběru vždy dbá na to, aby byly vhodné, tedy dobře chutnaly a zároveň i voněly. „Citrony volím chemicky neošetřené, to je podle mě základ. Takové jsou obvykle i v bio kvalitě. Tyto citrony jsou z mé zkušenosti i více aromatické a mají tak nějak lepší šťávu,“ vysvětlila oblíbená cukrářka pro Toprecepty.cz.
Zároveň připomněla, že při použití citronové kůry je třeba dbát na podstatnou věc. „Je důležité strouhat jen tu žlutou část citronu, ta spodní bílá je hořká a může ovlivnit chuť těsta. Struhadlo microplane je navržené tak, že vezme právě jen tu žlutou,“ poradila Landová.
Jako tuk volí rostlinný olej. „Používám běžný řepkový nebo slunečnicový olej, pokud mám možnost, sáhnu po máslové Mance. Není to tak, že bych s ní nahrazovala máslo, ale v některých receptech je vhodnější použít olej a tento dodá i máslové aroma,“ poradila porotkyně Peče celá země čtenářům webu Toprecepty.cz.
Citronový chlebíček
Na přípravu lahodného moučníku podle Míši Landové budete potřebovat: Na těsto na chlebíček: 3 vejce velikosti M, 150 g cukru krupice, 220 g polohrubé mouky, 1 lžičku jedlé sody, 70 g rostlinného oleje (máslová Manka), 200 g zakysané smetany 16 % a 2-3 citrony, chemicky neošetřené. Na citronový sirup: 50 g cukru krupice, 50 g vody a 30-35 ml citronové šťávy.
Jak na to?
- Do mísy dejte cukr a čerstvě nastrouhanou kůru ze 2-3 citronů. Prsty společně promněte, aby se uvolnily vonné silice z kůry. Přidejte vejce a vyšlehejte do pěny.
- Pozvolna přilejte olej, následně zakysanou smetanu, dobře promíchejte. Vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou, a nakonec přilijte šťávu z poloviny citronu.
- Těsto dobře promíchejte a vlijte do chlebíčkové formy 31×11 cm, kterou jste vyložili papírem na pečení (případně vymazali a vysypali moukou).
- Pečte pozvolna v troubě předehřáté na 170 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 40-50 minut, špejlí si ověřte propečenost. Nechte ve formě vychladnout.
- Mezitím si připravte citronový sirup. Vodu s cukrem promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte a přilijte citronovou šťávu.
- Nechte zcela vychladnout, pak pomocí mašlovačky nebo štětce prokapejte vychladlý chlebíček. Je na vás, zda použijete celý nálev nebo chlebíček jen tak lehce pokropíte.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit i oblíbený banánový chlebíček.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté koblihy připravujeme z hladké mouky s vysokým obsahem lepku. Budou pak krásně nadýchané a pružné uprostřed
Devět tipů, jak spotřebovat starší jablka: Můžete z nich připravit vláčnou bábovku, kompot, lahodné smoothie, ale také ocet
Americký vynález: Banánový chlebíček z přezrálého ovoce je hit, který zvládne i začátečník
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti