Sedm nápadů, jak si zamilovat kapustu: Vyzkoušejte křupavé chipsy, použijte ji místo lasagní nebo připravte výborné pesto
20. 2. 2025 Vaření
Nemáte moc v lásce kapustu? Zdá se vám bez chuti? Přitom při troše fantazie z ní můžete připravit skutečné lahůdky. Určitě budete překvapeni, jaká vynikající jídla z kapusty lze servírovat.
Kapusta na talíři
Kapusta nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ale je to velká škoda. Je totiž bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty a při správné úpravě se může stát skutečnou lahůdkou. Pokud jste její chuť nikdy neocenili, zkuste ji zařadit do jídelníčku jinak. Máme pro vás sedm nápadů, jak si kapustu zamilovat.
Jaké jsou druhy kapusty
Než se pustíme do tipů, pojďme si představit čtyři nejčastější druhy kapusty:
-
Hlávková kapusta má pevné, kulaté hlávky s kadeřavými listy. Je vhodná do polévek, dušených pokrmů i jako příloha.
-
Kadeřávek (kapusta kadeřavá, kale) má jemné, kadeřavé listy a je velmi výživný. Často se používá do smoothie, salátů nebo jako pečené chipsy.
-
Růžičková kapusta. Poznáme ji podle malých zelených hlaviček, které při správné úpravě mají vynikající jemně oříškovou chuť. Skvělé jsou restované, pečené nebo vařené.
-
Černá kapusta je u nás méně známá, ale typická pro toskánskou kuchyni. Je podobná kadeřavé kapustě (listy rostou na vysokém stonku volně v růžici), ale je jemnější a není tolik tuhá. Dlouhé tmavé listy mají výraznou, lehce pikantní chuť a připravují se podobně jako mangold, ale déle je musíme tepelně upravovat.
Mohlo by vás zajímat
1. Restovaná do křupava
Nejlepší je zapomenout na našedlou rozvařenou kapustu, která mnohé odrazuje. Místo toho ji nakrájíme na tenké proužky, osmahneme na olivovém oleji s česnekem a trochou soli, dokud nezezlátne a nezíská křupavou strukturu. Takto upravená kapusta je skvělým doplňkem k masu, jako příloha nebo do salátů.
Náš tip: Připravte si kapustičky s česnekem a se zázvorem.
2. Pečené kapustové chipsy
Pokud milujeme bramborové chipsy, ale chceme zdravější variantu, můžeme vyzkoušet ty kapustové. Kapustové listy kadeřávku nakrájejte na větší kousky, promíchejte je s řepkovým nebo slunečnicovým olejem, solí a oblíbeným kořením. Vyzkoušet můžete ochucení se sušeným česnekem, jindy zase s kari kořením, ale skvěle chutnají i jen se solí. Připravené listy pečte na pekáči v troubě na 180 °C asi 10-15 minut.
Výsledkem jsou křupavé a výborné kousky ideální na uzobávání.
3. Jako náhrada za těstoviny
Chceme-li lehčí alternativu k těstovinám, kapusta rozhodně stojí za vyzkoušení. Kapustové listy poslouží jako zdravější verze lasagní nebo jako obal na různé náplně, podobně jako tortilly. Zabalíme do nich například zeleninu, hummus, kuřecí maso nebo sýr – a je hotový rychlý a zdravý oběd. Listy předem oblanšírujte, tedy narychlo upravte ponořením v horké vodě a prudce je zchlaďte, pak do nich můžete zabalit třeba cizrnovo-rajčatový hummus.
Náš tip: Připravte si třeba kapustové závitky plné zeleniny.
4. Fermentovaná kapusta pro zdraví
Fermentace nejen prodlužuje životnost potravin, ale také podporuje zdraví střev. Kvašená kapusta (kimchi nebo kysané zelí) je plná probiotik, které pomáhají trávení a posilují imunitu. Můžete ji jíst samotnou, přidat do sendvičů, salátů nebo jako přílohu.
Náš tip: Připravte si fermentovanou kapustu.
5. Kapusta v polévkách
Kapusta je skvělým doplňkem hustých polévek, které zahřejí v zimním období. Stačí ji nakrájet na kousky a přidat do zeleninových, luštěninových nebo masových polévek. Je plná chuti a dodá pokrmu výživnou hodnotu.
Náš tip: Přichystejte si kapustičkovou polévku s masovými knedlíčky.
Pro svou typickou chuť nemá zrovna nejlepší pověst, ale růžičková kapusta je z hlediska zdraví perfektní surovinou. Daří se jí i v zimě, proto je nejdostupnější v lednu a únoru. Kapusta obsahuje…

6. Grilovaná kapusta
Grilování dodá kapustě zajímavou chuť a karamelizovanou strukturu. Rozpulte kapustu, potřete olivovým olejem, posypte solí a pepřem a grilujte dozlatova. Poslouží jako skvělá příloha k masu nebo do salátů.
7. Kapusta jako pesto
Hledáte originální variaci pesta? Vyzkoušejte to kapustové. Stačí zeleninu rozmixovat s olivovým olejem, ořechy, česnekem a parmazánem. Je možné se inspirovat receptem na bazalkové pesto. Kapustové pesto je ideální například na těstoviny nebo do sendvičů.
Náš tip: Připravte si kapustové karbanátky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových,… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Zavařené okurky, salátová zálivka, koprovka,… Číst více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Využití sezamu v kuchyni Semínka použijeme buď přímo (bez tepelné úpravy) či opražená nebo předem namočená. Opražený sezam po vychladnutí snadno… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že… Číst více
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat… Číst více
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Olej je něco jako součást povinné výbavy v… Číst více
Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a… Číst více
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Síla přírody pro naše zdraví Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více