Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedlácká bída: Obyčejné jídlo z různých zbytků „co dům dal“ luxusně chutná a typickou vůni mu dodá aromatický libeček
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Sedlácká bída je tradiční jídlo ze zbytků, díky kterým dopotřebováváme potraviny. Připravte si chutný a sytý oběd, který je důkazem, že ze zdánlivě obyčejných surovin získáte dobrý pokrm.

Co je sedlácká bída

Sedlácká bída je tradiční české jídlo, které vychází z principu „co dům dal“. Jeho kouzlo spočívá v tom, že využívá dostupné a často zbylé suroviny, a přesto dokáže nabídnout chutné a vydatné jídlo. Velmi podobným jídlem ze zbytků byla uhlířina.

Na první pohled může působit jako obyčejná směs brambor, těstovin, zelí a uzeného masa, ale právě tato kombinace chutí a textur dělá z tohoto pokrmu něco jedinečného. Brambory dodávají jemnost, kysané zelí svěží nakyslou chuť, uzené maso a slanina zase výraznost a sytost. Celé jídlo pak dotváří kmín, pepř a čerstvý libeček (pokud ho nemáme, můžeme využít čerstvé listy bulvového celeru), který mu dodává voňavý a lehce pikantní podtón.

Proč si připravit sedláckou bídu?

Sedlácká bída využívá základní potraviny, které jsou běžně po ruce, a navíc může jít o zbytky již uvařených pokrmů, takže je dopotřebujeme a nebudeme muset vyhazovat. Jídlo je poměrně syté, můžeme ho podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu. Lze ho snadno přizpůsobit podle dostupných ingrediencí nebo chuti (například přidáním hub, jiné uzeniny nebo bylinek). Je to jedno z jídel, která voní po české venkovské kuchyni a připomíná staré časy, kdy se neplýtvalo a každý zbytek našel své využití.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak na sedláckou bídu

Pro čtyři strávníky potřebujete: 4 středně velké brambory, 2 hrnky širokých nudlí (nebo kolínek), 3 hrnky kysaného zelí, 1 cibuli, 4 plátky anglické slaniny (nebo uzené krkovice), 1 hrnek nakrájené uzené krkovice (nebo anglické slaniny), sůl, mletý pepř, kmín, olej a čerstvý libeček.

Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě s přidáním kmínu a potom pomačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Těstoviny uvařte v osolené vodě a sceďte. Mezitím na pánvi na oleji osmažte nakrájenou cibulku a přidejte kysané zelí. Chvíli restujte a potom podlijte troškou vody a duste asi 15 minut do odpaření tekutiny. Samostatně opečte slaninu nakrájenou na malé kostky, vmíchejte ji do zelí, přidejte těstoviny, brambory, opepřete, případně dosolte, lehce promíchejte a přidejte nakrájený libeček. Na ozdobení slaninu nebo krkovici nařízněte ozdobně do hřebínku a osmahněte na pánvi (můžete nachystat při restování slaniny).

Náš tip: Připravte si sedláckou bídu podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku