Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Objevte kouzlo pistácií v cukrářském světě a vyhrajte balíček Maresi pro dokonalé pečení
Zdroj: Maresi

Pistácie, často nazývané "zelené zlato", jsou jednou z nejlahodnějších a nejluxusnějších ingrediencí v cukrářském umění. Jejich jemná, mírně nasládlá chuť a charakteristická zelená barva přinášejí nejen vizuální krásu, ale také jedinečný gastronomický zážitek. Pojďme se podívat, jak lze pistácie využít v pečení dortů a dalších dezertů. A pokud máte chuť si zasoutěžit, nezapomeňte se zapojit do naší soutěže! Soutěžíme o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Jak soutěžit se dozvíte na konci článku.

Proč použít pistácie v dezertech?

Pistácie jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty. Jejich máslová konzistence a lehce oříšková chuť se výborně hodí do sladkých i slaných dezertů. Díky své syté barvě dodávají pečivu atraktivní vzhled, a navíc jsou přirozeně bezlepkové, což ocení i lidé s intolerancí na lepek.

Oblíbené způsoby využití pistácií v cukrařině
 

  1. Pistáciový krém – Jemný krém z mletých pistácií, másla a cukru se skvěle hodí jako náplň do dortů, makronek nebo jako poleva na cupcakes.

  2. Pistáciový korpus – Přidáním mletých pistácií do těsta získáme vláčný a aromatický základ pro dorty či bábovky.

  3. Pistáciová ganache – Kombinací bílé čokolády a pistáciové pasty vytvoříte luxusní polevu nebo náplň.

  4. Pistáciová zmrzlina – Jeden z nejoblíbenějších druhů zmrzliny na světě, která se hodí i jako doplněk k teplým dezertům.

  5. Pistáciové sušenky – Kombinace pistácií s hořkou čokoládou nebo citronem vytváří neodolatelně křupavé sušenky.

  6. Pistáciový koláč – Vláčný koláč s pistáciemi, často doplněný o jemnou pistáciovou náplň nebo polevu, je ideální jako delikátní dezert pro každou příležitost.

Vychytávky pro práci s pistáciemi

  • Pokud chcete zachovat jejich sytou zelenou barvu, používejte nesolené a neloupané pistácie.

  • Pro intenzivnější chuť můžete pistácie krátce opražit na pánvi.

  • Pistáciová pasta je skvělou alternativou k mletým pistáciím, pokud hledáte snadnější variantu pro přípravu krémů a těst.

TIP na recept: perfektní pistáciový koláč 

Dokonale vláčný koláč s jemným piškotem? K dokonalosti ho dovede jedna nečekaná přísada a to zahuštěné, tedy vody zbavené mléko, které moučník nerozmočí, ale jen tak akorát navlhčí. 



Na těsto 

  • 3 velká vejce, pokojové teploty, žloutky a bílky oddělené 
  • 120g krupicového cukru 
  • 3,5 lžíce mléka 
  • 30g mletých pistácií ( nebo pistáciové mouky)  
  • 80g hladké mouky 
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 
  • špetka soli 

Na prolití 

  • 150 ml Maresi mléka 
  • 4 lžíce pistáciové pasty (másla) 
  • 2 lžíce moučkového cukru 

Na dokončení 

  • 230 ml smetany na šlehání (40%) 
  • moučkový cukr dle chuti 
  • nasekané nebo mleté blanšírované pistácie na ozdobení 
  1. Troubu předehřejte na 180°C. 

  2. Žloutky s cukrem vložte do mísy, přidejte 100 g cukru a šlehejte do světlé pěny. Pak vmíchejte mléko, mleté pistácie a mouku prosetou s kypřicím práškem a špetkou soli. 

  3. V čisté míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem do pevného sněhu a opatrně jej zapracujte do těsta, v těstě musí zůstat vzduch. Dno formy 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a vložte do trouby. Pečte cca 30-40 minut. 

  4. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Koláč jemně vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a vraťte jej zpět. Propíchejte koláč důkladně špejlí či párátkem po celé ploše. 

  5. Smíchejte přísady na prolití – Maresi mléko, čtyři lžíce pistáciové pasty a dvě lžíce močkového cukru, a postupně nalévejte na koláč, který tekutinu vsákne. Nechte alespoň dvě hodiny odležet v chladu. 

  6. Před podáváním vyšlehejte smetanu s cukrem podle chuti. Naneste na koláč a ozdobte sekanými či mletými pistáciemi. 

Zasoutěžte si o balíček Maresi, ve kterém najdete i zahuštěné mléko Maresi – tajnou ingredienci pro dokonale vyladěné pečení! Soutěži můžete na našem Instagramu.