Milinki aneb Slané buchty z Bulharska: Vláčné a nadýchané pečivo s balkánským sýrem místo tvarohu chutná božsky
12. 2. 2025 Vaření
Ne každý má rád sladké buchty plněné povidly, mákem či tvarohem. To ale neznamená, že si na tradičním nadýchaném pečivu nemůžete pochutnávat. Řešení je jednoduché – milinki. Tyto bulharské buchty uspokojí všechny vaše požadavky a navíc jsou báječně nadýchané a vláčné.
Buchty z Bulharska
I Bulhaři mají svou verzi buchet z kynutého těsta, která se jmenuje milinki a jde o tradiční bulharskou specialitu. Na rozdíl od českých buchet jsou ty bulharské slané, což z nich činí ideální pokrm na snídani, oběd i večeři. Toto pečivo se navíc výborně hodí jako svačinka na výlety nebo třeba do školy.
I milinki sice mají sladkou verzi s cukrem a skořicí nebo s medem, tradiční jsou ovšem buchty slané. Milinki se hodně podobají dalšímu slavnému bulharskému koláči banitsa, ten se ovšem připravuje z tzv. filo těsta, které je variací na naše tažené těsto, někdy se ovšem dělá i z listového.
Mohlo by vás zajímat
Se sýrovou náplní
To na milinki se používá těsto kynuté, stejně jako na naše buchty, do kterého se navíc přidávají někdy i bylinky, díky nimž je pak těsto aromatičtější. Oběma druhům pečiva je však společná náplň, a sice měkký bílý sýr zrnité textury ve slaném nálevu, který je v Bulharsku známý jako sirene nebo sirenje.
Jeho obdobou je řecká feta nebo balkánský sýr. U nás se dělá obvykle kravský, v Bulharsku se ale běžně vyrábí i z ovčího či kozího mléka nebo z kombinace jednoho z nich s kravským.
S křupavou kůrčičkou
Milinki mívají více podob, může jít o klasické buchty se sýrovou náplní, bochánky se sýrem v těstě, šneky se sýrovou náplní nebo jen o obyčejné bochánky ze slaného kynutého těsta, které se nakonec posypou sýrem.
Někdy se ještě hotové pečivo po upečení potírá kysanou smetanou a vajíčky (lze přidat i česnek), případně se navíc posype strouhaným sýrem, což upečeným buchtám zajistí krásně křupavou dozlatova upečenou slanou kůrčičku. Typické pro ně je, že se pečou ve formě namačkané jedna vedle druhé stejně jako naše buchty.
Z různých bulharských regionů
Milinki jsou pečivo, které se zřejmě zrodilo na bulharském venkově, kde si je připravovali hlavně místní rolníci a pastevci jako vydatný pokrm, který dodával energii na celý den. Populární jsou především v západním Bulharsku. V Bulharsku existuje řada druhů milinek, z nichž některé nesou názvy regionů, např. Kaloferski, Rodopski, Dobrudjaski, Burgasski.
Dnes jsou populární nejen na venkově, ale i ve městech, kde se často prodávají v pekárnách jako snídaňové pečivo. Kromě Bulharska dělají milinki i v dalších balkánských zemích, jako jsou Severní Makedonie a Srbsko.
Recept na vynikající milinki
Máte-li v oblibě nadýchané kynuté pečivo a dáváte přednost slaným dobrotám, jsou pro vás milinki to pravé. A upéct si je můžete rovnou podle originálního bulharského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 100 g sýra feta nebo balkánského sýra, rozdrobeného, 500 g hladké mouky, 300 ml vlažného mléka nebo vody, 7 g sušeného droždí, 40 ml olivového nebo slunečnicového oleje, máslo nebo olej na vymazání formy. Na potření: 150 g řeckého jogurtu, 200 g sýra feta nebo balkánského sýra, středně velké 1 vejce a 50 ml rozpuštěného másla.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a promíchejte a vypracujte v kuchyňském robotu těsto. Přendejte je do mísy, zakryjte a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
- Pak těsto vyjměte rukama potřenýma olejem a rozdělte na čtyři stejně velké díly. Poté každý díl rozdělte na dalších 6 dílů. Z jednotlivých dílků vytvarujte malé kuličky. Ty naskládejte jednu vedle druhé do kulaté tukem vymazané formy. Začněte od středu kulatého plechu. Opět zakryjte a nechte vykynout.
- Smíchejte jogurt, sýr a vejce, prošlehejte a směsí posypejte vykynuté buchty. Pak ještě pokapejte rozpuštěný máslem. Milinki vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
Náš tip: Kynuté těsto nejen na buchty si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více