Kuře na paprice dosáhlo velkého úspěchu v mezinárodním srovnání: Odborníci překvapivě ocenili i katův šleh
11. 2. 2025 Historie a zajímavosti
Kuře na paprice je jedním z těch pokrmů, které zkrátka nezevšední. Krémová omáčka, jemné maso a voňavá paprika tvoří kombinaci, která se zabydlela v českých kuchyních. Kvality oblíbeného jídla nyní výrazně ocenili i odborníci z renomovaného serveru Taste Atlas.
Český úspěch
Kuře na paprice patří mezi tradiční pokrmy nejen v naší kuchyni, ale také v té slovenské či maďarské. Podle serveru Taste Atlas, online průvodce tradičními jídly, byl však při hodnocení 82 nejlepších kuřecích pokrmů v Evropě zařazen jako české jídlo. Navíc na velmi slušné 29. místo.
„Jde o českou interpretaci slavného maďarského kuřecího paprikáše. Pokrm se skládá z dušených kuřecích kousků zalitých smetanovou omáčkou, která je bohatě okořeněná maďarskou sladkou paprikou. Stejně jako původní pokrm se i česká verze objevuje v mnoha variantách,“ píše uznávaný server. Taste Atlas zároveň uvádí, že si Češi tento pokrm nejraději dávají s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Kaťák překvapil
Ocenění populárního jídla, které se v mnoha českých domácnostech objevuje na stolech například při víkendových rodinných obědech, po předešlé kritice serveru na adresu mnoha českých jídel, a to včetně sekané, karbanátků nebo krupicové kaše, překvapilo. Navíc když se v žebříčku, konkrétně na 37. místě, objevil ještě jeden náš „vyhlášený“ pokrm - katův šleh.
Ten se sice tradičně připravuje s vepřového masa, popřípadě v kombinaci s hovězím, ale i kuřecí verze je pochopitelně možná. „Jednoduchý a levný katův šleh je pikantní český pokrm, který se připravuje v mnoha variantách po celé zemi. Obvykle se skládá z kuřecího nebo vepřového masa, cibule a paprik, které jsou obalené ve smetanové rajčatové omáčce a ochucené chilli a worcestrovou omáčkou,“ uvádí Taste Atlas s tím, že se obvykle podává spolu s rýží, knedlíkem, chlebem nebo hranolky.
Nejlepší kuřecí pokrmy
Jako nejlepší jídlo z kuřecího masa ocenil server překvapivě řecký Kόkoras krasάtos. Jde totiž o variaci na slavné francouzské coq au vin, tedy kohouta na víně, nejedná se tedy výhradně o kuřecí maso. V Řecku se pokrm připravuje z kohouta, červeného vína, cibule, česneku, olivového oleje, skořice, muškátového oříšku, hřebíčku, nového koření, bobkového listu, rajčat a papriky nebo paprikové pasty.
Na stříbrnou pozici se dostalo Chicken tikka masala, zastupující kuchyni Velké Británie. Jídlo, které si své fanoušky našlo i u nás, je inspirováno indickou kuchyní. Jde o marinované kuřecí kousky, připravené v kruhové peci - tandooru a podávané v kořeněné rajčatovo-smetanové omáčce. „O jeho původu se dodnes vedou diskuse - někteří tvrdí, že ho v 70. letech 20. století v Glasgow vynalezl pákistánský kuchař Ali Ahmed Aslam, který do kuřecí tikky přidal rajčatovo-smetanovou polévku, aby potěšil zákazníka, jiní tvrdí, že jde pouze o variaci na indické máslové kuře nebo kuře tikka, která je upravena podle britských chutí,“ píše Taste Atlas.
Třetím nejlepším kuřecím pokrmem je podle tohoto serveru Pollo al ajillo. Jednoduchý španělský pokrm se připravuje z kuřecích kousků zalitých česnekovou omáčkou. Ta je obvykle složena z bílého vína, vývaru, česneku a bylinek, jako jsou bobkový list, tymián a rozmarýn. Jako příloha se nejčastěji objevuje zelenina nebo houby.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit snadné kuře na paprice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více