Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horkovzdušná fritéza dokáže vyčarovat skvělé a křupavé chipsy.
Zdroj: pixabay, kitchen15

Chipsy jsou jednou z nejoblíbenějších pochutin, které si kupujeme třeba k „zobání“ u televize. Když se je ovšem zapomeneme pořídit, není důvod k zoufání, snadno si je totiž dokážeme připravit i doma. Třeba i ve zdravější verzi, kterou nám pomůže vyrobit horkovzdušná fritéza. Výsledek je dokonalý a třeba vás odnaučí si brambůrky propříště kupovat.

Jaké brambory jsou nejlepší

Výběr správného druhu brambor je klíčem k úspěchu. Na chipsy se nejlépe hodí brambory s vyšším obsahem škrobu, jako jsou například varný typ C nebo B. Tyto brambory mají pevnější strukturu a při pečení vytvoří krásně křupavou kůrku. Vyhněte se bramborám varného typu A, které jsou spíše voskovité a méně křupou.

Pokud chcete ještě o něco lepší výsledek, vyzkoušejte odrůdy brambor s jemně nažloutlou dužinou, jako je například odrůda Agria. Tyto brambory mají přirozeně sladší chuť a budou se vám po přípravě v horkovzdušné fritéze doslova rozplývat na jazyku.

Předvařovat, nebo ne?

Mají se brambory před přípravou chipsů předvařovat, nebo rovnou smažit? Tato otázka se úplně nabízí stejně jako u domácích hranolků. Odpověď záleží na tom, kolik máte času a jakou texturu chipsů chcete. Pokud toužíte po extra křupavých chipsech, doporučujeme brambory předem trochu předvařit.

Výhody domácí přípravy

Příprava domácích chipsů má spoustu výhod, které stojí za to vyzkoušet. Především máte naprostou kontrolu nad čerstvostí a kvalitou použitých surovin. Sami si vyberete nejlepší brambory, olej a případně i koření, navíc si můžete si být jisti, že vaše chipsy neobsahují žádné konzervanty, umělá barviva ani přidané látky.

Kromě toho je to i zdravější varianta, snadno si totiž přizpůsobíte množství soli nebo zvolíte zdravější způsob přípravy, třeba pečení místo smažení. Navíc si můžete chipsy vytvořit přesně podle své chuti. Máte rádi bylinky, česnek, chilli nebo jen trošku soli? Fantazii se tady meze nekladou. Další velkou výhodou je, že příprava domácích chipsů může být i ekonomičtější, zvlášť pokud máte doma zásobu brambor. 

Je třeba zkoušet

Při přípravě chipsů v horkovzdušné fritéze si je nutné uvědomit, že takové „smažení“ závisí do jisté míry na fritéze, stejně jako to bývá s klasickou troubou. Proto pokud budete vidět, že brambůrky ještě nejsou hotové podle vašich představ, přidejte minuty a třeba i stupně a „smažte“ dalších pár minut.

Dobrý recept na křupavé chipsy nabídla na svém facebookovém profilu například uživatelka sociální sítě s nickem kukucka.pecie. Její způsob přípravy je velmi jednoduchý a zvládne ho každý.

Domácí chipsy

Na přípravu domácích brambůrků budete potřebovat: 3-4 větší brambory, olej ve spreji, sůl a oblíbené koření.

Jak na to?

  1. Brambory očistěte a nastrouhejte na tenké plátky.
  2. Vložte je do mísy, pořádně omyjte, klidně 2-3 krát. Poté důkladně osušte utěrkou.
  3. Rozdělte na 2-3 „várky“, osolte, nebo přidejte třeba koření na americké brambory, postříkejte olejem ve spreji.
  4. Postupně pečte každou várku na 180 stupňů po dobu 12 minut
  5. Servírujte podle svých chutí, třeba s tatarkou nebo jen tak.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělé zapečené chipsy se smetanou. 

Recepty k tomuto článku