Luxusní třené banánky podle Josefa Maršálka: Dejte pozor na míchání těsta s moukou, jinak si urvete ruce, říká cukrář
10. 2. 2025 V kuchyni s VIP
Tématem dalšího dílu pořadu Buchty po ránu se staly klasické dobroty z cukrárny. Josef Maršálek s Terezou Bebarovou tentokrát ukázali, jak si doma můžete připravit legendární dezerty, mezi něž rozhodně patří i třené banánky.
Důležitá teplota
Populární banánky, které můžeme v českých cukrárnách najít již desetiletí, jsou na přípravu velmi jednoduché. Je však nutné zapamatovat si několik důležitých rad, díky nimž nemůžeme udělat při přípravě chybu. Všechny podstatné údaje proto moderátorská dvojice pořadu Buchty po ránu připomněla.
Základem je podle Josefa Maršálka pěkně povolené máslo o pokojové teplotě. Důležitý je i cukr moučka. „Kdybychom totiž použili třeba krupici, tak ta se nestihne rozpustit, protože tření těsta bude velmi krátké,“ vysvětlit populární cukrář s tím, že klíčem k úspěchu je také to, aby všechny ingredience byly v pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Speciální mouka
Na třené těsto tentokrát Maršálek použil speciální druh mouky, a to ze zcela prozaického důvodu. „Výrobky z mouky na křehké pečivo jsou krásně rozsýpavé, křehké, sušenky se drobí,“ podotkl porotce soutěže Peče celá země.
Zároveň připomněl, že v momentě, kdy do těsta přidáte mouku, platí pravidlo, že nesmíte hmotu přemíchat, tedy nemíchat ji příliš dlouho, protože těsto tím můžete spařit. „Potom si urvete ruce, až to budete chtít tvarovat,“ sdělil své kolegyni Tereze Bebarové s úsměvem Josef.
Citropasta a hustý džem
Jedinou ingrediencí, kterou budete potřebovat a patrně ji nebudete mít doma, protože není běžně dostupná v obchodech, je citropasta. Není však nic jednoduššího, než si ji připravit. „Vezmete 100 g cukru, 100 g citronové šťávy a rozmixujete dohromady, poté převaříte. Následně si pastu dáte ve skleničce do lednice a ubíráte podle potřeby,“ vysvětlil Maršálek.
Důležité je také použít ke slepení dostatečně hustý džem. „Může se stát, že máte džem řidší konzistence, což neznamená, že je špatný, málo výrazný, nebo je v něm málo ovoce,“ sdělil cukrář. „My však potřebujeme hustší džem, takže ten, co máme, zahustíme staršími buflerkami,“ dodal. To jsou kulaté piškoty, které známe třeba jako podklad pod kokosky nebo indiánky. Vybaveni všemi těmito radami se už můžete bez obav pustit do pečení.
Třené banánky
Na přípravu lahodných banánků budete potřebovat: Na banánky: 200 g hladké mouky na křehké pečivo, 70 g cukru moučka, 1 vejce velikosti M, 1 g soli, 5 g citropasty a 175 g másla. Na malinový džem: 200 g malinového džemu a buflerky. Na čokoládu: 150 g hořké čokolády a 30 g kakaového másla.
Jak na to?
- Do mísy dejte povolené máslo, přidejte cukr, sůl, citropastu a vejce. Metlou vše utřete do hladké nadýchané pěny.
- Přisypte mouku a opatrně ji stěrkou zamíchejte s máslovou pěnou, aby vznikl krém.
- Krém dejte do cukrářského sáčku s velkou řezanou francouzskou špičkou. Připravte si plech, na který dejte pečicí papír.
- Sáčkem stříkejte na plech banánky (vlnky) o velikosti zhruba 9-10 centimetrů (bude jich zhruba 16).
- Plech vložte do trouby, předehřáté na 160-170 stupňů, horkovzduch, a pečte 15-20 minut dozlatova.
- Upečené banánky slepujte malinovým džemem (pokud je řidší, zahustěte ho buflerkami). Na aplikaci džemu použijte buď cukrářský sáček nebo lžičku.
- Na namáčení si připravte čokoládu rozpuštěnou s kakaovým máslem. Banánky namáčejte z jedné strany tak, aby byla špička pokryta čokoládou napříč.
Rady slavného cukráře:
- Pokud byste nechtěli shánět citropastu nebo ji dělat doma, můžete místo ní použít vanilkové aroma nebo rum.
- Banánky tvarujte zešikma, ne moc svrchu.
Na průběh natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Podle našeho video receptu si zkuste připravit lahodnou třenou bábovku.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více