Míša řezy: Hrníčková varianta oblíbeného moučníku s křupanou vrstvou čokolády a tvarohem je osvěžující a skvěle chutná
12. 2. 2025 Vaření
Míša řezy vznikly podle oblíbeného nanuku a jejich chuť je mražené pochoutce opravdu hodně podobá. Tvarohovou dobrotu si můžeme přichystat v hrníčkové variantě. Je tak lahodná, že se po ní jen zapráší.
Míša řezy hrníčkové
Míša řezy patří mezi nejoblíbenější domácí zákusky a často se připravují při rodinných oslavách nebo jen tak pro radost. Kombinace nadýchaného kakaového korpusu, jemného tvarohového krému a čokoládové polevy je jednoduše neodolatelná a velmi připomíná oblíbený stejnojmenný nanuk.
Pokud se rozhodneme pro hrníčkovou verzi receptu, vyhneme se vážení surovin a vše odměříme pomocí hrníčku a lžičky/lžíce. Tato metoda je rychlá a praktická.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit kakaový korpus
Kakaový piškot musí být nadýchaný, což znamená dobře vyšlehaná vejce a rovnoměrné vmíchání mouky. Těsto by mělo být polotekuté – pokud je příliš husté, přidáme trochu mléka, pokud příliš řídké, opatrně dosypeme mouku.
Důležité je předehřát troubu na správnou teplotu (obvykle kolem 170–180 °C). Pečení sledujeme, protože příliš dlouhá doba v troubě způsobí vysušení korpusu. Testujeme klasicky pomocí špejle – pokud vyjde suchá, těsto je upečené.
Jak na tvarohový krém
Tvaroh musí být hladký a bez hrudek. Použijeme tučný tvaroh (případně polotučný), ideálně z kostky, který dodá krému bohatou chuť. Pokud máme vaničkový, neměl by být příliš řídký, lepší je dát odloučenou tekutinu stranou. Krém by měl být vyšlehaný dohladka, ale nepřešlehaný, mohl by zřídnout. Než dáme ingredience dohromady do misky, je třeba, aby měly stejnou teplotu. Tvaroh proto včas vyndáme z lednice. Chuti prospěje vanilka.
Jak na správnou čokoládovou polevu
Poleva by měla být lesklá a hladká. Skvělá je s kvalitní čokoládou s vyšším podílem kakaa. Při rozpouštění ve vodní lázni dbáme na to, aby se do ní nedostala voda, jinak se srazí. Pokud přidáváme máslo, uděláme to nakonec, aby byla poleva jemná a lesklá.
Jak dlouho se chladí Míša řezy
Míša řezy potřebují dostatek času na ztuhnutí v lednici, ideálně několik hodin. Krájení hotového moučníku provádíme ostrým nožem namočeným v horké vodě, aby se poleva nelámala a krém se nelepil. Namočíme ho před každým nakrojením.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/405-200-100.jpg)
Jak připravit hrníčkové Míša řezy
Na 1 plech potřebujete: 6 vajec, 6 lžic cukru, 7 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 3 lžíce kakaa a 1 kypřicí prášek. Na krém: 3/4 hrnku moučkového cukru, 3 tvarohy, 250 g másla a rum (nebo rumová tresť) na ochucení. Na polevu: 100 g čokolády na vaření a 100 g 100% tuku nebo másla.
Jak na to? Hlubší plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, cukr, kakao a olej vyšlehejte do pěny. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Do žloutkové směsi vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřete na připravený plech a pečete ve středně vyhřáté troubě 15-20 minut (jako piškotový korpus). Po upečení ho nechte vychladnout. Všechny suroviny na krém vyšlehejte a hotový krém natřete na vychladlý korpus.
Poleva: tuk a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte trošku zchladnout, opatrně nalijte na krém a rozetřete. Hotový moučník dejte do lednice a nechte uležet a ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Náš tip: Připravte si hrníčkovou variantu oblíbeného dezertu Míša řezy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více