Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníkový dort z odpalovaného těsta: Voní jemným karamelovým krémem a se šlehačkou chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, k.radulka

Větrníkový dort je maxi variantou malých větrníků, které si rádi dáváme v cukrárně. Doma si je můžeme přichystat v drobné podobě i jako velký dezert. Lahodné překvapení třeba pro oslavence.

Větrníkový dort

Větrníkový dort je delikátní dezert inspirovaný klasickými zákusky zvanými větrníky. Skládá se z odpalovaného těsta, karamelového krému a šlehačky. Z toho je patrné, že příprava není úplně jednoduchá a hodí se na ni znát pár fíglů, díky kterým bude dort vynikající.

Každý krok je důležitý – od správné konzistence těsta, přes přípravu dokonalého karamelu až po stabilní šlehačku. Zjistěte, na co dát pozor.

Jak na odpalované těsto

Odpalované těsto je základem větrníkového dortu. Při jeho přípravě je důležité:

  • Dodržet správný poměr vody, másla a mouky, aby těsto nebylo příliš řídké nebo naopak tuhé.

  • Po přidání mouky necháme těsto důkladně propařit na mírném plameni, aby se zbavilo přebytečné vlhkosti.

  • Vejce přidáváme postupně a vždy je dobře zapracujeme, dokud těsto nedosáhne správné konzistence – mělo by tvořit lesklou hmotu, která pomalu stéká z vařečky.

Jak správně péct odpalované těsto

Chyby při pečení mohou způsobit, že odpalované těsto nesprávně vyběhne nebo se propadne:

  • Troubu předehřejeme na dostatečně vysokou teplotu (zhruba 200 °C) a během prvních 15 minut ji neotevíráme, jinak těsto klesne.

  • Po upečení necháme těsto postupně vychladnout v mírně pootevřené troubě, aby se předešlo prudkému poklesu.

Jak připravit karamelový krém

Karamelový krém dodává větrníkovému dortu charakteristickou chuť. Na co si dát při jeho přípravě pozor?

  • Cukr při přípravě karamelu je třeba zahřívat pomalu a rovnoměrně, aby se nepřipálil.

  • Po přidání smetany k teplému karamelu musíme dávat pozor na prskání a rychlé tuhnutí směsi.

  • Krém je třeba nechat dobře vychladnout před dalším použitím, jinak by mohl změnit konzistenci šlehačky.

Jak správně ušlehat šlehačku

Správně vyšlehaná šlehačka je důležitá pro texturu dortu. Základem je smetana s vysokým obsahem tuku (alespoň 33 %), aby šlehačka držela tvar. Nezbytné je ji dobře vyšlehat, ale nepřešlehat – příliš dlouhé šlehání způsobí, že se šlehačka začne srážet a měnit v máslo. Pro stabilitu můžeme přidat trochu želatiny nebo ztužovače, aby šlehačka vydržela déle pevná.

Jak poskládat větrníkový dort

Při skládání jednotlivých vrstev je důležité dbát na rovnoměrné rozložení krémů, aby se dort nehroutil. Před servírováním necháme dort odležet v lednici, aby se chutě správně propojily. Povrch dortu můžeme ozdobit karamelovou polevou nebo jemně poprášit moučkovým cukrem pro elegantní vzhled.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak připravit větrníkový dort

Na dort budete potřebovat:  na odpalované těsto: 375 ml vody, 115 g másla, 115 g hladké mouky, špetičku soli a 4 vejce. Karamelová náplň: 375 ml mléka, 125 g másla, 1 karamelový pudink a cukr moučku (podle chuti). Šlehačková náplň: 250 ml smetany na šlehání, 1 ztužovač a cukr moučku (podle chuti). Karamelová poleva: 125 g cukru krupice a 125 ml smetany na šlehání.

Jak na to? Na odpalované těsto rozehřejte vodu s máslem a solí, poté naráz přidejte mouku a za stálého míchání vařte (propařujte) na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (zhruba 10 minut).

Troubu předehřejte na 200 °C. Na pečicí papír obkreslete tužkou obrys talíře (nebo dortové formy) a obraťte jej pokreslenou plochou na plech. Totéž udělejte ještě jednou. Budete tak mít připraveny dva plechy s předkreslenými koly na korpus. 

Do vychladlé hmoty zašlehejte postupně po jednom vajíčku, každé řádně vymíchejte a teprve potom přidejte další. Na plechy vyložené papírem naneste na předmalované prosvítající kolo vždy polovinu těsta a rozetřete ji do obrysu.

Plechy dejte do předehřáté trouby a těsto upečte. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvírejte, bubliny by splaskly. Pečte asi 30–40 minut. Povrch musí být na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

Uvařte karamelový pudink v mléku a nechte ho vychladnout. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a postupně přidávejte zchladlý pudink. Doslaďte podle chuti.
Vyšlehejte dotuha šlehačku se ztužovačem a cukrem.
Na první plát rozetřete karamelovou náplň, na ni ušlehanou šlehačku. Přiklopte druhým plátem a povrch polijte karamelovou polevou.

Karamelovou polevu připravíte tak, že cukr nasypete do hrnce a necháte ho roztavit. Jakmile zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Pozor, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

Náš tip: Připravit si také můžete karamelový větrník na plech. Přichystejte si ho podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku