Pečená husokachna nadivoko: Šťavnatá a voňavá pečínka potřebuje dobře ochutit, odležet v chladu a péct při nižší teplotě
24. 2. 2025 Vaření
Spojuje to nejlepší z husy a kachny. Pečená husokachna nadivoko je vynikající jídlo, které se báječně hodí v zimních dnech při rodinných oslavách, ale také jako vydatný nedělní oběd.
Co je husokachna
Husokachna je stále oblíbenějším druhem drůbeže, který si nachází cestu do českých kuchyní. Je známá také jako mulard, je kříženec husy a kachny pižmové. Má maso s výraznější chutí než běžná kachna, ale zároveň méně tučné než husa. Díky tomu se jde o skvělou volbu pro milovníky drůbežího masa s bohatou chutí.
Skvěle se hodí na pečení, protože spojuje to nejlepší z husy a kachny. Má jemné šťavnaté maso a skvělou strukturu. Díky nižšímu obsahu tuku oproti klasické huse je také snazší na přípravu a není tak těžká na trávení.
Husokachna je vynikající volbou pro sváteční tabuli i běžné nedělní obědy. Pokud se o ni správně postaráme při přípravě, odmění nás výbornou chutí a šťavnatým masem.
Mohlo by vás zajímat
Co znamená úprava nadivoko
Pečení nadivoko znamená, že se využívají silnější chutě a vůně, které připomínají tradiční přípravu pokrmů v přírodě, například při loveckých hostinách. Využívá se aromatické koření a přírodní ingredience, které zvýrazní chuť masa a dodají mu specifický divoký nádech. Tato metoda se často používá u zvěřiny a drůbeže a zahrnuje například naložení masa do vína a použití divokého koření.
Co je divoké koření? Jde o směs aromatických bylin a koření. Mezi nejčastější ingredience patří jalovec, bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn, pepř, hřebíček a kmín. Tato kombinace dodává masu specifickou vůni a zvýrazňuje jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě
-
Maso by mělo být pevné a bez známek osychání. I když husokachna není tak tučná jako husa, stále obsahuje vyšší podíl tuku, zejména v oblasti kůže. Přebytečný tuk je dobré odstranit, ale ne úplně, protože pomáhá masu zůstat šťavnaté a je nositelem chuti.
-
Pro úpravu nadivoko je ideální použít směs divokého koření a maso můžeme naložit do červeného vína, což mu dodá hloubku chuti. Využít můžeme i černé pivo.
-
Husokachna potřebuje delší pečení při nižší teplotě (kolem 140–160 °C), aby zůstala křehká a šťavnatá. Nejprve ji můžeme opéct při vyšší teplotě (220 °C), aby se zatáhla kůže, a poté péct pomalu podlitou vývarem, vínem či pivem.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Jak na pečenou husokachnu nadivoko
Na čtyři porce potřebujete: 1 husokachnu, 1 cibuli, 3 stonky řapíkatého celeru, 1/4 celeru, sůl, kmín, 4 bobkové listy, jalovec, nové koření, celý pepř, 200 ml černého piva a 2 jablka.
Jak na to? Přípravu je vhodné začít večer předem. Husokachnu omyjte, osušte. V hmoždíři nadrťte jalovec, nové koření a celý pepř. Drůbež osolte, okmínujte z obou stran i dutinu břišní. Nakonec ji z obou stran posypte rozdrceným divokým kořením. Dejte ji do chladu a nechte celou noc odpočívat.
Jednu velkou oloupanou cibuli, čtvrtku z menšího celeru, řapíkatý celer a jablka, to vše nakrájené na malé kousky, vložte do dutiny břišní. Přidejte bobkové listy a drůbež přendejte do pekáče. Podlijte pivem, přiklopte víkem a dejte do vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte zhruba 30 minut. Pak troubu stáhněte na 160 °C a za občasného polévání výpekem pečte 3 hodiny. Ke konci pečení pečte odkryté.
Náš tip: Připravte si husu a kachnu podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více