Náš život s celiakií: Vyzkoušeli jsme japonské křupavé kuře karaage. Tyto kuřecí nugetky si Áňa zamilovala
6. 2. 2025 Vaření
Jedním z oblíbených fastfoodových jídel naší dcery Aničky jsou kromě hranolek i kuřecí nugetky. Tedy aspoň byly, než jí před dvěma lety zjistili celiakii. Jsme proto rádi za jakoukoliv bezlepkovou alternativu. Smažené kuře karaage nás nadchlo natolik, že jsme je museli vyzkoušet i doma. A rozhodně ne naposledy.
Hledání bezlepkových alternativ
Spousta lidí se v poslední době vyhýbá lepku, i když nemusejí, v naší rodině odstartovala naši částečnou a nedobrovolnou bezlepkovou dietu celiakie naší desetileté dcery Áni.
Samozřejmě stále kupujeme i lepkové věci, ale vařím a peču už jen bezlepkově a snažím se používat co nejvíc bezlepkových alternativ. A tak, když najdu nějaký super bezlepkový pokrm, jsem nadšená. A ještě větší radost mám, když to jídlo chutná i Aničce.
Mohlo by vás zajímat
Smažené kuřecí nugetky
Jako u většiny dětí jsou jedním z oblíbených jídel naší Áni řízky. Ještě radši však má oblíbenou fastfoodovou specialitu kuřecí nugetky. Ty samozřejmě mají i různé bezlepkové varianty – Áňa má třeba ráda i mražené nugetky z Lidlu, které jsou takovou naší oblíbenou rychlovkou na večeři, když je málo času.
V poslední době nás ale hodně zaujal pokrm karaage. Toto smažené kuře jsme objevili v jednom vietnamském bistru v Brně a už na jídelním lístku nás zaujalo, že u něj není jako alergen uvedena 1, což znamená, že jde o bezlepkové jídlo. A protože Aničce zachutnalo, rozhodla jsem se ho vyzkoušet i doma.
Japonská specialita
Karaage je, jak jsem zjistila, jedno z populárních japonských jídel. Jde vlastně o kuřecí kousky marinované v sójové omáčce smíchané s japonským rýžovým vínem sake neboli saké a ochucené zázvorem. Pak už se jen marinované maso obalí v kukuřičném nebo bramborovém škrobu a smaží v oleji dozlatova a dokřupava. Díky marinádě je navíc kuře báječně šťavnaté.
Bezlepková specialita
Tato japonská specialita je přirozeně bezlepková, jen je třeba si dát pozor na sójovou omáčku. Většina z těch, které se prodávají běžně v obchodech, totiž obsahuje pšeničnou mouku. I když jde o japonskou specialitu, jedinou speciální ingrediencí, která se do karaage přidává, je japonské rýžové víno saké.
To lze sice v současné době běžně sehnat v obchodech s asijskými potravinami, do jídla se ho ale dává poměrně málo. Já si pro něj zašla k sousedce, dá se ale nahradit i sherry, případně se doporučuje přidat jen trochu vody a cukru, který zajistí sladkost z vína. Já použila navíc ještě malou lžičku rýžového octa.
Jak udělat kuře karaage?
Toto smažené kuře mě zaujalo svou křupavostí, které se dosahuje tím, že se kuřecí kousky smaží nadvakrát. Díky tomu je maso křupavé a krásně měkké. Karaage se obvykle podává s rýží, vynikající je ale i na salátu nebo jen tak samotné s nějakým dipem. Áně ale nejvíc kuře chutnalo s rýží. A jak si tedy karaage připravíte?
Budete potřebovat: 500 g kuřecích prsních filetů, 2 lžíce bezlepkové sójové omáčky, 1 lžíci saké, 1 lžičku rýžového octa, špetku cukru, 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, kukuřičný škrob (cca 50 g) a olej na smažení.
- Kuřecí filety nakrájejte na kousky a případně osušte papírovou utěrkou. Všechny přísady na marinádu dejte mísy a prošlehejte. Vložte do směsi maso, zakryjte a marinujte cca 30 minut až jednu hodinu.
- V hlubokém hrnci nebo pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na teplotu 160 °C. Vrstva oleje by měla být vysoká asi 3-4 cm.
- Maso vyjměte z marinády a opět trochu osušte utěrkou. Vložte je do jiné mísy a posypejte škrobem. Maso otočte, aby se obalilo ve škrobu ze všech stran.
- Kuře smažte po částech. Do oleje přidejte postupně několik kousků kuřete a smažte je asi 2,5-3 minuty. Pak vyjměte kuřecí kousky z oleje a nechte je alespoň 3-4 minuty odpočívat na papírových utěrkách. Postup opakujte se zbývajícími kousky kuřete.
- Odstraňte z oleje případné zbytky mouky a zvyšte teplotu oleje na 190-200 °C. Kousky kuřete vraťte po částech do oleje a smažte je asi 30 sekund až 1 minutu, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé. Smažení opakujte se zbývajícími kousky kuřete. Ihned podávejte s rýží či salátem.
Náš tip: V bezlepkové verzi můžete udělat i tyto řízečky v sýrovém těstíčku podle našeho video receptu. Stačí vyměnit normální mouku za bezlepkovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více