Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda jako od maminky: K dokonalé chuti nesmí chybět dostatek voňavých hub, hustá smetana a výrazný kopr
Zdroj: Toprecepty, Moanka

Kulajda, jak ji dělala maminka, byla pokaždé připravována s porcí lásky. Ať už přichystáme jakoukoliv variantu, neměla by tato ingredience chybět. A co dalšího do ní patří, aby byla vynikající?

Co je kulajda

Kulajda je polévka, která v sobě ukrývá kousek domova. Její smetanová hebkost, vůně kopru a jedinečná chuť kyselosti, sladkosti a jemné kořeněnosti z ní dělají jednu z nejoblíbenějších tradičních českých polévek. Každý, kdo si ji pamatuje z dětství, ví, že chuť kulajdy dokáže přenést člověka zpět do kuchyně jeho maminky či babičky, kde se nad hrncem vznášela příjemná vůně hříbků a čerstvých bylinek.

Kulajda je tradiční česká polévka, jejíž kořeny sahají do jižních Čech. Jde o jídlo, které se připravuje po generace a dodnes těší velké oblibě.

Co se dává do kulajdy

Každá rodina má svůj vlastní recept, ale existují určité základní suroviny, bez kterých by to prostě nebyla pravá kulajda. Klíčovou roli hrají:

  • Brambory jsou základem polévky a dodávají jí hutnost.

  • Houby tradičně využíváme lesní, ideálně sušené, které dodají polévce nezaměnitelnou vůni. Sušené houby je třeba předem namočit. Pokud pospícháme, dáme je do teplé vody, a to alespoň na půl hodiny.

  • Kulajda musí být krémová, proto do ní patří smetana.

  • Kopr dodává polévce svěžest a charakteristickou chuť.

  • Ocet a cukr vytvářejí typickou sladkokyselou chuť kulajdy.

  • Vejce vkládáme do polévky uvařené natvrdo, zastřené, ale také ho můžeme v polévce rozmíchat.

Každá maminka měla svůj způsob přípravy, ale jedno bylo společné – láska a péče, s kterou ji vařila. Některé přidávaly máslo pro jemnější chuť, jiné smetanu zakysanou, aby byla polévka výraznější. Někde se houby předem restovaly na cibulce, jinde se vařily rovnou s bramborami. Vejce mohla být zastřená (ztracená) nebo rozkvedlaná – každá domácnost měla svůj rituál.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit kulajdu

Na tři litry polévky potřebujete: 5 středních brambor, 1 větší cibuli, 200 g sladké smetany (31% - 33%), 100 g zakysané smetany, velkou porci čerstvých hub (nebo zamražených, sušených), 2-3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3 vejce, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 1 lžíci sušené papriky, vývar (nebo voda), ocet (nemusí být), kopr a libeček.

Jak na to? Do hrnce nalijte vývar nebo vodu a přidejte očištěné brambory nakrájené na kostičky, houby, koření bez papriky, polovinu kopru a vařte, až brambory změknou.

Mezitím uvařte vajíčka natvrdo a obě smetany rozmíchejte s moukou a paprikou.

Připravené smetany vlijte do polévky, míchejte. Přidejte ještě libeček, vajíčka nakrájená na plátky nebo kousky, dosolte a můžete dochutit octem. Vařte ještě alespoň 15 minut, aby polévka pěkně zhoustla. Nakonec dejte zbytek kopru, aby polévka pěkně voněla.

Náš tip: Připravte si jihočeskou kulajdu podle následujícího video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku