Domácí Big Mac i s tajemnou omáčkou máte připravený za chvilku: Chutná lépe než ve fastfoodu a přípravu zvládne každý
19. 2. 2025 Vaření
Big Mac je synonymem pro rychlé občerstvení, které si získalo miliony fanoušků po celém světě. Tento ikonický burger společnosti McDonald's se stal jedním z nejznámějších a nejprodávanějších produktů tohoto světového řetězce. Jak vlastně vznikl, co skrývá jeho tajemná omáčka a proč je tak populární? A hlavně, jak si ho udělat doma?
Jak to všechno začalo
Píše se rok 1967 a v americkém městě Uniontown ve státě Pensylvánie se do podnikání pouští válečný veterán Jim Delligatti, který však nebyl v oboru rychlého občerstvení žádným nováčkem, po druhé světové válce totiž pracoval v několika kalifornských drive-in restauracích. Tento muž měl nápad vytvořit burger, který by byl větší a sytější než cokoli, co bylo v tehdejší nabídce dostupné.
Majitel franšízy McDonald's stále vymýšlel nějaké novinky, a tak jednou přišel s chytrým plánem, jak si udržet zákazníky a přilákat další. Jeho tradičními hosty byli dělníci z nedalekých oceláren, kterým však po náročné směně prý nestačily menší hamburgery, které Delligatti nabízel. Podnikatel se proto inspiroval obrovskými sendviči, které se prodávaly v okolních restauracích, a přišel s nápadem na „dvoupatrový“ burger. A tak se zrodil Big Mac. O rok později, v roce 1968, byl nový burger zařazen do celostátní nabídky McDonald's ve Spojených státech.
Mohlo by vás zajímat
Tajemství omáčky
Jednou z věcí, která dělá Big Mac tak jedinečným, je samozřejmě jeho omáčka. Dlouhá léta ji obklopovalo tajemství, což jen přispívalo k její popularitě. Dnes už víme, že základem omáčky jsou údajně majonéza, hořčice, sladkokyselý nálev, ocet, papriková směs a trocha cukru. Přesto zůstává její přesná receptura pečlivě střeženým tajemstvím McDonald's.
Proč je tak populární
Big Mac není podle jeho fanoušků jenom burger, jde prý o kulturní fenomén. Jedním z důvodů jeho popularity je „celosvětovost“. Ať už si ho objednáte v New Yorku, Tokiu nebo v Praze, vždy byste měli získat stejnou chuť a kvalitu.
Slavný burger se dokonce stal měřítkem ekonomiky. „Big Mac Index“, který byl poprvé vytvořen magazínem The Economist v roce 1986, porovnává ceny Big Macu v různých zemích a používá ho jako způsob, jak analyzovat kupní sílu a směnné kurzy měn.
Domácí Big Mac
Návštěvy fastfoodových řetězců se staly běžnou součástí našich životů. Proč si ale nezkusit připravit třeba právě Big Mac doma, a to z masa, které si sami umeleme, a hlavně s porcí omáčky, kterou bychom v McDonald's nikdy nedostali. Jak ve svém instagramovém videu ukázal uživatel meatdad1, její příprava nemusí být takovým tajemstvím, jak si nadnárodní společnost myslí.
Big Mac
Na přípravu legendárního burgeru budete potřebovat: 500 g libového předního hovězího masa (můžete použít mleté maso se zhruba 20 % tuku), 100 g tučných odřezků z hovězího masa, ledový salát, cibuli, sladkokyselé okurky a plátkový sýr. Na omáčku: 1 hrnek majonézy, 1/4 hrnku najemno nakrájených okurek, 2 lžíce düsseldorfské hořčice (můžete použít dijonskou), 1 lžičku bílého vinného octa, 1/4 lžičky mleté papriky, 1 lžičku sušené cibule, 1 lžičku sušeného česneku a 1/8 lžičky bílého pepře.
Jak na to?
- Hovězí maso nakrájejte na kostky a společně s tukem rozemelte.
- Z mletého masa vytvořte kuličky, které osolte a opepřete. Poté je rozmáčkněte do tvaru burgeru.
- Na plotně rozpalte pánev, na kterou však nedávejte tuk. Na suché pánvi nechte maso osmažit. Poté ho nechte chvíli odpočinout.
- Mezitím si připravte omáčku. Všechny ingredience dejte do misky a řádně promíchejte metlou.
- Ledový salát nakrájejte na proužky, cibuli velmi najemno, okurky na kolečka.
- Hamburgerové bulky rozkrojte napůl a dejte je lehce opéct na pánvi, kde jste připravovali burgery.
- Opečené housky potřete omáčkou, přidejte salát, cibuli, kolečka sladkokyselé okurky, maso, plátek sýra, další část housky, omáčku, salát, cibuli, okurky, maso, plátek sýra a vršek housky. Můžete podávat.
Náš tip: Podle našeho video receptu můžete připravit domácí vepřový burger.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více