Jak osmažit housku do polévky? Na dokonalé křupavé krutonky je ideální starší pečivo, dostatek tuku i voňavé bylinky
13. 2. 2025 Vaření
Chtěli byste obohatit polévku o výborné smažené krutony? Poradíme, jak osmažit housku do polévky, aby z ní udělala ještě lahodnější pokrm. Víme, jaký tuk využít a co přidat, abyste si pochutnali.
Smažená houska do polévky
Polévka je základním kamenem naší domácí kuchyně – zahřeje, zasytí a dodá tělu potřebné živiny. Ať už si připravujeme silný vývar, krémovou zeleninovou polévku nebo tradiční česnečku, jeden jednoduchý trik ji může posunout na úplně novou úroveň: křupavé houskové krutony.
Správně osmažené kostičky pečiva dodají polévce nejen chuťovou pestrost, ale také zajímavou texturu, která promění každou lžíci v gurmánský zážitek. Přitom jejich příprava není nijak složitá – stačí jen zvolit vhodné suroviny, dodržet správný postup a vyvarovat se několika častých chyb. Jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na smaženou housku do polévky
V základu je na osmaženou housku do polévky potřeba houska a tuk. Můžeme sáhnout po oleji, ale s máslem nebo se sádlem bude houska chutnější. Využít můžeme i ghí, které se tolik nepřepaluje na rozdíl od másla.
Rohlíky nebo houska by měly být starší, aby se nedrolily. Kromě toho méně sají tuk a budou krásně křupat.
Na jednu dávku potřebujete: 2 starší housky nebo rohlíky, 1–2 lžíce másla, případně špetku soli.
Čím dochutit smaženou housku do polévky
Kromě obvyklé soli můžeme použít česnek, ale také bylinky jako je tymián, oregano, variantou je ale také například sýr parmazán. Jakoukoliv variantu ochucení přidáváme až na konec.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/371-200-100.webp)
Jak připravit smaženou housku do polévky
Housku nakrájejte na menší kostičky – velikost záleží na vás, ale ideální je asi 1 × 1 cm. Na pánvi rozehřejte na střední teplotu tuk. Kostičky nasypte na pánev a za častého míchání je opatrně smažte, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé. Nesmíte je ale připálit. Trvá to asi 3–5 minut. Pokud chcete přidat česnek nebo bylinky, udělejte to až ke konci smažení.
Po dosmažení housku lehce osolte. Můžete ji ještě posypat jemně strouhaným parmazánem nebo sušenými bylinkami. Podle toho, jak ochucený kruton se hodí do připravované polévky.
Smaženou housku ihned podávejte k polévce, aby si udržela křupavost.
Náš tip: Připravte si hráškový krém a ozdobte ho smaženou houskou podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více