Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust se blíží pomalu ke konci, pokud jste ještě neudělali koblihy, je na to ten nejvyšší čas. A podle koho jiného je připravit než podle receptu cukráře Josefa Maršálka, jehož koblihy jsou vyhlášené. A protože jsme je sami vyzkoušeli, můžeme to jen potvrdit.

Tradiční pečivo v čase zabijaček

Jsou nadýchané, osmažené dozlatova, plné lahodné marmelády, povidel nebo krému, a když jsou čerstvé, voní tak, že jim málokdo odolá. Málokteré pečivo má u nás takovou tradici jako koblihy. Za starých časů se dělávaly hlavně v zimě, v dobách zabijaček, když byl dostatek sádla na smažení, a staly se tak tradičním pečivem během masopustu. Posléze se zabydlely i ve vitrínách kaváren a cukráren. 

Domácí koblihy jsou nejlepší

Koblihy si většina lidí kupuje, není ale ani nijak složité si je udělat doma. Hlavně ty z obchodu se těm domácím málokdy vyrovnají. A udělat je mohou i ti, kteří nemají zkušenost s kynutým těstem, neboť existuje i spousta zjednodušených receptů na koblihy třeba z tvarohového těsta, do nichž se droždí nepřidává.

Chcete-li si ale vychutnat ty pravé, klasické koblihy, bez kynutého těsta se neobejdete. Nemusíte se ho ale obávat, pokud budete mít ten správný recept (a to ten od Josefa Maršálka je) a budete se řídit pár pravidly od slavného cukráře, můžete si být jisti, že se vám koblihy povedou. 

Jak udělat ty nejlepší nadýchané koblihy?

Jak jsme psali v našem starším článku, při přípravě koblih je nejdůležitější hlavně dobře vypracovat těsto a pak je nechat důkladně vykynout.

  • Podle Josefa Maršálka je třeba s těstem pracovat tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na mísu nebo na vařečku. 
  • Těsto by pak mělo na kynout do dvojnásobného objemu. „Lépe se vám s ním pak bude pracovat. Správně nakynuté těsto poznáte tak, že když do něj zatlačíte prstem, bude pružit a vzniklá jamka či dolík se zpátky zacelí,“ radí Josef Maršálek.
  • Říká se, že dokonalé koblihy by měly mít po obvodu kroužek. Ten vzniká při smažení díky tomu, že koblihy nejprve nabydou z jedné strany a po otočení i z té druhé. Kroužek tak ukazuje, že bylo těsto dobře zaděláno a dobře vykynulo.
  • Koblihy je navíc třeba smažit na pánvi jen po pár kusech, aby měly kolem sebe dostatek prostoru. Jen tak pořádně zvětší objem a vytvoří se kroužek. 
  • Krásné zlatavé barvy dosáhnete rozpálením oleje na správnou teplotu, což je podle populárního cukráře 165 až 175 °C. „Pokud smažíte při nižší teplotě, koblihy nasáknou olejem a jsou těžké a mastné. Pokud při vyšší, rychle ztmavnou, prostředky ale zůstávají syrové,“ upozorňuje Maršálek

Koblihy podle Josefa Maršálka

Pouštíte-li se do smažení koblih poprvé, možná z nich máte obavy, podle receptu Josefa Maršálka to ale jistě zvládnete. Nás recept rozhodně nadchnul. Příprava je poměrně jednoduchá a zvládne je i začátečník.

Doporučujeme ale těsto připravit raději v robotu. Při skládání vytvarovaných koblížků na vál nezapomeňte mezi nimi udělat dost velké rozestupy, aby se při kynutí neslepily. Při smažení koblih vám práci ulehčí kuchyňský teploměr.

Koblihy jsou krásné a moc chutné a určitě je podle tohoto receptu budeme připravovat i nadále. A jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 530 g hladké mouky, 180 g hrubé mouky, 4 vejce, 80 g cukru krupice, 20 g rumu, 120 g změklého másla, 300 g mléka, 40 g droždí, 6 g soli, 1 l oleje na smažení (ideálně řepkového), 50 g moučkového cukru na posypání, 400 g džemu na plnění (nebo povidel). 

  1. Mléko a hrubou mouku smíchejte s droždím a nechte 30 minut přikryté vykynout. Po vykynutí přidejte ostatní ingredience a vypracujte nelepivé těsto. Opět je nechte 30 minut lehce nakynout a poté jej rozdělte na bochánky po 50 g a dobře zakoulejte. Na pomoučené ploše je nechte přikryté čistou utěrkou nakynout do trojnásobného objemu.
  2. V hrnci rozehřejte řepkový olej sahající do výšky asi 4 cm na teplotu 170 °C a nakynuté koblihy do něj opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů. Z každé strany smažte asi 2 minuty dozlatova. Opatrně je poté vyjměte na plech vyložený papírovými ubrousky a nechte okapat a vychladnout.
  3. Po vychladnutí do každé koblihy udělejte z boku ostrým nožem díru a koblihy naplňte džemem či povidly pomocí cukrářského sáčku. Naplněné koblihy pocukrujte a podávejte.

Recepty k tomuto článku