Náš život s celiakií: Bezlepkové langoše pro Áňu jsou krásně nadýchané a nejvíc jí chutnají s kysanou smetanou
20. 2. 2025 Vaření
Jedno z jídel, které naší dceři Aničce chybělo, když jí zjistili celiakii, byly langoše. Pravda, nejde o nic zdravého a žít se bez nich dá, ale když po nich v létě vždycky na koupalištích tak toužila, rozhodla jsem se, že je zkusím udělat v bezlepkové verzi. A výsledek nás příjemně překvapil.
Nejslavnější maďarská specialita
Langoše jsou jednou z nejznámějších maďarských specialit, která se u nás asi nejvíc proslavila a vlastně i zdomácněla. Dostaly se k nám s turisty, kteří před revolucí jezdívali na dovolenou na Balaton a od místních získali recepty. Možná i to, že je lidé znali od proslulého maďarského „moře“, způsobilo, že se staly typickým rychlým občerstvením i na českých koupalištích.
Mohlo by vás zajímat
Langoše jsou nejlepší domácí
Zřejmě někde na koupališti ochutnala poprvé langoše naše nyní desetiletá dcera Áňa a jako většina dětí i je zamilovala. Tehdy samozřejmě nejvíc tak, jak se podávají nejčastěji u nás – s kečupem. Několikrát jsem je dělala i doma a zkoušela jsem i kváskovou variantu, ale to vše v dobách, kdy ještě Anička mohla lepek.
Když jí ale před dvěma lety poměrně náhodou odhalili celiakii, vše se změnilo. Spoustu jejích oblíbených pokrmů už zvládám i v bezlepkové verzi, ale langošů jsem se dlouho trochu obávala, ostatně jako jiných druhů kynutého pečiva. Nevýhodou těst z bezlepkové mouky totiž je to, že hůř kynou a mají tendenci se trhat a praskat.
Recept na bezlepkové langoše
Když jsem ale na jedněch maďarských stránkách objevila recept na bezlepkové langoše, rozhodla jsem se, že je konečně zkusím. Důležité je hlavně vybrat tu správnou mouku, mně se na kynutá těsta poměrně osvědčila mouka Schär mix B, ale dobře funguje i Nutrifree Mix per Pane, což je směs určená na chleba.
Langoše jsem z nich dělala několikrát a vždy se povedly. A hlavně mě potěšilo, že si je Anička byla ochotná dát potřené kysanou smetanou a posypané strouhaným sýrem, což je v Maďarsku, na rozdíl od kečupu, tradiční langošová obloha. Pokud byste je tedy chtěli připravit, zde je můj vyzkoušený recept.
Budete potřebovat: 150 g bezlepkové mouky, např. Schär mix B, 50 ml vlažného mléka a 50 ml vlažné vody, 12 g čerstvého droždí, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky moučkového cukru, zakysanou smetanu a strouhaný sýr.
- V mléce rozmíchejte droždí a moučkový cukr a nechte vzejít kvásek. V jiné míse smíchejte mouku, vodu, sůl a přidejte vzešlý kvásek. Společně prohněťte, přikryjte a nechte asi 1 hodinu kynout.
- Těsto pak rozdělte na asi 4 díly. Vytvarujte z nich bochánky a ty na pomoučeném vále rozválejte na placky.
- Smažte je z obou stran na velkém množství tuku rozehřátého tuku dozlatova. Hotové langoše potřete zakysanou smetanou, osolte a posypejte strouhaným sýrem.
Náš tip: V bezlepkové verzi můžete vyzkoušet i tyto jednoduché jogurtové langoše podle našeho video receptu. Stačí vyměnit mouku za bezlepkovou.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více