Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé a chutné houstičky podle babičky jsou krásně nadýchané a vláčné, při pečení stačí použít jeden osvědčený trik
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Jen ta představa vychutnat si křupavé a chutné houstičky podle babičky vyvolává spoustu emocí. Máme pro vás návody a osvědčený recept na toto výborné pečivo, které vás dostane chutí i vůní.

Křupavé a chutné housky

Není nad vůni čerstvě upečeného pečiva, která se line kuchyní a láká ke stolu celou rodinu. Domácí houstičky jsou klasikou, která nikdy neomrzí – jsou nadýchané uvnitř, křupavé na povrchu a plné chuti, kterou v obchodě jen tak nenajdete. Každá babička má svůj osvědčený způsob přípravy, ale existuje několik obecných zásad, které vám pomohou dosáhnout perfektního výsledku. Na co si tedy dát při přípravě housek pozor?

Co je důležité u surovin na housky

Tajemství dokonalých houstiček začíná u kvalitních surovin. Mouka by měla být hladká a prosátá. Potřebujeme ideálně čerstvé droždí, ze kterého necháme vzejít kvásek, aby těsto krásně nabylo na objemu. Mléko a máslo dodají pečivu bohatou chuť a jemnost, proto se vyplatí sáhnout po těch kvalitnějších.

Jak má vypadat těsto na housky

Těsto na houstičky by mělo být pružné a vláčné, ne příliš tuhé ani příliš lepivé. Hnětení se vyplatí neuspěchat – čím lépe se těsto propracuje, tím bude nakynutější a výsledné houstičky budou nadýchanější. Pokud se těsto lepí, déle  jej zpracováváme, další mouku případně přidáme až později. Pečivo by pak totiž mohlo být příliš hutné.

Jak mají housky kynout

Kynutí je jedním z nejdůležitějších kroků. Pokud těsto nekyne dostatečně dlouho, houstičky nebudou tak lehké a vzdušné. Nejlepší je nechat těsto kynout na teplém místě, kde není průvan. Je také vhodné nechat kynout dvakrát – nejprve jako celek a poté ještě jednou po tvarování houstiček.

Jak dosáhnout dokonalé křupavosti housek

Když chceme, aby houstičky měly krásně zlatavou a křupavou kůrku, je třeba je správně upéct. Trouba musí být dobře předehřátá, ideálně na vyšší teplotu (zhruba 200 °C). Skvělým trikem je vložit na dno trouby nádobu s vodou, která vytvoří páru a pomůže dosáhnout křupavé kůrky. Před pečením můžeme houstičky potřít rozšlehaným vejcem a posypat hrubou solí, mákem nebo sezamem pro ještě lepší chuť.

Při pečení domácích houstiček je dobré nechat je po upečení chvíli odpočinout na mřížce, aby se uvolnila přebytečná vlhkost a zůstaly krásně křupavé. Odoláme pokušení sníst je hned – i když vůně čerstvě upečeného pečiva láká, pár minut trpělivosti přinese ještě lepší zážitek.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak na křupavé a chutné houstičky

Na 9 kusů budete potřebovat. Na těsto: 500 g hladké mouky, 350 ml vlažného mléka (podle potřeby), 42 g čerstvého droždí, 30 g sádla (nebo umleté škvarky), 50 ml oleje, 1 vejce, 2 lžičky soli (i méně), 1/2 lžičky cukru a 1 vejce na potření. Na posypání: hrubozrnná sůl, mák a kmín.

Jak na to? Nejdříve v odvážené mouce udělejte dolík na rozdrobené droždí, přidejte špetku cukru a zalejte vlažným mlékem. Nechte vykynout kvásek. Potom přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto, které posypejte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout.

Troubu předehřejte na 200 °C. Po vykynutí těsta už jen vykrajujte bochánky, vyválejte je a upleťte z nich houstičky. Houstičky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pomažte je vejcem a posypejte hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem. Plech vložte do trouby a pečte do zrůžovění na 200 °C.

Náš tip: Upečte si voňavé a křupavé houstičky podle následujícího videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku