Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný zabijačkový prejt podle receptu z roku 1946. Je krásně tmavý, ale při jeho přípravě se obejdete i bez vepřové krve
Zdroj: Toprecepty

Máte ze zabijačkových pochutin nejraději jelita, jelítkový prejt nebo tmavou polévku prdelačku? Všem je společná jedna ingredience, a sice vepřová krev, která jim dodává tmavou barvu. Pokud byste chtěli vyzkoušet jejich domácí verzi, snadno ji nahradíte. 

Jelito a jelitový prejt

Jelítkový prejt je jednou z typických zabijačkových specialit, stejně jako prejt jitrnicový. Zatímco ten je světlý a používá se jako náplň do jitrnic, Jelitový prejt má barvu tmavou, a jak již jeho název napovídá, je základem jelit.

Do tmavého prejtu se dává stejně jako do jitrnic maso z ovaru. Kromě toho do něj ovšem patří i vepřová krev, která mu dodává jeho typickou černou barvu. Na zahuštění směsi se pak používají kroupy nebo namočené housky stejně jako do jitrnic. Podle toho se pak rozlišují jelítka na kroupová nebo žemlová

Prejt nebo kaše

Jelítkový prejt se prodává i samostatně a často se používá do tradiční zabijačkové polévky prdelačky, která je rovněž známá jako bouřka. Kromě toho se podává i zapékaný nebo ve formě jakési kaše, na Slovensku se dokonce prejtu říká přímo zabíjačková kaša.

Kromě toho se můžete setkat i s pojmy falešná kaše či žebrácká kaše. Jednou z hlavních ingrediencí této zabijačkové dobroty je vepřová krev, která se získává vykrvením prasete a na zabijačce se míchá již od ranních hodin. 

Tmavou barvu dodají i játra

Právě vepřová krev může být komplikací, pokud byste si chtěli udělat jelitový prejt doma. Občas sice krev bývá k dostání v řeznictvích, pokud byste na ni ale nemohli narazit nebo se vám její použití příčí, řešením je nahradit ji játry – nejlépe vepřovými nebo hovězími. Použít se ovšem dají i kuřecí.

Recept na tento nepravý prejt jsme objevili na facebookovém profilu Recepty od starkej, která uvádí, že pochází z publikace Odborný kuchyňský kalendář. Tu v roce 1946 vydalo nakladatelství Hejda & Zbroj a obsahuje kuchařské recepty (polévka a hlavní jídlo popř. večeře nebo koláč) na každý den v roce 1946.

Jak na nepravý prejt

Příprava tohoto nepravého prejtu je velmi jednoduchá a není nutné na něj předem vařit maso jako na zabijačce. Stačí si jen předvařit kroupy a vše pak zapéct nebo osmahnout na pánvi. Pokud použijete to správné koření, nepoznáte rozdíl o klasického prejtu.

Tento nepravý prejt pak můžete podávat třeba s chlebem, vařenými bramborami nebo jako pravý prejt s lepenicí (šťouchanými bramborami s kysaným zelím). A jak jej tedy uděláte?

Budete potřebovat: 280 g trhaných krupek (malé krupky velikosti perlička nebo lámanka), 2 housky, 200 g hovězích nebo vepřových jater, 1 lžíci oleje, sůl, pepř, kmín, majoránku, muškátový oříšek, případně česnek podle chuti a tuk na vymazání formy. 

  1. Krupky uvařte podle návodu na obalu doměkka. Housky natrhejte a namočte do vody nebo do vývaru. Když nasáknou tekutinu a změknou, dobře je vymačkejte. 
  2. Játra naškrabejte nebo rozmixujte a v misce je pak utřete s vymačkanou houskou. Přidejte olej, sůl, koření a případně prolisovaný česnek. Opět promíchejte a smíchejte s uvařenými kroupami. 
  3. Směs pak vložte do pekáčku vymazaného tukem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dozlatova a dokud prejt na povrchu nezpevní. Trvá to asi 20 minut.  Pak vyjměte, nechte trochu vychladnout a nakrájejte na kousky. Pro lepší chuť můžete prejt posypat navíc škvarky. 

Náš tip: Doma snadno připravíte i další zabijačkovou specialitu, a sice guláš, podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku