Haše jako od babičky aneb Dokonalá možnost, jak využít maso z vývaru nebo nesnězenou pečínku
10. 2. 2025 Vaření
Haše je jídlem, na které se možná trochu zapomnělo. V dobách dřívějších byla ale poměrně populární. Ve své kuchařce ji měla již M. D. Rettigová, která jí říkala sekanina. Její původ je zřejmě anglický, a i když jde o jídlo ze zbytků, dá se udělat jako vynikající dobrota.
Specialita nejen školních jídelen
Haše nebo taky hašé je pokrm, který má spousta lidí spojený s dětstvím. V minulosti moc dobrou pověst sice neměla, za což mohly hlavně školní jídelny, které ji občas prezentovaly jako poměrně nevzhledně vyhlížející kaši. Pokud vám ji ale dělávala třeba babička, určitě na ni máte jen ty nejlepší vzpomínky. Haše se totiž dá poměrně snadno připravit tak, aby chutnala naprosto luxusně.
Mohlo by vás zajímat
Variace na haši z evropských zemí
Haše není jen českou specialitou. Svou obdobu nazvanou hash má tento pokrm ve Velké Británii a v USA a podobná jídla lze najít v dalších nejen evropských zemích, např. v Dánsku, Rakousku, Švédsku, Slovinsku, Německu, ale dokonce i na Filipínách. K těm nejznámějším variacím se řadí třeba rakouský gröstl nebo švédská pyttipanna.
V případě těchto jídel jde však o směs nasekaného masa, navíc ovšem smíchanou s bramborami, někdy i se zeleninou a také se smetanou. Tomu ostatně odpovídá i výraz, z něhož zřejmě vznikl anglický název hash, a sice francouzské hacher, což znamená sekat. Jde zkrátka o směs různých ingrediencí nasekaných na kousíčky.
Levná masová dobrota
V Anglii se podobný pokrm připravoval již ve 14. století, větší popularity dosáhl ale až v druhé polovině 19. století, kdy se začal dělat jako levné jídlo, do něhož se využijí zbytky. V 60. letech 19. století dokonce v USA existovaly levné restaurace, jimž se říkalo hash house nebo hasher.
V dobách druhé světové války, kdy byl nedostatek čerstvého masa, se dokonce haše prodávaly konzervované. V USA je dnes hash oblíbeným snídaňovým jídlem – podává se s vejci, toasty, holandskou omáčkou nebo pečenými fazolemi.
Maso v hlavní roli
Česká haše je trochu jiná, neboť se k ní brambory podávají většinou jen jako příloha. I když existují i verze, v nichž se brambory s masem smíchají. Na haši se dají použít různé druhy masa – nejčastěji se dělá z vepřového nebo hovězího, můžete do ní ale dát i zbytky kuřete, králíka nebo obrané maso, když jste vařili vývar.
Maso se pak nastavuje namočenými houskami či rohlíky, které se pomelou přímo s masem. Možné je přidat i strouhanku. Důležité však je, aby pečiva nebylo příliš, rozhodně nesmí převažovat nad masem, pak z haše uděláte delikatesu jen stěží.
Správná haše by měla být krásně vláčná, neměla by být hutná a lepivá. K dosažení té správné konzistence lze nakonec ještě použít vývar. Vynikající chuť zajistí cibule, česnek a také bylinky a koření – nejčastěji se dává majoránka, dále nové koření a někdy i zázvor.
Jako kaše nebo zapečená
Haše se nejčastěji podává buď přímo v podobě jakési masové kaše, na níž se pěkně vyjímá volské oko, někteří navíc ještě masovou směs zapékají. Pokud byste si chtěli připravit haši přímo od začátku, můžete ji udělat podle našeho receptu. Případně můžete vynechat krok vaření masa a udělat haši třeba ze zbytků pečeného. Jak na to?
Budete potřebovat: 2 půlky vepřových hlav, 1 masový ocásek (použít můžete i jiné druhy masa, třeba vepřový bůček a plec), 1 mrkev, 1 cibuli, 1/4 celeru, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, 1 lžička mořské soli, 5 litrů vody. Na samotnou haši: 400 g obraného masa, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 rohlík, 200 ml vývaru, 1 lžičku drceného kmínu, na špičku nože mletého pepře, 3 stroužky česneku, 1 lžíci majoránky, 1 lžíce sádla, můžete přidat ještě 2 vejce.
- Opláchnuté hlavy a ocásek s čištěnou zeleninou a kořením dejte vařit na 3 hodin do hrnce s osolenou vodou, dokud maso nezměkne. Po uvaření vývar sceďte a maso oberte.
- Oloupanou a nakrájenou cibulku osmahněte na sádle s kmínem, přidejte hladkou mouku a osmahněte. Rohlík nakrájejte na menší kousky a pokropte trochou vývaru.
- Uvařené maso pak společně s trochou vývaru rozmixujte i s rohlíkem. Směs pak dejte do pánve na připravenou cibulku s nasekaným česnekem, majoránkou a pepřem a osolte. Promíchejte a chvíli osmahněte, až se maso prohřeje. Případně můžete do směsi přidat ještě dvě prošlehaná vejce, promíchat a ještě smažit, dokud vejce neztuhnou. Haši podávejte s vařeným bramborem nebo chlebem.
Náš tip: Zapečenou haši si pak můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více