Krátce podušená kapusta překvapí jemnou chutí a křupavostí. Stačí zvolit vhodné koření a dusit ji tu správnou dobu
24. 2. 2025 Vaření
Dušená kapusta nemusí být vůbec nudná zelenina. Může být vynikající přílohou, pokud ji správně upravíte. Jak na to a čím ji ochutit, aby výsledkem nebyla šedá hmota, ale křupavoučká dobrota?
Dušená kapusta
Kapusta je jednou z tradičních druhů zeleniny, která se v české kuchyni objevuje po staletí. Její příprava má mnoho podob – lze ji vařit, smažit, přidávat do polévek, zapékat nebo dusit. Právě ta dušená patří mezi velmi časté úpravy, je jednoduchá na přípravu, dá se skvěle kombinovat s různými chutěmi, ale ne každý ji má rád. Důvodem je ale špatná příprava.
Mnoho lidí si kapustu spojuje hlavně s klasickou přílohou k vepřovému masu a bramborám, ale dá se připravit i v odlehčené verzi jako součást vegetariánských nebo moderních fitness jídel. Přestože má kapusta poměrně neutrální chuť, správné dochucení ji dokáže proměnit v lahodný pokrm, který si oblíbí i ti, kteří na ni dříve pohlíželi s nedůvěrou.
Pro dušení se nejčastěji používá hlávková kapusta, která má pevné listy a jemně nasládlou chuť. Vybíráme zralé, ale pevné hlávky s tmavě zelenými listy – mladá kapusta bývá jemnější, zatímco starší má intenzivnější chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit dušenou kapustu
Kapusta má sama o sobě poměrně neutrální chuť, takže ji lze snadno dochutit různými způsoby. Ať už je to tradičně s kmínem, solí a pepřem, případně cibulí a česnekem, variantou je ale také sladká chuť. To provedeme tak, že ke kapustě přidáme zkaramelizovanou cibulku nebo jablka.
Kapustu můžeme také dusit na slanině.
Jak dlouho se kapusta dusí
Klasickou hlávkovou kapustu dusíme 15 až 25 minut, dokud nezměkne. Kapustu přidáváme na základ z cibulky osmažené na másle či sádle. Pokud chceme zachovat co nejvíce živin, stačí ji podusit jen krátce a nechat lehce křupavou.
Pro svou typickou chuť nemá zrovna nejlepší pověst, ale růžičková kapusta je z hlediska zdraví perfektní surovinou. Daří se jí i v zimě, proto je nejdostupnější v lednu a únoru. Kapusta obsahuje…

Jak připravit dušenou kapustu
Na jednu dávku dušené kapusty potřebujete: 1-2 cibule, kapustu, sůl, mletý pepř a hladkou mouku. Podle chuti: slaninu nebo párek, případně uzené maso.
Jak na to? Nakrájejte cibuli nadrobno. Kapustu nakrájejte na proužky. Osmahněte nakrájené cibule. Na cibuli vložte na proužky nakrájenou kapustu. Osolte, podlijte trochou vody a duste doměkka. Zahustěte (podle toho, kolik šťávy kapusta pustí) trochou záklechtky z hladké mouky a vody. Provařte minimálně 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Můžete přidat i opečenou uzeninu.
Náš tip: Přichystat si můžete i dušenou mrkev s kapustou a kuřecím masem podle následujícího vide oreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více