Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Láska prochází žaludkem,“ říká se. Čím jiným tedy toho, koho milujete, potěšit o Valentýnu, než nějakou sladkou dobrotou? Na tomto low carb černorybízovém perníčku, na nějž jsme dostali recept od cukrářky Hanky, si může pochutnávat zcela bez výčitek. Láska totiž může být sladká i bez cukru. 

Na Valentýna něco dobrého

Již tento pátek oslavíme svátek svatého Valentýna, který je zasvěcen všem zamilovaným. Pokud jej slavíte, určitě budete chtít své drahé polovičce udělat něčím radost. Připravit něco dobrého na zub je pak jednou z nejlepších možností. Takový zákusek ve tvaru srdce, a navíc třeba i vlastnoručně připravený, je dokonalým důkazem lásky. A nemusí jít nutně jen o sladkost plnou cukru. Mlsat se totiž dá i zdravě a dietně. 

Low carb mohou být i zákusky

Low carb je jedním z oblíbených způsobů stravování poslední doby, které je založeno na omezování sacharidů, což vám zajistí postavu snů. Říkáte si, že stravování bez cukru a sladkosti k sobě moc nepasuji? Kupodivu to není pravda. Přesvědčit se o tom můžete prostřednictvím úžasných zákusků od Hanky z Poděbrad, která je nabízí pod značkou Low v srdci.

Sama Hanka je i důkazem, že low carb strava funguje. Díky ní totiž zhubla po čtyřicítce za pár měsíců celkem čtyřicet kilogramů. Protože ji ale začalo chybět něco dobrého na zub, pustila se do pečení a následně i do prodeje nízkosacharidových zákusků, které prodává na různých festivalech nebo nabízí jejich vyzvednutí i u ní v Poděbradech. My v redakci jsme její dortíky i cukroví ochutnali a můžeme je vřele doporučit. Chutnají prostě skvěle. 

Dezerty jako dělané na Valentýna

Předností dortů a cukroví od Hanky je, že jsou opravdu low carb, navíc ze samých kvalitních ingrediencí (třeba té nejlepší čokolády s vysokým obsahem kakaa). Díky absenci cukru jsou vhodné pro diabetiky, a protože v nich není ani mouka, mohou si na nich pochutnávat rovněž lidé s bezlepkovou dietou.

Na sladkostech od Hanky je však hlavně úžasné to, že vypadají naprosto famózně – jsou nádherně zdobené, např. květinami, takže jsou jako dárek k Valentýnu ideální. Ostatně Hanka nyní nabízí i speciální valentýnské krabičky se spoustou vynikajících dobrot, které si můžete objednat na jejích stránkách Lowcarbvsrdci.cz a vyzvednout v Poděbradech. 

Recept na černorybízový perníček

A pokud to máte do Poděbrad daleko nebo vás láká nějaký low carb zákusek vlastnoručně udělat, můžete vyzkoušet třeba tento černorybízový perníček plný čokolády, na který nám Hanka poskytla recept.

Tento dezert je, jak říká sama Hanka: „...dokonalým spojením intenzivní čokolády, voňavého perníkového koření a svěžího černého rybízu. Čokoládový korpus je vláčný a nadýchaný, krém ze 40% smetany a černého rybízu dodává jemnou kyselkavou chuť a vše završuje srdíčkové želé z černého rybízu a hořké čokolády.“ 

Perníček se dá udělat ve formě menších zákusků (recept vyjde asi na 6 menších dezertů) nebo jako jeden kulatý dort o průměru 18 cm.  A jak tedy na to?

Na čokoládový korpus budete potřebovat: 100 g kvalitní hořké čokolády (min. 85 %), 50 g másla, 2 vejce, 50 g erythritolu, 100 ml kefíru nebo plnotučného jogurtu, 80 g mandlové mouky, 30 g bambusové vlákniny (k dostání např. na Ebio24.cz), 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku prášku do pečiva s vinným kamenem. Na krém z černého rybízu si připravte: 200 ml 40% smetany ke šlehání, 80 g černého rybízu (mraženého nebo čerstvého), 1 lžíce erythritolu, 1 lžičku želatiny. Na srdíčkové želé: 100 g černého rybízu, 50 ml vody, 1 lžíci erythritolu, 2 g agarového prášku nebo 1 lžičku želatiny a 20 g hořké čokolády (min. 85 %). 

  1. Nejprve si připravte čokoládový korpus nebo korpusy. Předehřejte troubu na 170 °C a připravte si menší formičky nebo dortovou formu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a nechte lehce vychladnout.
  2. Vejce vyšlehejte s erythritolem do pěny, poté přidejte kefír a rozpuštěnou čokoládu. Smíchejte mandlovou mouku, bambusovou vlákninu, perníkové koření a prášek do pečiva s vinným kamenem. Suché ingredience postupně vmíchejte do tekuté směsi. Těsto nalijte do formiček nebo dortové formy a pečte 20–25 minut. Nechte vychladnout.
  3. Na krém z černého rybízu povařte černý rybíz s erythritolem, až změkne. Poté rozmixujte a přepasírujte přes sítko. Rozpusťte želatinu podle návodu a vmíchejte ji do rybízového pyré. Nechte lehce vychladnout. Smetanu vyšlehejte a postupně do ní zašlehejte rybízovou směs.
  4. Na srdíčkové želé černý rybíz povařte s erythritolem a vodou, poté rozmixujte a přepasírujte. Přidejte agar nebo želatinu a nechte krátce provařit. Nalijte do silikonové formy na srdíčka a nechte ztuhnout. Rozpusťte čokoládu a lehce jí pokapejte želé pro krásný efekt.
  5. Na vychladlý korpus či korpusy nejprve rozetřete rybízový krém a na něj opatrně položte srdíčkové želé. Nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout a pak si vychutnejte tuhle čokoládovo-rybízovou harmonii.

Na další úžasné low carb zákusky od cukrářky Hanky se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Hledáte-li nějaký dietnější dezert, můžete vyzkoušet třeba tento jáhlový dezert s mascarpone podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku