Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový fondant paní Columbové z Hliněné bašty nadchne všechny milovníky čokolády. Nejlepší je podávaný se zmrzlinou
Zdroj: se souhlasem restaurace Hliněná bašta/koláž Toprecepty

Chystáte se oslavit zítřejší svátek svatého Valentýna stylově a romantickou večeří? Ideální sladkou tečkou za ní může být třeba čokoládový fondant, na který jsme získali recept z vyhlášené restaurace Hliněná bašta. Čokoláda je přece výborným afrodiziakem, požadavek na romantický dezert tak tato delikatesa splňuje do puntíku.

Čokoládový Valentýn

Čokoláda ve všech podobách patří k nejoblíbenějším dárkům k svatému Valentýnu. Chcete-li svou lásku obdarovat něčím výjimečnějším než jen čokoládovými bonbóny, je ještě lepší možností udělat nějaký vynikající čokoládový dezert.

Hledáte-li opravdovou čokoládovou delikatesu, je fondant ideální volbou. Není divu, že tento dezert servírují v rámci svého valentýnského menu i v restauraci Hliněná bašta, kterou najdete v Průhonicích nedaleko Prahy

Paní Columbová z Hliněné bašty

Restaurace je doslova rodinným podnikem. Kraluje v ní totiž šéfkuchař Hynek Vávra, jeho žena Andrea připravuje vynikající dezerty a v restauraci pomáhají i jejich děti Hynek a Lucie.

Za Andreu promlouvají k hostům hlavně její sladké skvosty, jinak však stojí lehce v pozadí, zkrátka jako paní Columbová. Nám však poskytla recept na jeden ze svých vynikajících dezertů, již zmiňovaný čokoládový fondant

Francouzský dezert

Čokoládový fondant je dezert, nad nímž musí zaplesat srdce každého milovníka čokolády. Tato malá bábovička se podobá soufflé, které je ovšem nadýchanější a obvykle se podává přímo ve formičkách. Oba dva dezerty jsou francouzské, fondant bývá někdy označován jako petit gâteau.

Na dezertu je úžasná jeho konzistence – má totiž podobu dortíčku s pevnými okraji a tekutým středem. „Správně upečený fondant musí byt na dotek pevný, avšak uvnitř krásně tekutý,“ říká cukrářka Alena.

Když pak bábovičky rozkrojíte, tekutý čokoládový vnitřek vám krásně vyteče ven. Díky tomuto jevu bývá často zaměňován s podobným dezertem zvaným lava cake nebo také molten chocolate cake, s nímž si je podobný právě vytékající čokoládou. Do fondantu se ovšem dává méně mouky, lava cake zase může být pevnější. 

Recept na čokoládový fondant

Populární čokoládový dezert by se měl servírovat teplý a v doprovodu zmrzliny (nejčastěji vanilkové), která krásně kontrastuje s čokoládovým horkým zákuskem. Navíc se k němu často podává i kyselejší ovoce, jako jsou maliny či jahody. To svou kyselostí vyvažuje sladký fondant a navíc se k němu báječně hodí i barevně. A jak tedy čokoládový fondant podle Andrey Vávrové uděláte?

Budete potřebovat: 200 g 72% čokolády, 100 g másla, 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 90 g hladké mouky, máslo na vymazání formiček, kakao na vysypání. 

  1. Ve vodní lázni si rozehřejte 72% čokoládu s máslem a promíchejte, až vznikne hladká směs. Hmota nesmí být po rozpuštění příliš horká.
  2. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Do žloutkové pěny pak opatrně vmíchejte sníh, poté směs másla s čokoládou a nakonec přisypejte hladkou mouku. 
  3. Malé žáruvzdorné mističky vymažte máslem a vysypejte je kakaem. Pak do nich nalijte čokoládovou hmotu tak, aby sahala asi do tří čtvrtin formiček. Mističky dejte vychladit do lednice a mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.
  4. Vychlazené misky dejte do trouby na cca 7-8 minut. Po upečení nechte fondant asi minutku v mističce a poté jej opatrně vyklopte. Na povrchu musí být bábovička pevná. Podávejte například s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo ušlehanou šlehačkou.

Náš tip: Máte-li rádi čokoládové moučníky, můžete vyzkoušet i tento čokoládový nepečený koláč podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku