Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy má rád snad každý. Ty domácí navíc chutnají daleko líp, než ty kupované.
Zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Koblihy lákají svou jednoduchostí, ale zároveň možností experimentovat. Můžeme je udělat přesně podle svých chutí, měnit náplně, polevy, zdobení a dokonce i typ těsta. Pokaždé ovšem dojdeme k chutnému výsledku, který je populární v mnoha českých rodinách.

Tradiční pochoutka

Tradice koblih sahá opravdu hluboko. Už v dávných dobách se lidé snažili vytvořit sladké smažené těsto, které by uspokojilo jejich chutě. V Evropě jsou koblihy spojovány především s masopustním obdobím, kdy smažily a stále smaží jako pochoutka, která dodá energii před začátkem půstu. V české tradici jsou typické právě pro masopust, ale kouzlo koblih se rozhodně neomezuje jen na tento svátek.

Náplně, které nikdy nezklamou

Jednou z nejlepších věcí na koblihách je jejich různorodost. Klasika, která nikdy nezestárne, je kobliha plněná domácí marmeládou nebo džemem, třeba švestkovým či meruňkovým. Ale tím to rozhodně nekončí. Milovníci čokolády si přijdou na své s koblihami plněnými lahodným čokoládovým krémem, sáhnout se dá i po slaném karamelu. A co třeba nadýchaný vanilkový pudink nebo mascarpone smíchané s ovocem? Fantazii se meze nekladou.

Smažit nebo péct?

Tradičně se koblihy smaží v oleji, což jim dodává charakteristickou zlatavou kůrku. Smažení je samozřejmě klasika, ale v poslední době se do obliby dostává i pečení koblih v troubě. Tyto koblihy jsou lehčí, méně tučné a mnozí je považují za moderní a zdravější alternativu. Někteří nadšenci dokonce sáhnou po variantě z horkovzdušné fritézy, kdy téměř odbourají tuk.

Těsto jako základ úspěchu

Klasické koblihy se připravují z kynutého těsta, které je díky droždí krásně nadýchané. Alternativou může být těsto bez kynutí, například s práškem do pečiva, s jehož přípravou ušetříte čas šetří čas. Pro bezlepkovou verzi lze použít směsi z rýžové či mandlové mouky. Zajímavé jsou i koblihy z tvarohového těsta, které jsou hutnější, ale stále neuvěřitelně chutné.

Že však není třeba se bát klasického kynutého těsta ukázala na svém tiktokovém profilu uživatelka lucasramkova, která do koblih připravila i vynikající vanilkový krém..

@lucasramkova Luxusní koblihy s vanilkovým krémem 🔝💛🤤 #luucakes#fyp#fypシ#fy#foryou#foryoupage#viral#trend#yummy#koblihy#doughnuts#vanilla#recipe#recept#baking#czech#foodporn ♬ původní zvuk - LuuCakes

Koblihy s vanilkovým krémem

Na přípravu 16-18 luxusních koblih budete potřebovat: 250 ml a 250 ml mléka, vanilkový lusk, 3 a 2 žloutky, 2 vejce, 65 g a 40 g a 30 g cukru krupice, 40 a 375 g hladké mouky, 75 g polohrubé mouky, 3/4 kostky droždí (cca 32 g), rum, 100 g másla, vanilkový cukr, 100 g smetany ke šlehání 33% a sůl.

Jak na to?

  1. Mléko nalijte do mísy, kterou budete moci dát na plotnu, a přidejte vnitřek vanilkového lusku.
  2. Ve druhé misce smíchejte metlou cukr a žloutky, přidejte 40 g hladké mouky a opět promíchejte.
  3. Misku s mlékem dejte na rozehřátou plotnu a mléko zahřejte pod bod varu. Poté mléko smíchejte s žloutky a cukrem a vraťte zpět na puštěnou plotnu. Míchejte, než směs zhoustne. Výslednou hmotu přikryjte potravinářskou fólií a po vychladnutí dejte na dvě hodiny do lednice.
  4. Do čisté mísy prosejte 375 g hladké mouky a 75 g polohrubé mouky. Vytvořte důlek a do něj nalijte 250 ml vlažného mléka, přidejte 40 g cukru krupice a droždí. Mléko s cukrem a droždím zamíchejte a nechte pod utěrkou vzejít kvásek.
  5. Poté přisypte 30 g cukru, přidejte 2 žloutky, 2 celá vejce, špetku soli a trochu rumu.
  6. V kuchyňském robotu nechte těsto spojit a poté přidávejte postupně 100 g  změklého másla. Vypracujte hladké těsto a nechte ho pod vlhkou utěrkou kynout 1,5 hodiny.
  7. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, posypte lehce moukou a vypracujte kuličky o váze zhruba 65 g. Nechte je ještě 30 minut dokynout pod utěrkou.
  8. V hrnci si zatím rozpalte olej na 175 stupňů. Koblihy smažte z každé strany zhruba 1,5-2 minuty. Poté je obalte ve vanilkovém cukru.
  9. Do vychladlého krému z lednice zamíchejte 100 g ušlehané smetany a vzniklou směs dejte do cukrářského pytlíku. Krémem naplňte hotové koblihy a můžete podávat.

Náš tip: Podle našeho video receptu si připravíte pravé masopustní koblihy.

Témata

Recepty k tomuto článku