Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit internetu: Vyzkoušeli jsme chléb z Coca-Coly. Stačí vám na něj jen čtyři ingredience a hotový je během chvilky
Zdroj: Hana Malenkova, Toprecepty

Máte rádi jednoduché recepty, s nimiž dosáhnete překvapivých výsledků? A víte, že se chléb dá upéct i z Coca-Coly? Populární limonáda v těstě překvapivě velmi dobře funguje, chléb krásně nakypří, a ještě mu dodá příjemně nasládlou karamelovou chuť. 

Jak využít Coca-Colu?

Coca-Cola je nejen oblíbeným nápojem, dá se využít do spousty jídel. Ačkoli jde o sladkou limonádou, často se přidává do masových pokrmů, hlavně do různých marinád, třeba na kuřecí křidýlka, žebírka nebo vepřový bůček. V marinádě zajistí sladkost, navíc je díky ní maso po upečení krásně měkké, šťavnaté a křehké. Není divu, že je oblíbenou ingrediencí hlavně v amerických receptech, respektive v receptech z amerického barbecue.   

Cola zajistí nadýchanost

Kromě toho funguje cola i jako vynikající kypřidlo, což oceníte při přípravě mnoha těst. Colu se do nich používá kvůli tomu, že jde o sycený nápoj s obsahem oxidu uhličitého CO₂.

Když ji tedy smícháte s moukou a práškem do pečiva (nebo jiným kypřidlem), bublinky CO₂ mohou pomoci těsto provzdušnit a udělat jej lehčím a nadýchanějším. Cola navíc obsahuje kyseliny, které reagují s jedlou sodou či práškem do pečiva.

Tato reakce uvolňuje další CO₂, což činí těsto ještě více nadýchané. Tento princip je podobný jako u receptů na různé buchty, kde se v kombinaci s jedlou sodou používají kysané mléčné nápoje nebo jogurty, zkrátka něco kyselého. 

Cola do koláčů 

Limonádu lze použít do jednoduchých litých koláčů nebo muffinů, jimž je společná rychlá příprava, kdy se jen smíchají suché a mokré ingredience zvlášť a pak se vše spojí dohromady. S takovým těstem je nutné pracovat rychle, stačí je jen krátce zamíchat a ihned jej dát do trouby, neboť oxid uhličitý během míchání a pečení uniká a koláč pak může velmi brzy tzv. spadnout. 

Jak se dělá chleba z coly?

Kromě těchto koláčů se můžete setkat i s recepty na jednoduché chleby právě s přídavkem slavné limonády. Tyto návody ve formě videí jsou v kurzu hlavně na sociálních sítích – jde zkrátka o jeden z těch receptů s wow efektem, jimiž se to hlavně na TikToku či Instagramu jen hemží.

Chléb z coly je vlastně takovou obdobou podobných snadných a rychlých chlebů, do nichž se pro lepší nakypření přidává pivo nebo sodovka. Populární limonáda v nich působí podobně, a ještě chléb obohacuje o zajímavé karamelové tóny

Populární v Americe

Coca-Cola chléb je populární hlavně v Americe a existují na něj různé recepty s mnoha ingrediencemi, např. i s droždím, nás ovšem zaujal ten úplně nejednoduší, v němž se do těsta přidává jen mouka, kypřicí prášek a cola, neboť nás zajímalo, jak něco takového funguje. A tak jsme se rozhodli recept vyzkoušet. 

Na receptu je zajímavé, že do něj nepotřebujete žádný tuk, vejce či droždí. Vystačíte si jen s moukou, kypřicím práškem a limonádou. V Americe používají samokypřicí mouku, která obsahuje už rovnou prášek do pečiva a i sůl, jde tak vlastně o chléb jen ze dvou surovin a ideální nouzovku, když vám doma dojde pečivo. Tento chléb totiž upečete za chviličku

Jak se dělá chléb z coly?

My jsme do chleba použili Coca-Colu, ale lze vlastně přidat i obyčejnou sodovku (vodu s bublinkami), perlivý jablečný džus nebo zázvorový ginger ale. Těsto na chleba umícháte opravdu vmžiku, peče se rovněž krátce.

Zajímavé je, že colu v něm vůbec necítíte a chléb je světlý, nicméně těsto je poměrně sladké, spíš jako moučník - sladký chlebíček. Možná by bylo lepší zkusit verzi s ginger ale.

Na chlebu nás překvapilo, jak vyšel křupavý a měkký. Jeho střed je trochu hutnější, ovšem krásně kontrastuje s křupavou kůrkou. Chléb byl nejlepší ještě čerstvý hned po upečení, kdy byl nejkřupavější. Vzhledem k jeho sladkosti byl chléb nejlepší samotný nebo jen s máslem. A jak tedy na něj?

Budete potřebovat: 3 šálky hladké mouky (použili jsme 2 šálky špaldové a 1 špaldové celozrnné), 1 lžičku soli, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva a 1 a ½ šálku Coca-Coly. 

  1. Troubu předehřejte asi na 190 °C. Mouku nasypejte do mísy, přidejte sůl a kypřicí prášek, promíchejte a přilijte colu. Promíchejte a vypracujte těsto. 
  2. Menší chlebíčkovou formu vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Přendejte do ní těsto a uhlaďte povrch. Pak chléb vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Chléb by měl být na dotyk pružný, ale na povrchu pevný. Případně ještě dopečte víc dokřupava cca 5-10 minut. Před podáváním nechte vychladnout. 

Náš tip: Pokud rádi zkoušíte různé zajímavé recepty, možná vás osloví i trhací chléb podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku