Objevte kouzlo pistácií v cukrářském světě a vyhrajte balíček Maresi pro dokonalé pečení
14. 2. 2025 Tipy a triky
Pistácie, často nazývané "zelené zlato", jsou jednou z nejlahodnějších a nejluxusnějších ingrediencí v cukrářském umění. Jejich jemná, mírně nasládlá chuť a charakteristická zelená barva přinášejí nejen vizuální krásu, ale také jedinečný gastronomický zážitek. Pojďme se podívat, jak lze pistácie využít v pečení dortů a dalších dezertů. A pokud máte chuť si zasoutěžit, nezapomeňte se zapojit do naší soutěže! Soutěžíme o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Jak soutěžit se dozvíte na konci článku.
Proč použít pistácie v dezertech?
Pistácie jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty. Jejich máslová konzistence a lehce oříšková chuť se výborně hodí do sladkých i slaných dezertů. Díky své syté barvě dodávají pečivu atraktivní vzhled, a navíc jsou přirozeně bezlepkové, což ocení i lidé s intolerancí na lepek.
Oblíbené způsoby využití pistácií v cukrařině
-
Pistáciový krém – Jemný krém z mletých pistácií, másla a cukru se skvěle hodí jako náplň do dortů, makronek nebo jako poleva na cupcakes.
-
Pistáciový korpus – Přidáním mletých pistácií do těsta získáme vláčný a aromatický základ pro dorty či bábovky.
-
Pistáciová ganache – Kombinací bílé čokolády a pistáciové pasty vytvoříte luxusní polevu nebo náplň.
-
Pistáciová zmrzlina – Jeden z nejoblíbenějších druhů zmrzliny na světě, která se hodí i jako doplněk k teplým dezertům.
-
Pistáciové sušenky – Kombinace pistácií s hořkou čokoládou nebo citronem vytváří neodolatelně křupavé sušenky.
-
Pistáciový koláč – Vláčný koláč s pistáciemi, často doplněný o jemnou pistáciovou náplň nebo polevu, je ideální jako delikátní dezert pro každou příležitost.
Vychytávky pro práci s pistáciemi
-
Pokud chcete zachovat jejich sytou zelenou barvu, používejte nesolené a neloupané pistácie.
-
Pro intenzivnější chuť můžete pistácie krátce opražit na pánvi.
-
Pistáciová pasta je skvělou alternativou k mletým pistáciím, pokud hledáte snadnější variantu pro přípravu krémů a těst.
TIP na recept: perfektní pistáciový koláč
Dokonale vláčný koláč s jemným piškotem? K dokonalosti ho dovede jedna nečekaná přísada a to zahuštěné, tedy vody zbavené mléko, které moučník nerozmočí, ale jen tak akorát navlhčí.
![](https://www.toprecepty.cz/fotky/clanky/images/image-20250213160722-1-1387-925.jpeg)
Na těsto
- 3 velká vejce, pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené
- 120g krupicového cukru
- 3,5 lžíce mléka
- 30g mletých pistácií ( nebo pistáciové mouky)
- 80g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
Na prolití
- 150 ml Maresi mléka
- 4 lžíce pistáciové pasty (másla)
- 2 lžíce moučkového cukru
Na dokončení
- 230 ml smetany na šlehání (40%)
- moučkový cukr dle chuti
- nasekané nebo mleté blanšírované pistácie na ozdobení
-
Troubu předehřejte na 180°C.
-
Žloutky s cukrem vložte do mísy, přidejte 100 g cukru a šlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte mléko, mleté pistácie a mouku prosetou s kypřicím práškem a špetkou soli.
-
V čisté míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně jej zapracujte do těsta, v těstě musí zůstat vzduch. Dno formy 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a vložte do trouby. Pečte cca 30-40 minut.
-
Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Koláč jemně vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a vraťte jej zpět. Propíchejte koláč důkladně špejlí či párátkem po celé ploše.
-
Smíchejte přísady na prolití – Maresi mléko, čtyři lžíce pistáciové pasty a dvě lžíce močkového cukru, a postupně nalévejte na koláč, který tekutinu vsákne. Nechte alespoň dvě hodiny odležet v chladu.
-
Před podáváním vyšlehejte smetanu s cukrem podle chuti. Naneste na koláč a ozdobte sekanými či mletými pistáciemi.
Zasoutěžte si o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Soutěži můžete na našem Instagramu.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více