Autor Švejka Jaroslav Hašek měl rád bramborový „kočičí tanec“ a popíjel grog ze tří litrů vína a litru koňaku
8. 2. 2025 Historie a zajímavosti
Spisovatel Jaroslav Hašek měl ke gurmánství daleko a dobré jídlo ocenit nedokázal. Bohém, který román Osudy dobrého vojáka Švejka psal převážně v alkoholovém opojení v různých hospodách, víc pil než jedl.
Talentovaný bohém Jaroslav Hašek
Kniha o dobrém vojáku Švejkovi je nejpřekládanějším českým literárním dílem. Autor Švejka Jaroslav Hašek (30. ledna 1883 – 3. dubna 1923) ale rozhodně nepatřil k noblesním prvorepublikovým spisovatelům.
Svérázný hospodský výtržník, tulák a alkoholik Jaroslav Hašek se narodil do rodiny učitele matematiky, který zemřel na otravu alkoholem, když budoucí spisovatel začal studovat gymnázium. Z něj ale odešel a odmaturoval na obchodní akademii. Krátkou dobu pracoval jako úředník, ale pak se živil novinařinou.
O jediného syna Richarda, který se narodil v manželství s Jarmilou Haškovou (Mayerovou), se téměř nestaral. Bojoval v první světové válce a domů si roku 1920 přivezl další ženu, Rusku Šuru. S Jarmilou se ale předtím nestačil rozvést.
Talentovaný novinář a pozorovatel života se nejvíc proslavil humoristickým románem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.
Mohlo by vás zajímat
Žil v hospodě
Hašek si vydělával psaním črt a povídek do různých periodik. Psal zásadně v hospodách. „Doma se nemohu náležitě připravit, protože z vodovodu neteče žádné pivo ani rum, nýbrž káranská voda,“ nechal se slyšet.
Jeho nešťastnějším obdobím života byl pobyt v Lipnici nad Sázavou. Tam utekl před Šurou (údajně v domácích papučích) spolu s malířem Jaroslavem Panuškou, kamarádem z „mokré čtvrti“. Cestou to vzali přes několik hospod. V Lipnici se Hašek ubytoval v pokoji nad hospodou a s radostí říkal: „Konečně jsem šťastný, bydlím v hospodě.“
Mohlo by vás zajímat
Co Hašek jedl?
Jídlu Hašek moc nedal. Při tak vysoké spotřebě alkoholu ani hlad moc neměl. Sice prý majitele hospody občas komandoval, co mu má uvařit, ale nakonec skončil u jednoho jídla. Tím byl tzv. kočičí tanec, jak mu říkal. Šlo o zbylé uvařené brambory, které se opekly na pánvi a smíchaly s buřty, cibulí a vejcem.
Co však Jaroslav Hašek vyžadoval, byl grog. Nebyl to ovšem obyčejný grog z rumu, jaký známe. Ten, který autor Švejka rád popíjel, se připravoval ze tří litrů bílého vína, které se svařilo s litrem koňaku a přidal se hřebíček, citron, cukr a nové koření.
Mohlo by vás zajímat
Neslavný detox
Jeden z Haškových přátel, Alberto Vojtěch Frič, který se stal známý jako cestovatel a botanik, se rozhodl odnaučit Haška pití.
Nastěhoval si ho k sobě a radoval se, že Hašek celý den pije vodu. „Mám nad Haškem úžasnou moc. Podléhá slepě mému vlivu a poslouchá jako médium, neboť má slabou vůli a dobře cítí moji převahu. Pozoruji ho, s jakou chutí pije vodu.“
Nadšení opadlo ve chvíli, kdy Frič zjistil, že mu Hašek vypil poměrně velkou sbírku vína ve sklepě. A pak samozřejmě potřeboval hydratovat, tak pil i vodu.
Nezřízené pití alkoholu si vybralo svou daň. Jaroslav Hašek zemřel v pouhých 39 letech na problémy se srdcem.
Zdroje informací:
Emil Artur Longen: Můj přítel Jaroslav Hašek, Městská knihovna Praha 2018
radio.cz: Osudy dobrého spisovatele Haška
rozhlas.cz: Navštivte hospodu, kde psal Jaroslav Hašek slavného Švejka a vařil
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více