Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Autor Švejka Jaroslav Hašek měl rád bramborový „kočičí tanec“ a popíjel grog ze tří litrů vína a litru koňaku
Zdroj: Wikimedia Commons, Unknown photographer - IMS Vintage Photos, Public Domain

Spisovatel Jaroslav Hašek měl ke gurmánství daleko a dobré jídlo ocenit nedokázal. Bohém, který román Osudy dobrého vojáka Švejka psal převážně v alkoholovém opojení v různých hospodách, víc pil než jedl.

Talentovaný bohém Jaroslav Hašek

Kniha o dobrém vojáku Švejkovi je nejpřekládanějším českým literárním dílem. Autor Švejka Jaroslav Hašek (30. ledna 1883 – 3. dubna 1923) ale rozhodně nepatřil k noblesním prvorepublikovým spisovatelům.

Svérázný hospodský výtržník, tulák a alkoholik Jaroslav Hašek se narodil do rodiny učitele matematiky, který zemřel na otravu alkoholem, když budoucí spisovatel začal studovat gymnázium. Z něj ale odešel a odmaturoval na obchodní akademii. Krátkou dobu pracoval jako úředník, ale pak se živil novinařinou.

O jediného syna Richarda, který se narodil v manželství s Jarmilou Haškovou (Mayerovou), se téměř nestaral. Bojoval v první světové válce a domů si roku 1920 přivezl další ženu, Rusku Šuru. S Jarmilou se ale předtím nestačil rozvést. 

Talentovaný novinář a pozorovatel života se nejvíc proslavil humoristickým románem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Žil v hospodě

Hašek si vydělával psaním črt a povídek do různých periodik. Psal zásadně v hospodách. „Doma se nemohu náležitě připravit, protože z vodovodu neteče žádné pivo ani rum, nýbrž káranská voda,“ nechal se slyšet.

Jeho nešťastnějším obdobím života byl pobyt v Lipnici nad Sázavou. Tam utekl před Šurou (údajně v domácích papučích) spolu s malířem Jaroslavem Panuškou, kamarádem z mokré čtvrti“. Cestou to vzali přes několik hospod. V Lipnici se Hašek ubytoval v pokoji nad hospodou a s radostí říkal: „Konečně jsem šťastný, bydlím v hospodě.“

Co Hašek jedl?

Jídlu Hašek moc nedal. Při tak vysoké spotřebě alkoholu ani hlad moc neměl. Sice prý majitele hospody občas komandoval, co mu má uvařit, ale nakonec skončil u jednoho jídla. Tím byl tzv. kočičí tanec, jak mu říkal. Šlo o zbylé uvařené brambory, které se opekly na pánvi a smíchaly s buřty, cibulí a vejcem.

Co však Jaroslav Hašek vyžadoval, byl grog. Nebyl to ovšem obyčejný grog z rumu, jaký známe. Ten, který autor Švejka rád popíjel, se připravoval ze tří litrů bílého vína, které se svařilo s litrem koňaku a přidal se hřebíček, citron, cukr a nové koření. 

Neslavný detox

Jeden z Haškových přátel, Alberto Vojtěch Frič, který se stal známý jako cestovatel a botanik, se rozhodl odnaučit Haška pití.

Nastěhoval si ho k sobě a radoval se, že Hašek celý den pije vodu. „Mám nad Haškem úžasnou moc. Podléhá slepě mému vlivu a poslouchá jako médium, neboť má slabou vůli a dobře cítí moji převahu. Pozoruji ho, s jakou chutí pije vodu.“

Nadšení opadlo ve chvíli, kdy Frič zjistil, že mu Hašek vypil poměrně velkou sbírku vína ve sklepě. A pak samozřejmě potřeboval hydratovat, tak pil i vodu.

Nezřízené pití alkoholu si vybralo svou daň. Jaroslav Hašek zemřel v pouhých 39 letech na problémy se srdcem. 

Zdroje informací: 

Emil Artur Longen: Můj přítel Jaroslav Hašek, Městská knihovna Praha 2018

radio.cz: Osudy dobrého spisovatele Haška

rozhlas.cz: Navštivte hospodu, kde psal Jaroslav Hašek slavného Švejka a vařil

Recepty k tomuto článku