Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Výborné bezmasé jídlo z dostupných surovin má několik variant
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pokud nemáte chuť na maso a potřebujete rychlý a chutný oběd, vyzkoušejte brambory s vejci v hořčičné omáčce. Jednoduché jídlo z dostupných surovin je snadné na přípravu a příjemně zasytí.

Brambory s vejci v hořčičné omáčce

Brambory s vejcem si můžeme dát v různé podobě. Výborné jsou s aromatickou omáčkou. Brambory s vejci v hořčičné omáčce jsou jednoduché, ale přesto rafinované jídlo. Nabízí kombinaci sytých a jemných chutí – krémová hořčičná omáčka dodává pokrmu příjemnou pikantnost, zatímco brambory a vejce zajišťují sytost a vyváženost.

Tento pokrm se skvěle hodí jak pro rychlý oběd, tak pro lehkou večeři. Přestože jeho příprava není složitá, několik tipů vám pomůže dosáhnout lepší chuti i konzistence. Záleží na výběru brambor, správné přípravě vajec i dochucení omáčky. 

Pokud chceme, aby brambory s vejci v hořčičné omáčce vynikly, budou se hodit následující rady. 

Jak uvařit brambory

Správný výběr brambor výrazně ovlivní výsledek. Musíme se jen rozhodnout,  jestli chceme spíše pevnější brambory, pak se hodí varný typ B, nebo jestli rádi brambory rozmačkáme v omáčce, pak můžeme sáhnout i po varném typu C. Vaříme je ve slané vodě a hlídáme, aby byly měkké, ale nerozpadaly se.

Jak správně uvařit vejce

Vejce můžeme pro tento pokrm připravit hned v několika variantách, podle toho, která nám nejvíce chutná:

  • Natvrdo (10 minut varu) – pevný žloutek, tradiční varianta.
  • Na hniličku (6–7 minut) – krémový žloutek, který se krásně propojí s omáčkou.
  • Ztracená vejce – pokud chceme pokrm ozvláštnit jemností pošírovaného vejce.

Po uvaření vejce ihned zchladíme ve studené vodě, půjdou pak lépe loupat.

Jak na hořčičnou omáčku

Klíčem k lahodné chuti této omáčky je správný poměr ingrediencí a kvalitní hořčice. Nejlepší je kombinace plnotučné a dijonské hořčice, která zajistí vyváženou chuť. Zajímavou variantou je i hrubozrnná hořčice. Omáčku můžeme připravit na základu z másla a mouky (klasická jíška) nebo volit odlehčenější verzi se smetanou. Pro extra jemnost ji lze mírně rozmixovat.

Tipy na dochucení:

  • Trocha citronové šťávy zvýrazní chuť.
  • Bílé víno nebo jablečný ocet dodají jemnou kyselost.
  • Špetka cukru zjemní hořkost.
  • Kapary nebo nakládané okurky přidají zajímavý kontrast.

Jak servírovat brambory s vejci v omáčce

Pokrmu sluší čerstvé bylinky, ať už je to petrželka, pažitka nebo kopr. Chceme-li jídlo oživit, přidáme opečenou slaninu nebo restovanou cibulku.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit brambory s vejci v hořčičné omáčce

Pro pět strávníků potřebujete: 500 g brambor, 4-5 vajec (uvařených natvrdo), 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžičku pikantní hořčice, 500-600 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř a cukr.

Jak na to? Umyté brambory uvařte ve slupce s plnou lžící soli doměkka. Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno. Nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte mouku a po orestování za stálého míchání přilijte vývar. Přidejte obě hořčice a sůl. Omáčku vařte s občasným mícháním cca 20 minut. Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, zřeďte ji vývarem nebo troškou mléka. Dochuťte pepřem a cukrem. Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky. Na talíře rozdělte brambory, oloupaná a na větší kousky nakrájená vejce. Zalijte je horkou omáčkou a můžete podávat.

Náš tip: Brambory si také můžete upéct s česnekovým máslem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku