Valašská kyselica podle Kuby z MasterChefa: Voní uzeným masem, špekem i kmínem. Přípravu zvládne i amatér
22. 2. 2025 Vaření
Když se venku ochladí, je čas sáhnout po receptu, který umí nejen zahřát, ale i nasytit a potěšit naše chutě. Kyselica, tradiční polévka pocházející z Valašska, je právě tím pravým pokrmem pro sychravé dny. Její bohatá chuť a vůně z ní dělají poklad české kuchyně. Pojďme se podívat, jak tuhle skvělou polévku připravuje finalista MasterChef Česko 2023 Jakub Menšík.
Jaké suroviny vybírat
Základem dobré kyselice je kvalitní kysané zelí. Ideálně sáhněte po domácím nebo zakoupeném od menších výrobců, kteří dbají na tradiční kvašení bez přidaných konzervantů. Zelí by mělo být příjemně kyselé, ale ne příliš drsné na chuť. Nezapomeňte ho před vařením překrojit, aby se lépe míchalo do polévky.
Pokud jde o klobásu, sáhněte po voňavé uzené variantě, která dodá polévce i trochu pikantnosti. Hodí se valašská klobása nebo jiná tradiční česká uzenina, která není příliš mastná. Pokud máte raději vegetariánskou verzi, můžete maso klidně vynechat – chuť polévky zůstane bohatá i díky zelí, bramborám a koření.
Mohlo by vás zajímat
Zdravější verze
I když je kyselica sytá a tradičně připravovaná spíše z poctivých surovin, můžete ji přizpůsobit, aby působila zdravějším dojmem. Místo smetany použijte jogurt nebo ovesnou alternativu. Klasickou klobásu lze nahradit uzeným tofu nebo tempehem, což polévce dodá podobnou uzenou chuť. Také můžete ubrat množství mouky používané na zahuštění nebo ji úplně vynechat – brambory se při delším vaření přirozeně rozvaří a polévku zahustí samy.
Pečivo ano, nebo ne?
Kyselica je natolik sytá, že často žádnou přílohu nepotřebuje. Pokud však patříte mezi milovníky pečiva, k polévce se výborně hodí krajíc čerstvého chleba (ideálně kváskového), který můžete lehce opéct, aby získal křupavou kůrku. Na Valašsku se někdy podává s chlebem přímo namočeným do polévky, což zvlášť v chladných dnech působí jako dokonalý pokrm pro zahřátí těla i duše.
Na co si dát pozor
Při vaření kyselice je několik drobností, na které je dobré pamatovat. Zelí přidávejte až v pozdější fázi vaření, aby zůstalo příjemně křupavé a neztratilo příliš mnoho vitaminů. Klobásu nebo uzené maso doporučujeme nejdřív lehce orestovat na másle či sádle, zvýrazní se tak jejich chuť.
Opatrně také s dochucováním. Kysané zelí je samo o sobě výrazné a slané, takže polévku solit až na závěr. Pokud chcete, aby měla jemnější konzistenci, můžete část brambor rozmixovat, což ji přirozeně zahustí.
Pokud si chcete připravit poctivou kyselicu, plnou „nezdravých“ ingrediencí, můžete se nechat inspirovat receptem Jakuba Menšíka. Finalista soutěže MasterChef Česko 2023 na svém instagramovém účtu předvedl, jak má populární polévku rád on.
Valašská kyselica
Na přípravu pořádné kyselice podle Jakuba budete potřebovat: 100 g špeku, 100 g slaniny, 100 g uzeného masa, 100 g klobásky, 2 brambory, 80 g másla, 1 šalotku, 500 g kysaného zelí , 700 ml hovězího vývaru , 300 ml šťávy z kysaného zelí , 500 ml smetany, lžičku kmínu, 3 bobkové listy, 12 kuliček nového koření, 2 lžíce cukru, sůl a pepř.
Jak na to?
- V hrnci nechte povolit na kostičky nakrájený špek a přidejte máslo. Když se rozpustí, přisypte na kostičky nakrájené brambory. Promíchejte.
- Když jsou brambory osmažené dozlatova, přidejte najemno nakrájenou šalotku a znovu zamíchejte.
- Po chvilce přidejte na kostičku nakrájenou slaninu, uzené maso a klobásu. Vše pečlivě promíchejte a nechte pořádně zarestovat.
- Poté přidejte prolisovaný česnek, kmín, bobkový list, nové koření a také kysané zelí.
- Zalijte vývarem a šťávou z kysaného zelí a vše smíchejte. Nechte alespoň 20 minut redukovat.
- Nakonec přidejte smetanu, cukr, osolte a opepřete. Smetanu nechte „probublat“ a mezitím z polévky odstraňte nové koření a bobkový list.
- Podávejte s na kostičky nakrájenými opečenými bramborami a slaninou, které použijete jako krutony.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit i valašskou kyselicu ze Vsetína.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více