Srdíčková roláda podle Josefa Maršálka: Pěnový korpus zaručí nadýchanost, cigaretová pasta efektní výsledek, říká
17. 2. 2025 V kuchyni s VIP
Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se v dalším díle Buchet po ránu věnovali sladkým dárkům k Valentýnovi, ale jak sami ukázali, dobroty, které vytvořili, můžete pro své blízké připravit kdykoliv. Například vynikající malinová roláda potěší stejně v létě i na podzim.
Nové postupy
Valentýnský díl Buchet po ránu nabídl opět tři skvělé recepty renomovaného cukráře Josefa Maršálka. Kromě větrníků a dortíků Pavlova to byla především malinová roláda, která zaujala nejen svým netradičním designem, ale také způsobem přípravy. K ní totiž Maršálek společně se svou moderátorskou „parťačkou“ Terezou Bebarovou použil několik zatím neukázaných fíglů.
Mohlo by vás zajímat
Cigaretová pasta
Jedním z nich byla takzvaný cigaretová pasta, díky níž roláda nabídla úžasný vizuální zážitek. „Je to hmota, ze které se dělají sušenky nebo křupky, třeba na restaurační dezerty nebo dorty,“ popsal Maršálek. Netradiční název si vysvětluje po svém. „Já si myslím, že je to proto, že když ji natřete na tenkou vrstvu a vytáhnete horké z trouby, tak ji můžete stočit jako tabák do cigarety,“ sdělil divákům.
Domácí ztužovač
Ani tradiční příprava sněhu neproběhla jako vždy. „Tentokrát ho připravujeme polotekutý, ne příliš pevný,“ upozornil cukrář. Do smetanového krému zase vytvořil hmotu, kterou posléze ztužil šlehačku. „Jde vlastně o hodně tuhý pudink, který není moc dobrý, je to škrobovitý rosol,“ popsal Maršálek.
Jak ovšem upozornila Tereza, během chvíle se z něj stala skutečná dobrota. „Já vždycky řeším, když dělám šlehačku do rolády, že je málo tuhá. Tak používám ztužovač. Ale koukám, že tohle je stejné, jen si to člověk vyrobí sám,“ smála se moderátorka.
Proč je roláda vynikající
Podle Maršálka má roláda dvě největší výhody. Jednou je takzvaný asijský korpus, který je pěnový. „Prakticky máme 90 gramů mouky na celý plech, což je malinko,“ vysvětlil. Druhým trumfem je prach z mrazem sušených malin. „Krásně roládu dochutí, dodá kyselkavost a štiplavost,“ řekl cukrář..
Malinová roláda
Na přípravu toho moučníku budete potřebovat: Na cigaretovou pastu: 10 g bílků, 10 g hladké mouky, 10 g cukru moučka, 10 g měkkého másla a červenou gelovou barvu. Na piškot: 90 g hladké mouky, 60 g oleje, 70 g mléka, 75 g cukru krupice, růžovou gelovou barvu a 5 vajec velikosti M. Na smetanový krém: 350 g smetany ke šlehání, 5 g kukuřičného škrobu, 20 g cukru krupice a 20 g prachu z mrazem sušených malin. Na dodělání: maliny.
Jak na to?
- Nejprve si připravte cigaretovou pastu. Do misky nasypte mouku, cukr, hodně měkké máslo a přidejte bílky a barvu. Rozmíchejte dohladka.
- Hotovou pastu dejte do cukrářského sáčku. Připravte si plech s papírem na pečení a pomocí sáčku stříkejte na plech malá srdíčka. Následně je dejte na 5 minut do mrazáku.
- Mezitím si připravte piškot. Nejprve si z cukru a bílků připravte polotekutý, ne příliš pevný sníh. Žloutky dejte do mísy.
- Ke žloutkům přidejte mouku, mléko, olej a trochu růžové barvy. Rozmíchejte metlou dohladka.
- Přidejte dvě stěrky sněhu a metlou smíchejte. Přidejte zbytek sněhu a stěrkou ho pomalu „obalte“ růžovou hmotou.
- Z mrazáku vyndejte plech se ztuhlými srdíčky a nalijte na něj pěnovou růžovou hmotu a rozetřete ji.
- Ihned dejte do trouby, předehřáté na 220 stupňů horkovzduch a pečte 8-10 minut.
- Zatím si připravte smetanový krém. Do hrnce dejte 50 g smetany, přidejte škrob a cukr a dejte na rozehřátou plotnu. Vytvořte hustší pudink, který nechte vychladnout. Vznikne vám hodně tuhá hmota.
- Hmotu dejte do mísy kuchyňského robota, přidejte zbylou smetanu (300 g), prach z mrazem sušených malin a vyšlehejte dopevna. Nejprve na střední obrátky, jakmile směs zhoustne, došlehejte rychle.
- Upečený korpus obraťte z plechu na čistý pečicí papír. Opatrně odstraňte papír, na kterém se korpus pekl, a opět ho obraťte na plech, stranou se srdíčky dolů.
- Nožem si naznačte podélně půlku plátu rolády. Na obě půlky rovnoměrně rozdělte růžový krém. Po každé půlce rozetřete jednu vrstvu tak, že uprostřed korpusu bude vyšší vrstva krému a na kraji korpusu nízká. Rozetřete až do krajů.
- Na krém, zhruba do jeho poloviny, podélně přidejte čerstvé maliny.
- Korpus pomocí pečicího papíru přehněte podélně do poloviny a utiskněte, to samé z druhé strany. Následně překlopte jednu stranu rolády přes druhou, čímž vznikne tvar srdce.
- Roládu nechte ztuhnout v lednici, podávejte nakrájenou na efektní srdíčka.
Rady slavného cukráře:
- Cigaretovou pastu si můžete připravit v několika barvách a k červeným srdíčkům pak přidělat třeba zelené lístky.
- Korpus nepečte déle než 10 minut, potřebujete, aby vám v něm zůstala vláčnost.
- Roládu je lepší připravovat den před konzumací.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit rychlou šlehačkovou roládu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více