Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí Big Mac vám bude chutnat ještě víc, než ten z fastfoodu.
Zdroj: pixabay, food_library

Big Mac je synonymem pro rychlé občerstvení, které si získalo miliony fanoušků po celém světě. Tento ikonický burger společnosti McDonald's se stal jedním z nejznámějších a nejprodávanějších produktů tohoto světového řetězce. Jak vlastně vznikl, co skrývá jeho tajemná omáčka a proč je tak populární? A hlavně, jak si ho udělat doma?

Jak to všechno začalo

Píše se rok 1967 a v americkém městě Uniontown ve státě Pensylvánie se do podnikání pouští válečný veterán Jim Delligatti, který však nebyl v oboru rychlého občerstvení žádným nováčkem, po druhé světové válce totiž pracoval v několika kalifornských drive-in restauracích. Tento muž měl nápad vytvořit burger, který by byl větší a sytější než cokoli, co bylo v tehdejší nabídce dostupné.

Majitel franšízy McDonald's stále vymýšlel nějaké novinky, a tak jednou přišel s chytrým plánem, jak si udržet zákazníky a přilákat další. Jeho tradičními hosty byli dělníci z nedalekých oceláren, kterým však po náročné směně prý nestačily menší hamburgery, které Delligatti nabízel. Podnikatel se proto inspiroval obrovskými sendviči, které se prodávaly v okolních restauracích, a přišel s nápadem na „dvoupatrový“ burger. A tak se zrodil Big Mac. O rok později, v roce 1968, byl nový burger zařazen do celostátní nabídky McDonald's ve Spojených státech. 

Tajemství omáčky

Jednou z věcí, která dělá Big Mac tak jedinečným, je samozřejmě jeho omáčka. Dlouhá léta ji obklopovalo tajemství, což jen přispívalo k její popularitě. Dnes už víme, že základem omáčky jsou údajně majonéza, hořčice, sladkokyselý nálev, ocet, papriková směs a trocha cukru. Přesto zůstává její přesná receptura pečlivě střeženým tajemstvím McDonald's.

Proč je tak populární

Big Mac není podle jeho fanoušků jenom burger, jde prý o kulturní fenomén. Jedním z důvodů jeho popularity je „celosvětovost“. Ať už si ho objednáte v New Yorku, Tokiu nebo v Praze, vždy byste měli získat stejnou chuť a kvalitu. 

Slavný burger se dokonce stal měřítkem ekonomiky. „Big Mac Index“, který byl poprvé vytvořen magazínem The Economist v roce 1986, porovnává ceny Big Macu v různých zemích a používá ho jako způsob, jak analyzovat kupní sílu a směnné kurzy měn. 

Domácí Big Mac

Návštěvy fastfoodových řetězců se staly běžnou součástí našich životů. Proč si ale nezkusit připravit třeba právě Big Mac doma, a to z masa, které si sami umeleme, a hlavně s porcí omáčky, kterou bychom v McDonald's nikdy nedostali. Jak ve svém instagramovém videu ukázal uživatel meatdad1, její příprava nemusí být takovým tajemstvím, jak si nadnárodní společnost myslí.

Big Mac

Na přípravu legendárního burgeru budete potřebovat: 500 g libového předního hovězího masa (můžete použít mleté maso se zhruba 20 % tuku), 100 g tučných odřezků z hovězího masa, ledový salát, cibuli, sladkokyselé okurky a plátkový sýr. Na omáčku: 1 hrnek majonézy, 1/4 hrnku najemno nakrájených okurek, 2 lžíce düsseldorfské hořčice (můžete použít dijonskou), 1 lžičku bílého vinného octa, 1/4 lžičky mleté papriky, 1 lžičku sušené cibule, 1 lžičku sušeného česneku a 1/8 lžičky bílého pepře.

Jak na to?

  1. Hovězí maso nakrájejte na kostky a společně s tukem rozemelte.
  2. Z mletého masa vytvořte kuličky, které osolte a opepřete. Poté je rozmáčkněte do tvaru burgeru.
  3. Na plotně rozpalte pánev, na kterou však nedávejte tuk. Na suché pánvi nechte maso osmažit. Poté ho nechte chvíli odpočinout.
  4. Mezitím si připravte omáčku. Všechny ingredience dejte do misky a řádně promíchejte metlou.
  5. Ledový salát nakrájejte na proužky, cibuli velmi najemno, okurky na kolečka.
  6. Hamburgerové bulky rozkrojte napůl a dejte je lehce opéct na pánvi, kde jste připravovali burgery.
  7. Opečené housky potřete omáčkou, přidejte salát, cibuli, kolečka sladkokyselé okurky, maso, plátek sýra, další část housky, omáčku, salát, cibuli, okurky, maso, plátek sýra a vršek housky. Můžete podávat.

Náš tip: Podle našeho video receptu můžete připravit domácí vepřový burger.

Zdroj informací:

Recepty k tomuto článku