Pečené brambory se sýrem a slaninou v horkovzdušné fritéze: Křupavou lahůdku máte za chvilku a vyjde na pár korun
12. 2. 2025 Vaření
Nechce se vám vymýšlet složitou večeři nebo chcete ozvláštnit přílohu k pečenému masu? Vyzkoušejte plněné pečené brambory. Jejich příprava je velmi snadná. A když použijete horkovzdušnou fritézu, máte jistotu, že výsledek bude krásně křupavý a chutný.
Proč zvolit tento pokrm
Plněné pečené brambory jsou oblíbené z několika důvodů. Předně, jsou neuvěřitelně univerzální a můžete si je připravit na mnoho způsobů. Za druhé, je to jídlo, které si můžete dát jako hlavní chod, když chcete něco lehčího, nebo i jako přílohu k masu. Navíc opravdu zasytí, ale přitom nejsou těžké do žaludku. Příprava je jednoduchá a většinu práce za vás udělá trouba nebo třeba horkovzdušná fritéza.
Mohlo by vás zajímat
Jak vybrat správné brambory
Pokud si chcete být jistí, že budou pečené brambory nejen dobře chutnat, ale také mít ideální pevnost, vybírejte pečlivě. Nejlepší jsou větší moučné brambory s pevnou slupkou, ty krásně drží tvar a snadno se plní. Ideálně volte například varné typy C nebo B. Důležité je brambory před pečením pořádně omýt kartáčkem, protože je budeme péct i se slupkou.
Čím plnit
Fantazii se meze nekladou a brambory můžete naplnit téměř čímkoli, co máte rádi. Klasikou je sýrová náplň. Stačí smíchat nastrouhaný sýr, například čedar nebo goudu, s trochou smetany a másla. Při pečení se sýr krásně rozteče a vytvoří skvělou chuť. Zkusit můžete i kombinaci šunky a kukuřice. Nakrájená šunka, sterilovaná kukuřice, zakysaná smetana a trochu jarní cibulky jsou sázkou na jistotu.
Pro vegetariány je skvělou volbou směs restované zeleniny (např. papriky, cukety a rajčata), ochucená bylinkami a česnekem. Přidat můžete třeba i kozí sýr. Masová směs zase potěší ty, kteří touží po pořádné dávce chuti – mleté maso opečené s cibulkou, česnekem a kořením můžete přelít rajčatovou omáčkou nebo doplnit parmazánem. A pokud máte chuť na něco exotičtějšího, zkuste avokádovou salsu s kousky vařeného kuřecího masa a koriandrem.
Trouba nebo horkovzdušná fritéza
Obě metody jsou skvělé, záleží jen na vás, kterou vyberete. Trouba je ideální, pokud připravujete větší množství brambor, horkovzdušná fritéza se zase hodí, pokud máte méně času a chcete křupavější výsledek. Jak ukazuje na svém instagramovém profilu uživatelka fitwaffle, v horkovzdušce je příprava opravdu hračka a za pár minut máte připravenu skutečnou lahůdku.
Pečené plněné brambory
Na přípravu jednoduchého jídla budete potřebovat: 2 větší brambory, 100 g tvrdého sýra, 2 plátky slaniny, olej ve spreji, sůl a pepř.
Jak na to?
- Očištěné brambory postříkejte olejem ve spreji, rozetřete ho rukou, následně je osolte.
- Brambory pečte 20 minut v horkovzdušné fritéze při teplotě 170 °C.
- Poté brambory vyndejte z fritézy, lžící odstraňte vnitřky, které dejte do misky. Přidejte k nim 50 g nastrouhaného sýra, sůl a pepř.
- Vidličkou vše rozmačkejte a vzniklou směsí znovu naplňte vydlabané brambory. Posypte zbytkem sýra a na kostičky nakrájenou slaninou.
- Pečte ve fritéze na 200 °C zhruba 10 minut.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit zapečené brambory s hermelínem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více