Jak na ty nejlepší bramborové knedlíky? Pro skvělou chuť a dokonalou konzistenci stačí přidat jednu ingredienci
17. 2. 2025 Vaření
Bramborové knedlíky patří mezi oblíbené přílohy. Víte, proč přidat ocet do bramborových knedlíků? Nejenže vám na to dáme odpověď, ale také nabídneme recept a fígle na jejich přípravu.
Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky jsou stejně jako další jídla z brambor oblíbenou součástí české kuchyně a často se podávají jako příloha k omáčkám, pečeným masům nebo zelí. I když se jejich příprava může zdát jednoduchá, existuje několik fíglů, které mohou výrazně vylepšit jejich chuť i konzistenci. Jedním z nich je i přidání octa do těsta. Tato nenápadná surovina může udělat velký rozdíl a pomoci vám připravit dokonale hladké a pevné knedlíky, které se nerozpadají a mají příjemnou strukturu. Knedlíky je pak možné vařit ve slané vodě nebo nad párou.
Mohlo by vás zajímat
Proč dát ocet do bramborových knedlíků
Možná se ptáte, proč právě ocet? Jeho účinek spočívá v chemických reakcích, které ovlivňují škrob v bramborách. Díky němu mohou knedlíky zůstat kompaktní a přitom nadýchané. Ocet chuť v malém množství téměř nepozmění a místo toho nabídne mnoho praktických výhod. Pojďme se podívat na hlavní důvody, proč ocet do bramborového těsta přidat.
Lepší konzistence těsta: Ocet pomáhá zabránit přílišnému rozpadání těsta při vaření. Díky své kyselosti lehce ovlivňuje strukturu škrobu v bramborách, což vede k pevnějším a hladším knedlíkům, které se nerozpadají ve vodě.
Zabránění lepkavosti: Bramborové těsto (využíváme na něj škrobovitější brambory - varný typ C, B) má tendenci se lepit, což může způsobit, že knedlíky budou příliš hutné nebo mazlavé. Ocet tomuto efektu napomáhá předcházet a zajišťuje jemnější a vzdušnější strukturu.
Zlepšení chuti: Ocet dodává těstu jemnou kyselost, která vyvažuje chuť brambor a dělá knedlíky ještě o něco chutnějšími.
Delší čerstvost: Kyselé prostředí zpomaluje proces stárnutí a vysychání, což znamená, že knedlíky zůstanou déle měkké a neztvrdnou tak rychle.
Jak ocet správně použít
Stačí přidat jednu až dvě lžičky octa (například kvasného lihového nebo jablečného) do bramborového těsta při jeho přípravě. Nemusíme se obávat, že by výsledná chuť byla příliš kyselá – ocet se během vaření odpaří a zanechá pouze svůj pozitivní efekt na konzistenci a kvalitu knedlíků.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit bramborové knedlíky
Na 3 šišky potřebujete: 1 kg brambor, 350 g polohrubé mouky (i více), 2 vejce, sůl, 1 kypřicí prášek do pečiva a 1 lžíci octa.
Jak na to? Syrové brambory oškrábejte a uvařte v osolené vodě do měkka. Když jsou hotové, vodu slijte a brambory zasypte polovinou mouky a šťouchadlem rozšťouchejte. Potom je přendejte na vál a nechejte krátce zchladnout. Pak vytvořte důlek a rozklepněte do něj vajíčka, přidejte ocet, a zbytek mouky smíchané se lžičkou kypřícího prášku. Dejte vařit vodu na knedlíky.
Z uvedených surovin vypracujte tuhé hladké kompaktní těsto. Podle potřeby můžete přidat mouku. Těsto musí držet krásně pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce. Z těsta vytvarujte 3-4 válečky.
Ty pak vložte do vroucí osolené vody a vařte 20 minut. Můžete je také vařit v páře 15-20 minut. Když je uvaříte v páře, bude hotový knedlík ještě lepší.
Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Kypření se může zdát složité, ale když pronikneme do jeho tajů a pochopíme základní principy, již to pro nás tak těžké nebude. Na výběr máme více… Číst více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Mražení potravin je skvělou možností, jak je… Číst více
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo… Číst více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Zatímco droždí si kupujeme v podobě kostek, seženeme ho v každém supermarketu a nelze ho množit, kvas si můžeme vypěstovat svépomocí a množit do… Číst více
Těsto s kvasnicemi nemusí vždy kynout, přesto z něj vykouzlíte báječné záviny i koláče
Nekynuté těsto oceníte, když potřebujete rychle upéct něco dobrého. Můžete se pustit do závinu, upéct šátečky nebo pletýnky a samozřejmě také… Číst více
Drožďová pomazánka je rychlá, levná a moc dobrá. Podle videa se ji snadno naučíte
Pomazánky z kvasnic patří nepochybně k jídlům, na které se recepty dědí. Některé máme ještě od našich babiček. Základem pomazánky jsou kvasnice… Číst více
Co dělat, aby těsto vykynulo? Důležitá je teplota a dostatek času
Obvykle postupujeme tak, že nejprve připravíme kvásek z droždí, tekutiny, malého množství mouky a cukru. V takovém prostředí se kvasnice rychle… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více