Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tereza Bebarová se díky moderování pořadů Buchty po ránu a Peče celá země stala v očích televizních diváků odbornicí na pečení. Jak je na tom ovšem oblíbená herečka v soukromí, dokáže třeba vyčarovat stejné zázraky, jako předvádí po boku Josefa Maršálka? Nejen to Bebarová prozradila v obsáhlém rozhovoru.

Pečení je radost

Obrovská popularita pořadu Peče celá země ukázala, že jsme skutečně „pečícím“ národem. Česká televize proto vsadila na osvědčenou dvojici Tereza Bebarová a Josef Maršálek a v již třetí sérii letos nabízí jejich pořad o pečení populárních dobrot Buchty po ránu. 

Nás zajímalo, jak se vyvíjel vztah oblíbené herečky a moderátorky k této kuchařské disciplíně, koho napadlo, že by to mezi ní a Maršálkem mohlo tak skvěle fungovat, ale také na co se mohou diváci těšit v nových dvaceti dílech Buchet po ránu.

Zrození pekařky

Terezo, vy jste byla, pokud vím, cukrařinou a pečením vcelku nepolíbená, dokud jste nezačala moderovat pořady o pečení v České televizi, nebo se pletu?
Nepletete. Pekla jsem málo a ani jsem buchty, koláče a podobné pochutiny nevyhledávala. Samozřejmě, že úplné kopyto jsem nebyla a občas jsem měla ambici nebo jsem dostala nepřekonatelnou chuť něco upéct. Ale upřímně to nebyla žádná sláva, a tak jsem usoudila, že bude praktičtější zaměřit se víc na to, co mi jde dobře a hned. 

Byl to Josef Maršálek, kdo ve vás vzbudil nejen vášeň pro pečení, ale i touhu proniknout do cukrařiny víc. V jakém módu se nacházíte teď? Už si troufáte radit lidem kolem sebe?
Říká se: odříkaného chleba největší krajíc – a v tomto případě tohle pořekadlo sedlo jako zadnice na hrnec. Stal se ze mě zapálený pekař i cukrář. A skutečně dokonce rozdávám cenné rady, zkušenosti a dělám to ráda. Umím se totiž vžít do role těch, kterým to nejde a jsou krůček od toho to vzdát. 

Magie a zázraky

Máte s Josefem nějaké oblíbené rozdělení rolí?
K tomu rozdělení rolí došlo zhruba před pěti lety, kdy jsme s mým partnerem Ivanem Josefu Maršálkovi nabídli spolupráci na projektu Čas na Te.Be. Natáčeli jsme u nás doma a tam celé naše společné pečení vzniklo. Nebýt téhle zkušenosti, kdy jsme spolu odpekli více než osmdesát receptů, nejspíš by nikoho (ani mě) nenapadlo dát nás dva dohromady.

Vznikla tak kombinace profíka – pekaře a cukráře – a ženy z lidu, která se chce o pečení dozvědět co nejvíc. Ptala jsem se Josefa na věci, které mě přirozeně zajímaly, a tím pádem jsem začala předávat rady i stejně naladěným divákům.

Co podle vás, Terezo, dělá pečení tak fascinující?
Pečení je magie. Smícháte vodu, droždí, mouku – a vznikne chleba. A když k tomu přidáte dobrý recept, kvalitní ingredience, správné dodržení postupu a lásku ke krásnému řemeslu, stane se malý zázrak. Můžeme ho zažít v rodinném kruhu, s přáteli, můžeme ho mít spojený se zážitky z dětství. Je to prostě i o něčem jiném než jen o jídle a mlsání. Je to o vzpomínkách, společných chvilkách štěstí, radosti, zkrátka o emocích. Větrník z cukrárny mého dětství bude vždycky ten nejlepší.

Vše pro diváky

Máte za sebou natáčení další série Buchet po ránu. Čekali jste, že bude tento pořad tak moc oblíbený? Přece jen běží v neděli poměrně časně…
Že bude pořad úspěšný, jsme tak trochu tušili. Ale říkali jsme si, že ten brzký vysílací čas bude možná pro ty, kteří si v neděli chtějí přispat, přece jen problém. Nebyl, a dokonce nás mnozí berou jako fajn nedělní budíček, co jim zvedne náladu. Je super, že na sociálních sítích se nám lidé už chvíli po vysílání pravidelně chlubí fotkami dobrot, které jsme ten den v Buchtách pekli. Tahle zpětná vazba mě na tom baví nejvíc. 

Určitě tušíte, které z receptů budou pro vaše fandy nejlákavější. Které to byly v minulosti?
Naši diváci milují klasiku. Chtějí péct chleba, rohlíky, koláče, buchty, řezy, dorty – prostě to, co známe všichni a máme to rádi. Také frčí jednoduché a rychlé recepty, kterých bude v téhle řadě Buchet spousta. Navíc poradíme nové zlepšováky všeho druhu a bude prostor i na speciality typu temperace čokolády, domácí pralinky, světová cukrařina apod. Prostě to bude série doslova nabitá dobrotami

Jak mlsat a nepřibrat

Prozraďte nám, kam se podějí všechny ty dobroty, které v pořadech společně napečete.
Pochutná si na nich celý štáb, já pravidelně něco na ochutnání donesu dětem, ale většina jídla zmizí, než bys řekl švec. Asistentka režie Martina na nás musí být přísná, abychom výrobky nesnědli hned, protože po natáčení se třeba ještě musí vyfotit. Co vám budu říkat, jsou to pravidla džungle. Kdo dřív přijde, ten dřív jí.

Terezo, jak je možné, že si stále držíte svou váhu, když jste neustále obklopena sladkým?

Musím být disciplinovaná. Žádné zázraky v tom nehledejte. V zásadě se dá říct, že nepodceňuji příjem sacharidů, což mi docela dobře funguje. Ty doby, kdy jsem mohla sníst cokoliv a nebylo to na mně vidět, jsou nenávratně pryč, takže se opravdu hlídám. Během natáčení Buchet většinou jen něco málo ochutnám, ale o to víc se snažím si to užít a vychutnat. Ale nemyslete si, není to tak vždycky. Tuhle jsme pekli rýžový nákyp a ten ve mně zmizel rychlostí blesku, protože nesníst takovou dobrotu, to by byl úplný hřích.

Do soukromí Terezy Bebarové můžete nahlédnout v naší fotogalerii: 

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý rýžový nákyp.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku