Netradiční slaná žemlovka s jitrnicemi a zelím. Výborný pokrm z jednoho pekáčku, k němuž ani nepotřebujete přílohu
7. 2. 2025 Vaření
Žemlovka je jedním z oblíbených dětských jídel. Víte ale, že nemusí být nutně jen sladká? Když do ní místo tvarohu přidáte jitrnici a místo jablek zelí, vznikne vám netradiční zabijačková specilita, kterou stylově můžete oslavit třeba i masopust.
Oblíbená žemlovka mnoha podob
Žemlovka nebo také zemlbába je jedním z oblíbených sladkých pokrmů, který se nejčastěji servíruje jako hlavní chod – může však být i výborným dezertem. Dá se podávat teplá i studená a připravit ji můžete rovnou na několik způsobů. Nejčastější je ta s jablky, dělá se však třeba i jen s tvarohem a rozinkami, použít do ni můžete i banány.
Žemlovka je hlavně vynikající možností, jak využít starší pečivo. U nás se do ní většinou dávají starší housky či rohlíky, můžete ji ale udělat i z toastového chleba, zbytků vánočky nebo mazance a v luxusnější verzi i třeba i z croissantů.
Mohlo by vás zajímat
Žemlovku na masopust
O žemlovce by se dalo říct, že je takovou naší verzí chlebového pudinku – tradiční britské speciality, která se ale v různých obměnách dělá i v dalších zemích světa, a to při různých příležitostech. Na některých místech se údajně podává jako typická masopustní specialita. Verze s jitrnicemi, tradičním zabijačkovým a masopustním pokrmem tak vůbec není od věci.
Chlebový pudink ve slané podobě
Většina chlebových pudinků bývá sice sladkých, existují však i slané verze, které jsou ideálním odbytištěm různých zbytků z lednice. Využijete do nich sýr, slaninu a další uzeniny. Výborně se nich hodí také cibule, různé druhy zeleniny a třeba i houby.
A stejně tak můžete do české verze chlebového pudinku neboli žemlovky dát právě jitrnice ze zabijačky. Výhodou pokrmu je, že nebudete muset řešit přílohu, máte vše hezky v jednom. Zelí pak celé jídlo příjemně odlehčí, případně, pokud byste chtěli, můžete to dušené hlávkové nahradit kysaným předem podušeným na cibulce.
Mohlo by vás zajímat
Recept na žemlovku s jitrnicemi a zelím
Pokud máte zrovna doma jitrnice a tato jitrnicová žemlovka vás zaujala, můžete si ji upéct podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 chlebíčkovou veku, 1 menší hlávku zelí, 3 jitrnice, 2 cibule, 100 g plátkového sýra, 2 vejce, 100 ml mléka, drcený kmín, olej nebo sádlo a sůl.
- Plátky veky pokropte vodou nebo vývarem. Cibuli nakrájejte nadrobno a zelí na drobné nudličky. Na oleji orestujte jednu nakrájenou cibuli, k ní přidejte nakrájené zelí, drcený kmín, posolte a osmahněte do poloměkka.
- Nakrájejte druhou cibuli, zpěňte ji na oleji nebo na sádle a přidejte vymačkané jitrnice. Promíchejte, aby vám vznikla jakási kaše.
- Pekáč vytřete olejem nebo sádlem, dno vyložte plátky veky, na ně dejte část jitrnicové kaše a střídejte, dokud všechny suroviny nespotřebujete. Vše završte dušeným zelím, na něj opět dejte veku a na veku nakonec ještě plátkový sýr.
- Všechno pěkně přitlačte a pokropte rozpuštěným sádlem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte, dokud žemlovka na povrchu nezezlátne a trochu nezhnědne.
- V misce prošlehejte vejce, osolte je a přidejte k nim mléko. Opět prošlehejte a vzniklou směsí žemlovku zalijte. Zapékejte, dokud vaječná směs neztuhne. Podávejte ještě teplé.
Náš tip: Dostali jste chuť na klasickou sladkou žemlovku s jablky a tvarohem? Tak tu si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více