Nepečené kuličky à la dubajská čokoláda podle Pavla Berkyho: Příprava bez formy je snadná a chuť pistácií uvnitř božská
7. 2. 2025 Vaření
Existují sladkosti, které dokážou okouzlit pár fajnšmekrů, a pak jsou takové, které očarují celý svět. Dubajská čokoláda rozhodně patří mezi ty druhé. Tato jedinečná cukrovinka si získala bezpočet fanoušků díky své chuti a trochu i virálním videím na sociálních sítích. Doba, kdy byla dubajská čokoláda „podpultovým“ zbožím je pryč a dnes si ji můžeme připravit i doma. Třeba ve formě pralinek, jak to umí Pavel Berky.
Těhotenství čarovalo
Historie sladkého fenoménu, který se v posledních měsících stal hitem i u nás, se začala psát v roce 2021. Tehdy se britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda, zakladatelka značky Fix Dessert Chocolatier, rozhodla, že vytvoří něco neobyčejného, sladkost, která přinese každému, kdo ji ochutná, skutečný zážitek. Inspirací jí byly mimo jiné i vlastní těhotenské chutě , které ji motivovaly ke zkoušení netradičních kombinací surovin.
Mohlo by vás zajímat
Jak se rodí fenomén
Opravdovým hitem se však dubajská čokoláda stala až v roce 2023. Vše začalo poměrně nenápadně, když známá influencerka Maria Vehera, zveřejnila na svém tiktokovém profilu video v němž ochutnává právě tuto unikátní čokoládu. Video, které trvalo jen něco málo přes minutu, se v krátkém čase stalo naprostým hitem. Dodnes jej vidělo přes 113 milionů lidí a další stále přibývají.
Reakce lidí byly vesměs nadšené, mnozí sdíleli své dojmy z podobných produktů a hledali způsoby, jak se k této luxusní specialitě dostat. Jak to už na internetu bývá, úspěch jednoho videa často spustí lavinu dalších reakcí. A přesně to se stalo i v tomto případě. Během krátké doby se začaly objevovat příspěvky od dalších influencerů a uživatelů, kteří buď sdíleli své vlastní zkušenosti s touto čokoládou, nebo se pokoušeli vytvořit její domácí verzi.
Na sociálních sítích se tak začaly šířit recepty, které se inspirovaly originálním produktem. Lidé zkoušeli různé kombinace čokolád, náplní a dekorací, aby co nejvěrněji napodobili to, co viděli ve virálním videu. Dubajská čokoláda, která byla dříve dostupná pouze v omezeném množství a na specifických místech, se najednou ocitla v centru zájmu lidí z celého světa.
Čokoláda podomácku
V současnosti sice boom dubajské čokolády na první pohled lehce zeslábl, ale zdání může klamat. Mnoho firem totiž začíná distribuovat pochoutku do českých obchodů, koupit si dubajskou čokoládu dnes můžete i ve své oblíbené večerce, a přichází tak druhá vlna popularity.
Navíc se stále častěji objevují recepty, podle kterých si doma můžete připravit skutečně věrnou kopii dubajské čokolády. Že se nemusí vždy jednat o klasickou tabulku dokazuje semifinalista MasterChef Česko 2020 Pavel Berky. Ten na svém instagramovém profilu ukázal, jak si můžete doma udělat dubajské pralinky. Stejně skvělé, jako je originální čokoláda, jen v trochu upravené podobě.
Pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho
Na přípravu speciálních pralinek budete potřebovat: 500 g hořké čokolády (pecičky), 150 g těsta kataifi, 50 g másla, 220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla a 50 g sezamové pasty tahini.
Jak na to?
- Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
- Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
- Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
- V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndavejte, opět rychle změknou.
- Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte trochu vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C.
- Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená - vytemperovaná čokoláda bude po vytuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
- Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndavejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.
Pavlovy rady:
- Kuličky můžete ještě ozdobit kousky jedlého zlata (najdete ho v jakémkoliv obchodě s cukrářskými potřebami), nebo pocákat obarvenou bílou čokoládou či potravinářskou barvou.
- Pokud se rozhodnete čokoládu netemperovat, můžete ji jen rozpustit bez hlídání teploty. Může se ale stát, že čokoláda dobře neztuhne, nebude mít lesk, nebo nebude dostatečně křupavá.
- Pro změnu můžete zkusit kuličky obalit i v mléčné, bílé nebo ruby čokoládě.
Do soukromí Pavla Berkyho můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit dubajskou čokoládu i doma.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více