Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chicharrones aneb Chipsy z vepřových kůží: Mexická variace na naše škvarky nadchne nejen milovníky masa
Zdroj: Hana Malenkova, Toprecepty

Pokud si potrpíte na nějaké večerní slané chroupání, skvělou alternativou brambůrků, tyčinek nebo oříšků jsou chicharrones. Tyto smažené vepřové kůžičky jsou úžasně křupavé a voňavé a snadno si je připravíte doma. 

Smažené vepřové kůže z celého světa

Chicharrones jsou, jak by mohlo být patrné již z jejich názvu, španělskou specialitou.  I když vypadají jako naše škvarky, tradiční česká či moravská zabijačková dobrota, tuto pochutinu mají v oblibě na Pyrenejském poloostrově nebo v Mexiku. Zajímavostí je, že se s ní můžete setkat i na Filipínách, v Thajsku, kde ji říkají khaep mu, nebo i v Dánsku – tam ji prodávají pod názvem flæske svær

Španělská specialita

Jak již bylo řečeno, jde o vepřové kůže, které se smaží v tuku tak dlouho, dokud se trochu nenafouknou a nejsou křehké a křupavé. Chicharrones se dají připravovat i z jiných druhů masa (třeba hovězího, skopového či kuřecího), ale obvykle bývají vepřové. Setkat se ještě můžete s názvem chicharrón, jímž se označuje pokrm z vepřového bůčku nebo kůží.

Ve Španělsku a některých latinskoamerických zemích se chicharrón připravuje s větším podílem masa, třeba právě z bůčku nebo z vepřových žebírek – jde tak spíše o normální jídlo. Naopak v Mexiku a v USA jsou chicharrones vždy z vepřových kůží a mají podobu nafouknutých, extra křupavých chipsů.  

Vařené, sušené a smažené

Postup přípravy u chipsové verze je jiný a o trochu složitější než u našich škvarků. Kůže se totiž nejprve vaří, aby se vyvařil přebytečný tuk a kůže se srazila. Pak se nakrájí na tenké proužky, které se zchladí, aby se dal tuk odstranit. Poté se kousky ještě suší v troubě a teprve nakonec se smaží v rozpáleném oleji dokřupava.

Následně se dochucují solí či pepřem nebo dalšími dochucovadly, jako je třeba petržel, oregano, chilli, limetková šťáva a česnek. Poté se podávají buď samotné nebo s různými dipy. V Mexiku se často servírují místo nachos k avokádovému dipu guacamole

Hodí sec nejen k drinku

Chicharrón nebo také chicharrones se podávají jako předkrm nebo jako chuťovka na večírcích. Jde zkrátka o vynikající pochutinu k pivu, k vínu nebo třeba k drinkům z tequily – mexického národního nápoje.  Právě v Mexiku jsou oblíbeným pouličním jídlem, často se prodávají navršené na hromady na místních trzích.

Konzumují se jako svačinka kdykoliv během dne a prodávají se dokonce i již hotové v sáčcích stejně jako chipsy.  Kromě toho se přidávají do mnoha dalších pokrmů jako zajímavý křupavý element, třeba na fazolová jídla, omáčky nebo saláty. 

Jak udělat chicharrones?

Zaujala vás tato křupavá pochoutka z vepřového masa? Tak můžete její alternativu vyzkoušet podle následujícho receptu. Její předností navíc je, že je o trochu méně tučná, neboť se kůže nesmaží v oleji ale pečou v troubě. Jak na to?

Budete potřebovat: asi 500 g syrové vepřové kůže, olivový olej ve spreji, 1 lžičku soli. Koření podle chuti: ¼ lžičky černého pepře, ¼ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky cibulového prášku a ¼ lžičky sladké či pálivé papriky uzené papriky. 

  1. Předehřejte troubu na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Ostrým nožem nakrájejte vepřovou kůži na kousky. Pokud je na kůži silná vrstva sádla, odřízněte část tuku, ale není nutné odřezávat vše – tenká vrstva tuku jen prospěje chuti.
  2. Kousky kůží rozložte na plech kůží nahoru a tukem dolů v jedné vrstvě. Dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly. Pak kousky vydatně postříkejte olivovým olejem a posypejte solí. Pečte, dokud nebudou křupavé a zlatavé. V závislosti na troubě a tloušťce kousků by to mělo trvat 1,5 až 2 hodiny.
  3. Chicharrones přendejte kůží nahoru na papírové utěrky a před konzumací je nechte alespoň 20 minut vychladnout. Podávejte samotné jen se solí či kořením nebo třeba právě s guacamole.

Náš tip: Klasické naše škvarky a sádlo si můžete vyškvařit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: ChicharrónFlæskesværPork rind

Recepty k tomuto článku