Nejjednodušší květákové placky: Chutnají skvěle, máte je rychle hotové a přípravu díky jednomu triku zvládne i dítě
11. 2. 2025 Vaření
Květák je jedním z těch druhů zeleniny, který možná na první pohled nevypadá nijak oslnivě, ale jakmile mu dáte šanci, odmění vás svou všestranností a jemnou chutí. Ať už ho znáte z dětství v podobě tradičního smaženého květáku, nebo ho objevujete v modernějších pokrmech, za vyzkoušení stojí třeba i jednoduché a neodolatelné květákové placky.
Od klasiky k moderním trendům
Květák má v českých kuchyních své pevné místo, a to nejen díky své dostupnosti a ceně, ale také pro své výživové kvality. Jak potvrzuje Národní zdravotnický informační portál, je bohatý na vitamin C, vlákninu a antioxidanty, což z něj dělá ideální surovinu pro lehké, ale vydatné pokrmy.
Navíc, jak uvádí server, různé druhy košťálové zeleniny způsobují mnoha lidem zažívací potíže – to však není případ květáku, jehož vysoký obsah kyseliny jablečné a citronové ho činí mnohem stravitelnějším, a proto je dobře snášen citlivými lidmi.
Mohlo by vás zajímat
Způsoby přípravy
Kromě smažení a vaření můžete květák péct, zapékat, rozmixovat na polévku nebo ho dokonce použít jako přílohu namísto rýže. Hitem však zůstávají také květákové placky, které jsou nejen jednoduché na přípravu, ale také se skvěle hodí na rychlou večeři či oběd.
Tradiční verze placek sází na základní kombinaci květáku, vajec a strouhanky, ale proč se omezovat? Přidejte do směsi strouhaný sýr, jako je parmazán nebo čedar, díky čemuž placky získají příjemnou krémovost. Nebo je okořeňte špetkou muškátového oříšku, římského kmínu či kari koření, a rázem máte téměř exotický pokrm. Na své si přijdou i milovníci bylinek – pažitka, koriandr či petržel dodají květákovým plackám svěžest a vůni.
Bezlepkové a zdravější varianty
Zdravější stravování rozhodně nemusí znamenat nudu. Pokud se vyhýbáte lepku, můžete nahradit klasickou mouku nebo strouhanku mletými ovesnými vločkami, mandlovou moukou nebo třeba rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Pro méně kalorickou variantu zkuste péct placky na pečicím papíře v troubě místo smažení na pánvi. Budou křupavé, ale ne tak tučné.
Kouzlo se skleničkou
V troubě můžete připravit i verzi, která se lehce podobá oblíbenému bramboráku. Navíc při jejím využití můžete vyzkoušet dnes tolik oblíbené „šťouchadlo“ v podobě skleničky. Místo toho, abyste pracně vytvářeli hmotu, kterou budete posléze smažit, stačí vám plech, pečicí papír a sklenička. Během chvíle pak máte super placku, jejíž výrobu zvládne každý. Dokazuje to i video uživatele TikToku s nickem mitherzundkochloeffel.
@mitherzundkochloeffel So easy, so cheesy. Weich in der Mitte und außen ein knuspriger Käserand. Mega lecker und macht süchtig 😋 Blumenkohlröschen in Salzwasser 10 Minuten kochen, abtropfen lassen. Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech kleinr Olivenöl-Kreise gießen. Darauf Gewürze nach Belieben geben, dann mit Käse belegen. Röschen darauflegen und mit einem Glas flachdrücken. Nochmal mit Käse toppen. Im Ofen bei 190 Grad ca. 30-40 Minuten goldbraun backen. Mit frischem Quark genießen. Ihr könnt da gerne mit Gewürzen und Käse herum experimentieren.Ich hatte eine Auflauf-Gewürzmischung. Alternativ: Zwiebelgranulat, Knoblauchpulver, Thymian Estragon, Muskatnuss, Chiliflocken, Salz und Pfeffer 📌Verlinke mich gerne, wenn du das Rezept ausprobierst. Ich freue mich über Feedback.📝 #einfacherezepte #simplerecipes #cauliflowerbites #cheesybites #fingerfood #snackideas #snackrezept #lowcarb ♬ оригинальный звук - 𝗘𝘃𝗮
Květákové placky
Na přípravu jednoduchých placek budete potřebovat: 1 střední květák, 100 čedaru, grilovací koření a olivový olej.
Jak na to?
- Květák rozdělte na růžičky a vařte v osolené vodě 10 minut. Poté květák sceďte.
- Na plech vyložený pečicím papírem nalijte trochu olivového oleje.
- Na olej nasypte koření, trochu nastrouhaného sýra a přidejte jednu růžičku květáku. Tu rozmáčkněte skleničkou a opět posypte sýrem.
- Pečte v troubě, předehřáté na 190 °C, zhruba 30 minut.
Jako dip se skvěle hodí například tvaroh s česnekem. A místo květáku můžete použít i brokolici.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete také připravit skvělé květákové placky.
Zdroj informací:
nzip.cz - Květák
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více